Læsetid: 1 min.

Våsekontrol

Måske kan spindoktorer afvikles på samme måde som kernevåben: gradvist og gensidigt kontrolleret
Nok siger statsministeren, at han har skaffet sig af med sin spindoktor, men en udryddelse af djævelskaben kræver formentlig samme indsats som mod atombomber.

Nok siger statsministeren, at han har skaffet sig af med sin spindoktor, men en udryddelse af djævelskaben kræver formentlig samme indsats som mod atombomber.

Keld Navntoft

6. marts 2010

Lettelse bredte sig blandt folkestyrets tilhængere, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forleden meddelte, at han har skaffet sig af med sin spindoktor.

Ganske vist skal hun lave det samme arbejde i partiet Venstres organisation, og ganske vist vil Løkke i hendes sted ansætte en 'pressechef'. Men allige- vel ...

»Som statsminister er jeg selvkørende,« bedyrede Løkke.

Deri kan læses et løfte om, at spindoktoriets æra er ved at rinde ud.

På den anden side. Med spindoktorer er det formentlig som med atombomber. Når først djævelskaben er opfundet og udbredt, er den morderligt svær at få afskaffet. Så længe nogen frygter, at andre har den, er de ikke villige til at slippe deres egen. Som atombomber giver spindoktorer en pervers sikkerhedsfølelse. Skønt alle ved, hvor risikabelt det er at besidde dem.

Derfor er udvejen at afskaffe spindoktorer på samme måde, som man søger at begrænse og helst helt afskaffe kernevåben: Ved en gensidigt kontrollerbar proces.

Tæl dem op

Her er et forslag:

De politiske partier optæller, hvor mange spindoktorer de har gående i ministerier, folketingsgrupper og partiapparater. Dette tal offentliggøres, hvad der formentlig vil skabe rædsel i befolkningen og dermed et stærkt pres for afvikling.

Som mediernes bidrag til denne proces bør de tilsvarende optælle, hvor mange 'politiske eksperter', de bruger til at kommentere det politiske spin. Dette tal vil skabe tilsvarende rædsel og dermed yderligere pres.

Herefter kører en møderække, hvor partierne forpligter sig til at afvikle spindoktorer efter en på forhånd lagt plan, hvis udførelse bekræftes og gensidigt kontrolleres møde for møde. Dette afrapporteres i medierne, der i samme takt afskaffer deres 'politiske eksperter'.

Den konstaterbare forbedring af det offentlige debatklima vil givetvis skabe pres for at fremskynde processen. Man vil kunne se frem til den dag, hvor forløbet højtideligt afsluttes ved, at Berlingskes Thomas Larsen og Politikens Peter Mogensen afgår under befolkningens tordnende jubel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu