Nyhed
Læsetid: 2 min.

Erhvervslivet: SF er endnu ikke stuerene

SF har udråbt erhvervspolitikken som det nye ansvarlighedsprojekt, men i erhvervslivet er de stadig ikke imponerede over Søvndals visioner
Indland
24. april 2010

Først var det udlændinge- og retspolitikken, så den økonomiske ansvarlighed. Nu er turen kommet til det private erhvervsliv, lyder det fra SF, der vil »ind i kampen om det, der traditionelt har været betragtet som borgerligt domæne.«

»SF skal være det parti, der formulerer fremtidens erhvervspolitik. Vi skal være dem, der tydeligst formulerer, hvad Danmark skal leve af i fremtiden,« lød det fra SF-formand Villy Søvndal, da han åbnede partiets landsmøde i aftes.

Mødet afholdes under temaet, 'Ud af krisen - op i gear', og her skal SF's nye erhvervspolitik vedtages af de omkring 700 medlemmer, der er mødt op.

Det erhvervspolitiske udspil opfordrer til, at staten samarbejder bedre med det private erhvervsliv om at sikre nye vækstområder. Der skal investeres i grøn teknologi og såkaldt velfærdsteknologi, for her gemmer sig vækstmuligheder af vindmølleeventyrlige dimensioner, mener SF. Søvndal meldte i går også ud, at SF har gjort op med venstrefløjens ideologiske automatskepsis overfor udliciteringer, og at en ny regering vil kulegrave mulighederne ved mere udlicitering.

Vækst og velfærd skabes ikke i den offentlige sektor alene, betonede Søvndal i sin åbningstale:

»Et velfungerende velfærdssamfund skal finansieres, og det kræver sunde virksomheder, som kan klare sig i den hårde konkurrence på verdensmarkedet.«

Ikke erhvervsvenligt

Dansk Erhvervs administrerende direktør, Jens Klarskov, er dog ikke imponeret over SF's nye erhvervspolitiske toner:

»Helt overordnet er der alt for meget statsstyring, centralisme og ligefrem statsejerskab. Dét går lodret imod det, som vi synes er rigtigt,« siger han og tilføjer:

»Jeg vil ikke betegne SF som et erhvervsvenligt parti.«

At SF overhovedet diskuterer erhvervspolitik, er dog nyt og positivt, mener Klarskov:

»Tidligere kunne man se, at de nærmest fik kvalme, når ordet 'erhvervsliv' blev nævnt. Og at gå fra dét og til at vise aktiv erhvervsinteresse er vigtigt. Det har vi da noteret os.«

Hos Dansk Byggeri er der ligeledes cadeau til SF for at udvise mere interesse for området, men administrerende direktør, Lars Storr-Hansen, efterlyser stadig 'handling bag ordene':

»Hvis man ønsker at føre symbolpolitik hele vejen, er det svært at blive taget alvorligt. Det skal være mere konkret, og vi skal se flere indikatorer på, at SF vil tage opgøret med yderligere byrder på erhvervslivet og skatter, som indføres for skatternes skyld,« siger han og henviser til S-SF's fælles skattepolitik, som han ikke mener, begunstiger erhvervslivet, fordi den indeholder højere beskatning på området.

I sidste ende står og falder SF's appel til dansk erhvervsliv med det økonomiudspil, som de ventes at præsentere sammen med Socialdemokraterne inden længe:

»Hvis SF virkelig mener noget med, at man er blevet erhvervspolitisk stuerene, så må man også klart lægge sin økonomiske politik frem. Den bør indeholde en anden holdning til skat, hvis de skal ind i varmen,« siger Storr-Hansen.

Skat kommer næppe på landsmødets dagsorden, men SF's medlemmer kan nå at komme med indsigelser over for den erhvervspolitiske linje, inden den vedtages i aften.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så er det jo godt at "erhvervslivet" hverken er
opstillingberettigede eller har stemmeret ..

Bjarne Hansen

Det er vanskeligt at være Socialist i dagens Danmark, når der ikke længere findes nogen Socialistiske partier at stemme på.

Socialdemokratiet har som tradition altid forrådt Arbejderklassen og de svage i samfundet, og er gået hen og blevet Centrumsdemokratiske tenderende til det højre. Det er ikke nogen overraskelse.

SF er under taktfaste Villy-råb rykket hen på Social Demokraternes plads. De sælger stensikkert de 4 EU-forbehold for nogle ministertaburetter.

Og Enhedslisten er det første parti i Danmark der kalder sig Socialister og som samtidig bakker op om fundamentalistiske Religiøse.
Blandt andet ved i Kbh.´s Borger-repræsentation at acceptere at Sorte Iranske Præster finansiere Moske-Byggeriet i København.

I min optik er de Socialistiske partier helt forsvundet fra den Danske jords overflade.

Det bliver afsindigt svært at stemme ved næste valg, når det parti man altid har stemt på er begyndt at føre en Politik man er så inderligt imod, og specielt når alternativerne er værre.

Jeg kan ikke idag, med god Socialistisk samvittighed, stemme på et eneste af de partier der er repræsenteret i Folketinget.

Jeg må vente til der bliver stiftet et Socialistisk parti, der ikke går på kompromis med ideologien og sælger ud og køber ind dirigeret af meningsmålinger.

Bjarne Hansen

SF og Repræsentantene fra Erhverslivet ved samme hygge-kaffebord. Så har man set det med.

Skal vi snart se Villy i Danske Banks bestyrelse?

Morten Kjeldgaard

Korrektion:

SF er ikke stue-rene LÆNGERE.

Gab!

Søren Kristensen

SF som erhverspinger. Det lidt ligesom da Marlboro begyndte at sælge tøj.

Efter hvad jeg har googlet mig frem til er dette tilsyneladende den eneste revolutionære socialistiske gruppering i Danmark som ikke ofrer sig for en højredrejning: www.libsoc.dk

Man kan dog muligvis også nævne KP, APK og visse dele af DKP som direkte revolutionære (altså socialistiske i bogstavelig forstand), men jeg vil vove at påstå at disse tres indflydelsesrige tider er forbi efter Murens fald. Ligeledes er disse tilhængere af at benytte parlamentarisme som platform for politisk agitation, hvorfor det uundgåeligt må føre til en højredrejning og accept af den såkaldte reformsocialisme som både Hugo Chávez og Evo Morales i hhv. Venezuela og Bolivia efterhånden har taget til sig på trods af deres revolutionære udgangspunkt i begyndelsen.

Bjarne Hansen

Jeg er bange for at du har ret Markus.

Det er fandeme sørgeligt, at man så let bliver til fals, når man får en smule succes som Folketingspolitiker.

Straks forsvinder den idealistiske ryggrad.
Karen Jespersen er nok det mest ekstreme af disse tilfælde(Fra Kussemosen til Venstre), men Pernille Rosenkranz, og Villy gør også fint kunsten efter.

Bjarne Hansen

Uden at skulle gøre mig superklog på situationen i Syd/Mellem-Amerika, så tror jeg at Hugo Chávez og Evo Morales, gør det rigtige.

Men man skal nok passe på at de ikke går i selvsving af lutter succes, og Hugo skal passe på med at provokere USA for meget.
Godt nok har de fået Obama, men vi må aldrig glemme at han også er en USA-Præsident med alle de skelletter i skabet det indebære, selvom han er sort er han først og fremmest Nord-Amerikaner og dybt religiøs.

Er erhverslivet stuerene ?

Bjarne Hansen

Amerikanernes største skræk er at Sydamerika skal gå hen og blive gode demokratiske stater uden korruption og elendighed. For så er det jo slut med at stjæle deres Naturesourcer, eller korrumpere sig til dem.

Bjarne Hansen

Nej Sonja.

Bare se hvordan vores "ehvervsliv" opførere sig ude i verden. (De er langt fra de værste, men de er heller ikke for pæne i kanten)

Derfor er det også helt vanvittigt at Villy lader sig fotografere på Landsmødet med en Superkapitalist. Det er signal-forvirring så det basker, (håber jeg;-).

SF ser tydeligvis sig selv som middelklassens parti, og derfor er det ganske naturligt at invitere erhvervrslivets spidser til landsmødet. SF er et småborgerligt perti, der udfylder den plads i det politiske spektrum, som tidligere blev udfyldt af Centrumsdemokraterne.

SF er hverken socialt eller socialistisk, selvom formanden endu ikke helt har vænnet sig helt fra at benytte tidligere tiders retorik.

Per Thomsen

Det var så klima og miljø de var inviteret ind for at snakke om, så det andet er nok trukket lidt for meget i tombolaen.

Det private erhvervsliv's hverken rene eller fulde godtagen SF,
det kan ikke i sig selv være tilstrækkelig god grund
til at vi andre så helt og fuldt godtager SF.

Thomas Petersen

»Et velfungerende velfærdssamfund skal finansieres, og det kræver sunde virksomheder, som kan klare sig i den hårde konkurrence på verdensmarkedet.«

Tænk at man skal høre det fra en SF'er... jeg er rystet, men positivt rystet.
Måske man i SF endelig har fået øjnene op for, at tidligere tiders ideologiske blindhed ikke bidrager til et velfærdssamfund, men kun til en form for lighed, hvor alle er lige fattige.

Måske det er gået op for dem, at socialisme i sin rene form kun er gangbar når der er driftige mennesker den kan leve af... og tilgængeligheden af disse mindskes støt, som en parasit der langsomt dræber sin vært.

Det bliver spændende at se S og SF's kommende økonomiudspil, når det forhåbentlig snart fremlægges!

Bjarne Hansen

Thomas Petersen

Vi må jo så bare håbe at SF i deres iver for at tækkes storfinansen ikke glemmer hvilke vælgere der har stemt på dem.
SF skulle jo nødig ende som Socialdemokratiske pampere, som gang på gang svigter deres vælgeres tillid.

Jeg husker stadig Holger og Konen og de 4 forbehold, som SF er ved at udvande for at tækkes S.