Nyhed
Læsetid: 2 min.

Venstre afviser EU-kritik

Hvad enten det er Kommissionen, Nationalbanken eller de økonomiske vismænd, der råder regeringen til at droppe skattestop og efterløn, så nytter det ikke. Det er trods alt regeringen der har 'fingeren på pulsen' , mener Venstre, som tager den seneste EU-kritik 'stille og roligt'
Indland
23. marts 2010

Regeringens økonomiske politik står atter for skud, når Europa-Kommissionen onsdag kommer med deres vurdering af det danske konvergensprogram.

Kommissionen er tilsyneladende ikke tilfredse med programmet, der ellers netop skulle være regeringens plan og redegørelse for, hvordan Danmark de næste år nedbringer statens underskud og lever op til EU's økonomiske krav.

Ifølge Mandag Morgen, der har haft adgang til kommissionens udkast, mener EU, at Danmarks underskud vil overskride EU's krav om maksimalt tre procent, fordi regeringens plan er for optimistisk og ikke indeholder nok konkrete bud på, hvordan besparelserne skal ske.

Ud med efterløn

Kommissionen anbefaler endvidere Danmark at reformere efterlønnen og ophæve skattestoppet. Kritikken ligger i tråd med, hvad både OECD, Nationalbankens direktør, de økonomiske vismænd og mange andre økonomer har indvendt mod regeringens økonomiske politik på det seneste.

Alligevel rokker det ikke ved Venstres politik, lyder det fra finansordfører i Venstre, Jacob Jacobsen.

Anbefalinger er fint, »men det betyder bare ikke, at vi partout følger dem,« siger Jacob Jensen og tilføjer: »Kommissionen kan sådan set komme med de anbefalinger, som de nu finder passende, men det ændrer ikke på, at vi i Danmark selv har råderetten over vores økonomiske politik, så længe det ligger inden for konvergenskravene.«

Han fastholder, at regeringens plan vil bringe underskuddet ned under tre procent og noterer sig, at EU påpeger, at der mangler konkrete bud på, hvordan nulvæksten skal opretholdes, når det ikke tidligere i historien har ladet sig gøre at holde de offentlige udgifter i ro.

Kommunalt selvstyre

Men løsningen skal findes i samarbejde med kommunerne, og så må »vi bare bevise, at vi kan,« siger han.

Hvis Kommissionen derimod tror, at regeringen i et konvergensprogram vil diktere detailbesparelser i kommunerne, tror de forkert, mener han og kritiserer EU for at have glemt, at »i Danmark har vi kommunalt selvstyre«.

»Og det er alt andet lige den danske regering og Folketinget, der har fingeren noget tættere på pulsen i forhold til, hvordan tingene udvikler sig, og hvordan den danske model i øvrigt er skruet sammen.«

Efterlønnen består, og skattestoppet er en hjørnesten i regeringens politik, uanset om EU synes om det eller ej, forklarer Jensen, der derfor »tager det stille og roligt.«

Først onsdag offentliggøres Europa-Kommissionens endelige udtalelse, og senere følger en række anbefalinger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her