Læsetid: 2 min.

Haren ramt af krisen

Miljøministeren springer en truet, men særdeles folkelig dyreart i møde. Haren får sin egen hjælpepakke
Haren er en truet art: Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) vurderer, at haren har oplevet en tilbagegang på 30 pct. i løbet af de sidste 10 år.

Haren er en truet art: Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) vurderer, at haren har oplevet en tilbagegang på 30 pct. i løbet af de sidste 10 år.

Niels Meilvang

Indland
20. april 2010

Den vågne læser vil på nuværende tidspunkt allerede have skævet til datoen oppe i hjørnet af siden. Det er ikke den første, og det er ikke en gammel påskeudgave af Information, De har fået i hånden. Hvad, De skal til at læse, er sandt.

Haren er på retur i Danmark, og miljøminister Karen Ellemann (V) har besluttet sig for, at det ikke bliver på hendes vagt, at den langørede gnaver finder andre græsgange.

Mere konkret befinder kræet sig et sted mellem »næsten truet« og »moderat truet« på den såkaldte rødliste over uddøde, truede eller sårbare dyrearter i Danmark. Haren er sårbar. Derfor har ministeren bestemt, at problemet skal håndteres på linje med krakkede banker og klemte boligejere. Den får en hjælpepakke.

»Hjælpepakken til haren skal sikre, at vi også i fremtiden kan opleve det smukke dyr som et dagligt syn i det danske landskab,« skriver Karen Ellemann i sin pressemeddelelse.

Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) vurderer, at haren har oplevet en tilbagegang på 30 pct. i løbet af de sidste 10 år. Sandsynligheden for, at den uddør inden for de næste 100 år, er mere end 10 pct.

I alt findes der 1.862 andre arter af danske insekter, fisk, pattedyr, svampe, larver og karplanter, der er truet i større eller mindre grad eller helt forsvundet, men haren har altså en særlig egenskab, der udmærker den til en hjælpepakke.

»Haren er en vigtig del af den danske natur. Det er rigtigt, at der er en masse andre truede dyrearter, men med haren er der tale om et arketypisk, dansk pattedyr,« uddyber Karen Ellemann til Berlingske Tidende.

Den kan det lige så truede marsvin så tygge lidt på. Men haren, eller Lepus Europaeus Pallas som den hedder på latin, er nu noget særligt dansk.

Nisse hjælp mig

Beslutsomt har Karen Ellemann nu lagt op til at forbyde al jagt på haren i fire kommuner i Himmerland. I Vesthimmerland, Rebild, Mariagerfjord og Aalborg er harebestanden særligt truet, viser DMU's optælling. Samtidig skal der udarbejdes en forvaltningsplan for haren.

Dog har en ubetydelig detalje tilsyneladende undsluppet sig ministerens opmærksomhed. Jagt er langtfra den største trussel mod haren. Det er faktisk landbruget.

Den væsentligste forklaring på, at haren hænger med ørerne, skal ifølge DMU findes i de stadig større marker, der bliver dyrket stadig mere intensivt med stadig større maskiner.

Forleden var det i øvrigt landmændenes tur til at få en hjælpepakke af blandt andet miljøministeren. De fik en halv milliard kroner om året.

Og så blev haren alligevel til april måneds nar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Små løskøbte oaser, i et landskab med kemikalier over det meste og asfalt over resten - det er dansk naturforvaltning...

Torben Lindegaard

Det er muligvis rigtigt, at den største trussel mod haren er det intensive kemiske landbrug.
Jeg husker stadig skrækkelige fortællinger om harekillinger, der trykker sig, når saksene nærmer sig i forbindelse høst af græsfrø.
Men ikke desto mindre glæder jeg mig over ethvert jagtforburbud.
Med venlig hilsen
Torben Lindegaard

John V. Mortensen

Lad os tænke os til - et lille sødt eventyr.

Scenen er en boksering, i det ene hjørne vores lille hare med den lille bi og nogle andre små truede dyr som sekundanter, i det andet hjørne en barsk svinebonde med bankerne, industrien og Venstre som sekundanter, men - allerværst - dommeren er den glatte mr. Livstil - som de hujende tilskuerne (forbrugerne) begejstret klapper af.

Nej -det ender ikke som et lille sødt eventyr - med sejr til for vores hare og den lille bi, fordi - vi (forbrugere og vælgere) hellere - vil ha' - end gi'.

Hilsen og hulk - J. V. Morten-hare-sen

grete jørgensen

Jeg går bestemt ikke ind for jagt, men er dette forslag fra Miljøministeren ikke et meget letkøbt forslag, hvor der ikke står eet eneste ord om at landbruget måske kunne og burde bidrage til bedre levevilkår - for både harer og mange andre dyr.