Baggrund
Læsetid: 5 min.

Universitetsmedier er i knæ

Flere af de uafhængige universitetsmedier er pressede på både økonomien og den redaktionelle frihed. I sidste uge måtte CBS opgive sin netavis. På KU skal Universitetsavisen spare, og i Århus fjerner man kritiske debatindlæg
Flere af de uafhængige universitetsmedier er pressede på både økonomien og den redaktionelle frihed. I sidste uge måtte CBS opgive sin netavis. På KU skal Universitetsavisen spare, og i Århus fjerner man kritiske debatindlæg
Indland
3. marts 2010

På universiteterne burde den frie debat herske - og traditionelt har den fundet sted i universiteternes egne uafhængige medier.

Men universiteternes frie medier er under pres. På Aarhus Universitet har man lukket bladet Campus, som havde en selvstændig redaktør, og i stedet lavet et internt medie, der hører direkte under kommunikationsdirektøren, og som ikke optager debatindlæg udefra. På Aalborg Universitet, IT Universitetet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet har man heller ikke uafhængige magasiner. De fleste steder har man aviser, der er stramt styret af ledelsen, og som primært fortæller positive historier om universitetet. Og de få frie universitetsmedier, der er tilbage - på bl.a. Københavns Universitet og Copenhagen Business School - er hårdt pressede på økonomien. Med andre ord ser det rigtig skidt ud for den frie debat - og det kan blive dyrt for universiteterne, mener lektor på Aalborg Universitet, Mogens Ove Madsen, som har skrevet bogen Universitetets Død - Kritik af den nyliberale tendens:

»Ledelserne mener ikke, at der er behov for en levende debat. Man vil hellere bruge pengene på reklamekampagner end på en kritisk avis. Og når man sælger et entydigt budskab om, hvor godt universitetet er, så passer det dårligt, hvis der samtidig er en selvkritisk debat tilgængelig for alle,« siger Mogens Ove Madsen, som giver den nye ledelsesstruktur skylden:

»Ledelsen kan jo bare beslutte det,« som han siger.

AU

Det har man blandt andet oplevet på Aarhus Universitet, hvor avisen Campus er lukket og erstattet af det interne blad Univers, som hører direkte under kommunikationsdirektøren. Samtidig fjernede man i det sidste nummer af Campus et kritisk debatindlæg fra en tidligere ansat på universitetet. Indlægget, som bar titlen »Rektor på vildspor«, blev taget ud i sidste øjeblik. Officielt fordi man ikke længere tager debatindlæg fra eksterne personer. Det var der imidlertid ingen andre end kommunikationsdirektøren, der var klar over, og formand for Studenterrådet, Svend Dyrholm, køber da heller ikke den officielle forklaring:

»Jeg har aldrig hørt om, at det skulle være sådan, at eksterne ikke må debattere. Det virker, som om man har fjernet indlægget, fordi det var kritisk over for rektor,« siger Svend Dyrholm, som frygter for den nye struktur på Aarhus Universitet:

»Vi er gået væk fra at have en avis, hvor studerende, ansatte og eksterne kunne diskutere frit. Nu får vi noget, som kan siges at være ledelsens organ til os - det kan ende med at blive en standard virksomhedsavis uden den nødvendige kritik,« siger Svend Dyrholm.

»Universiteterne bliver mere som traditionelle virksomheder. I stedet for et demokratisk sted, hvor man udveksler holdninger. Man ser det som dårlig markeds- føring, hvis der sidder folk, der brokker sig,« siger han og tilføjer, at der er en tendens til, at man »slår ned på al kommunikation, der ikke er styret direkte af ledelsen«. På RUC havde man for få år siden en lignende situation - et kritisk debatindlæg fra en studerende blev afvist af rektor. Som reaktion opstod det studenterdrevne blad HippoCampus, som er en modvægt til kommunikations- afdelingens RUCnyt.

KU

Også på Københavns Universitet har Universitets- avisen fortsat en hård periode. I 2008 lagde rektor op til - af miljømæssige hensyn - at afskaffe papiravisen og lade ressourcerne gå til net- avisen. Det blev efter massive protester taget af bordet. I år har Universitetsavisen imidlertid kun fået tildelt fire millioner kroner mod fem millioner sidste år. Det betyder, at der kun udkommer ni numre imod de normale 15 - og at internetdelen bliver mindre.

Og det går ifølge Anne Bie Hansen, Formand for Studenterrådet på KU, uvægerligt ud over kvaliteten:

»KU har otte fakulteter, og 52.000 mennesker er tilknyttet universitetet. Det kalder på både kommunikation, debat og kritisk journalistik om universitetet,« siger hun og betoner vigtigheden af, at ledelsen klart har tilkendegivet, at avisen er redaktionelt uafhængig.

»Men det nytter ikke at have en fri avis, hvis ressourcerne ikke er til rådighed. Vi synes, det er ærgerligt, at man taler om udvikling af avisen og de to netaviser på dansk og engelsk, samtidig med at man laver en budget- reduktion,« siger Anne Bie Hansen.

CBS

I sidste uge lukkede net- udgaven af CBS Observer. Papiravisen består, men en projektbevilling, der stoppede før tid, har bevirket, at Observers redaktion står med et underskud på 200.000 kr., som de selv lagde ud i finansieringen af netavisen. Samtidig med redaktionens underskud er bevillingerne fra rektors egen ledelsespulje ophørt. Det fik redaktionen til at bede om en tillægsbevilling på 750.000 kr. til netavisen ud over den faste rammebevilling på cirka to millioner. Men de fik afslag.

Derfor traf CBS Observers bestyrelse beslutningen om at lukke netavisen, selv om den var i god gænge. Og det går ifølge formand for CBS Students, Emil Fuglsang, ud over den frie og uafhængige debat for de omkring 15.000 studerende.

»Det drejer sig jo ikke om millioner af kroner, men om et beløb, man i en så stor organisation burde kunne finde et andet sted,« siger han og tilføjer:

»Lukningen af netavisen er et kæmpeproblem for de studerende. Ledelsen taler ofte om dialog og om behovet for, at de studerende kan engagere sig med en kritisk tilgang til deres egen akademiske læreproces, men til det kræves, at man har et fo- rum,« siger Emil Fuglsang.

Debatsiden CBS.dialog.dk skal op at køre igen, men den er oprettet af ledelsen, som også dikterer, hvilke debatter der skal tages, påpeger studenterformanden.

»Det er fint med sådan et forum, men det er styret af CBS og er desuden projekt- finansieret - altså en midlertidig løsning, som ikke erstatter den uafhængige dialog, som CBS Observers netløsning kunne levere,« >siger Emil Fuglsang.

Uanset om universitetsaviserne omdannes til reklameorganer under kommunikationsafdelingen, eller om de trues på økonomien, er det udtryk for samme tendens, mener Mogens Ove Madsen:

»Det er et spørgsmål om prioritering. Og man prioriterer ikke den frie debat,« siger Mogens Ove Madsen.

Gammeldags

I det seneste nummer af Universitetsavisen kommenterer lektor på institut for Internationale Kultur- og Kommunikationsstudier på CBS, Henrik Merkelsen, tendensen. Han mener, at det er meget gammeldags, når universiteterne i højere grad vil styre kommunikationen - og flere private virksomheder er i disse år netop på vej mod en mere åben debatkultur:

»Jo mere kontrol ledelsen har med kommunikationen, jo lavere er troværdigheden også,« siger han.

Det ser man blandt andet i universitetsaviserne på Aalborg Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. De er fyldt med glade historier om forskere, der får priser, og studerende, der er glade. Trods det utroværdige ved den slags historier er Henrik Merkelsen ikke overrasket over, at det går den vej for universiteterne:

»Det private har erkendt, at den åbenlyse kontrol med kommunikationen påvirker troværdigheden, men det er ikke en ny ting, at det offentlige kommer halsende bag- efter og begår de samme fejl,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Caspar Christiansen

Man skulle ellers tro universiteterne havde lært af kommuniststyrernes fejlslagne forsøg på samme styring af medierne, der jo også resulterede i meget ringe troværdighed.

Men det er vel en konsekvens af at de godt selv ved hvor uduelige de er.

Har lige set at Humaniora ved KU skal spare 8 millioner i år grundet underskud på driften.
Håber ved gud at Kirsten ryger ud når hendes kontrakt udløber, hun bliver ikke svær at overgå.

Det, Caspar Christiansen, kommer an på, hvad du mener med at 'overgå'. :-)
Og nu ud at købe Sunes bog.

De studerende kunne vel også overveje at lave et blad der ikke er afhængigt af midler fra Universitetet - og på den måde slippe for utidig indblanding fra en ledelse der tydeligvis ikke er så glade for åben debat.

Historien om de manglende kritiske stemmer (eller deres succes til at komme ud med deres historier) på landets universiteter, er vel i langt højere grad et udtryk for mangel på vilje og drive hos de studerende.

De kunne jo starte med at lave et online magasin! Hvor svært kan det være?

Caspar Christiansen

@ Uggi

Enig, de studerende må selv gøre noget, når direktionen ikke magter det. Men det ændre nu ikke ved direktionens fejlagtige ide om at diktere nyhedsstrømmen.

Uanset hvad de studerende gør nu, så vil universiteterne jo stadig undergrave deres egne muligheder for troværdig intern kommunikation og debat.

Og hvordan skal de ansatte komme til orde? Især KU havde i min tid en forrygende tradition for at en del ansatte debatterede for fuld udblæsning i Universitetsavisen. Hvor skal det finde sted uden en avis/netavis?

Man får mistanke om, at det er 'små' ledere uden format, der ikke kan tåle kritik, der kører biksen. - Hvad det så også er...

Martin Møller Aamand

Hvorfor bliver AU's uafhængige magasin Delfinen slet ikke nævnt i artiklen? I det seneste nummer bliver netop sagen om det 'censurerede' indlæg behandlet, så det ville da være oplagt at medtage det i denne artikel.

http://delfinen-magasin.dk/

Nemlig, det er helt i hampen med f.eks AU.

Undertegnede har forhørt hos Kommunikations-chefen om, hvorfor man ikke kan protestere imod udnævnelsen af AFR som æres-alumne. Og dermed tillige forhørt om, hvorvidt man kan udtræde af sammenhængen, når man ikke ønsker at identificere sig med anliggendet. Men er foreløbigt blevet mødt med en larmende ignorering samt et forsøg på at tale hen, som lå så meget under par, at det ikke er nogen chef værdigt. End ikke referencen til politisk eller forskningsmæssig uafhængifhed bed på chefen.

Man kan forlade Folkekirken, såfremt man har et andet udgangspunkt, men man kan ikke forlade AU's alumneforening, når den over erhvervsledelsen skrider til politisk ensidige tilkendegivelser.

Og det provokerer i alvorlig grad i min optik. Jeg ønsker under ingen omstændigheder at lægge sammenhæng eller navn til udnævnelsen af AFR til æresalumne. Men det er man fra kommunikations-chefens side tilsyneladende bedøvende ligeglad med. Jeg kan derfor kun opfordre til et opgør med den form for praksis. Det er kort og godt noget af det mest idiotiske, jeg længe har været udsat for på en institution af den slags...

Med venlig hilsen