Læsetid: 3 min.

Katolikker må finde sig i kollektiv mistanke

Det er umuligt at beskytte katolske præster i Danmark mod en kollektiv anklage om sexmisbrug. Det er prisen for at være en del af kirken, mener juraprofessor. Enkeltpersoner skal man dog gøre, hvad man kan, for at beskytte
Pædofilisager har rullet over det meste af kloden og bl.a. ramt paven i Rom. Det har skabt en - uundgåelig - kollektiv anklage mod alle katolikker.

Pædofilisager har rullet over det meste af kloden og bl.a. ramt paven i Rom. Det har skabt en - uundgåelig - kollektiv anklage mod alle katolikker.

Stefano Rellandini

15. april 2010

Leo Kertz er som den første katolske sognepræst stået offentligt frem for at rense sit navn. Mandag viderebragte Landsorganisationen mod Seksuelle Overgreb en anklage fra en kvinde, der som 14-årig i slutningen af 1960'erne var blevet befamlet og taget på brysterne. Gerningsmanden var angiveligt en præst for den katolske kirke i Randers. Det kunne kun være Leo Kertz.

»Det er ikke til at tage fejl af. Jeg var den eneste præst i Randers dengang, og det ved folk godt,« siger Leo Kertz.

I flere medier har han nu bedyret sin uskyld, selv om kvinden allerede tirsdag trak sin anklage tilbage. Ifølge Landsorganisationen mod Seksuelle Overgreb havde hun »tilgivet præsten«.

Men sognepræst Leo Kertz har ikke kun villet gøre det fuldstændigt klart, at der ikke er noget at tilgive, han har også ønsket at rense resten af den katolske kirke, der føler sig ramt af en kollektiv anklage om sexmisbrug.

»Det her kunne i det mindste været et tegn på, at ikke alle anklager nødvendigvis er rigtige,« siger Leo Kertz, der selv tog initiativet til at stå frem.

Ubetryggende

Det er mildest talt retssikkerhedsmæssigt ubetryggende, når man udstiller en mistænkt gerningsmand, uden at der er noget grundlag for anklager, mener juraprofessor Steen Rønsholdt fra Københavns Universitet.

»Det kan være helt ødelæggende bare at blive nævnt i sådan en sag. Man bør som minimum sikre sig absolut anonymitet, når man behandler de sager. Det bør være et grundlæggende krav,« siger Steen Rønsholdt.

Problemet er, at den katolske kirke i Danmark er så lille, så der ikke skal mange oplysninger til for at identificere en person. Men det skal ikke forringe præsternes retssikkerhed, påpeger professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet.

»De katolske præster skal naturligvis have samme retssikkerhed som alle andre, uanset om den enkelte er skyldig i noget eller ej. Det kræver jo blandt andet, at den katolske kirke medvirker til at få sagerne afdækket, så alle ikke er under anklage,« siger Jørn Vestergaard.

I andre sager er to præster på Sjælland blevet fritstillet, mens sexanklagerne mod dem bliver undersøgt. Men de to er ikke blevet identificeret i offentligheden, og det har fået en stribe katolske præster på Sjælland og Lolland-Falster til at føle sig kollektivt hængt ud for pædofili. Sognepræsten i Slagelse har af samme årsag sygemeldt sig.

Bare ærgerligt

I sagen fra Randers var afgående menighedsrådsformand Kirsten Kjærulff den første til at forsvare Leo Kertz, inden han selv stod frem. Hun har ikke selv arbejdet sammen men ham, men hun føler, at det voldsomme fokus på den katolske kirke har dømt alle katolikker skyldige i sexmisbrug, indtil det modsatte er bevist.

»Bevisbyrden er vendt om. Det er jo ikke alene en anklage mod præsterne, men mod hele kirken. Folk spørger jo nærmest, hvordan man tør sende sine børn i katolsk skole,« siger Kirsten Kjær-ulff.

Hun erkender, at den katolske kirke især i udlandet har et problem, men hun anklager pressen for at kaste sig over sagerne uden at sætte dem i proportion til det generelle misbrug i samfundet.

»Pressen guffer det i sig. Der florerer mange fordomme om kirken i Danmark, og så fryder man sig, når der sker noget som det her,« siger Kirsten Kjærulff.

Men de katolske præster kan blive nødt til at finde sig i, at alle er under mistanke for tiden, mener juraprofessor Steen Rønsholdt.

»Det kan man ikke beskytte dem imod. Den institution, de er en del af, har helt åbenbart nogle problemer, i hvert fald internationalt. Så det er en del af prisen for at være en del af den katolske kirke,« siger Steen Rønsholdt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sådan en gang ævl, overskriften siger at alle katolikker i hele Danmark og resten af verden må finde sig at være under mistanke for at være pædofile.

Der er flere hundred millioner katolliker i verden, er de alle under mistanke for at være pædofile?.

Det er en uhyggelig tendens der er i disse tider, hvor man kollektivt anholder flere hundrede demonstanter uden skyggen af bevis for noget.

Det er et retstats deroute hvis man bruger kollektiv mistanke, anklage og straf.

Jeg har på fornemmelsen at de katolske præster affinder sig med den anklage, men det er ganske urimeligt når pressen og andre forsøger at få det til at fremstå som alle katolikker og katolske præster er mistænkelige.

Hvor har denne juraprofessor købt sin titel. Iøvrig er det selvmodsigende at sige fremføre kollektiv mistænke og samtidig vil beskytte enkeltpersoner.