Læsetid: 2 min.

I det kommunale ingenmandsland

Den offentlige debat i kølvandet på afskedigelsen af Koldings kommunaldirektør er et eksempel på, hvor svært det er for offentligheden at danne sig et retvisende billede af, hvad der sker i den offentlige sektors politisk-administrative korridorer
22. april 2010

Det er utroligt, hvilken sammensat suppe der har kunnet koges på afskedigelsen af Koldings nu forhenværende kommunaldirektør, Ingemann Olsen, som på et ekstraordinært møde i kommunens økonomiudvalg 2. påskedag blev præsenteret for en såkaldt 'frivillig fratrædelsesaftale'. En gennemgående hovedingrediens har været hans bramfri udtalelse til Jyllands- Posten otte dage tidligere om 'piveri og slendrian' blandt de offentligt ansatte. Det fik naturligvis straks fagforeningerne til at springe op til forsvar for deres medlemmer og hermed var en lille, lokal historie blevet en opsigtsvækkende landsdækkende sag.

Ytringsfriheden

Da afskedigelsen så kom ugen efter, blev den straks i offentligheden tolket som en sanktion for de famøse udtalelser. Hermed blev posen lukket op for en ny ingrediens: Knægtelsen af de offentligt ansattes ytringsfrihed. Har man set mage? Er det ikke helt urimeligt at fyre en mand, der har tjent kommunen i mere end en menneskealder, blot fordi han har været lidt åbenmundet? »Et karaktermord på den frie ytring,« udtalte sagens fritstillede genstand, som dog i samme åndedrag også antydede, at fyringen var en del af det politiske spil i Kolding, hvor hans udtalelser blot blev benyttet som en bekvem anledning.

Her har vi så et tredje element, en politisk rævekage. En variant af historien, den gamle S-borgmester og mangeårige politiske chef for Ingemann Olsen antyder med sin kritik af, at det hele er foregået i gedulgthed. Hans politiske modstander, den nye V-borgmester bidrager selv til mystikken ved at begrunde det passerede med, at kommunen gerne vil have en ny kommunaldirektør, som kan »imødekomme de store udfordringer, som vi står over for i de kommende måneder«. Men han afviser pure, at der er tale om en fyring, som over stok og sten på en højhellig anden dags påske blev sat i værk, fordi Ingemann Olsen havde blottet sig med sin udtalelse. Ih nej, det var skam en frivillig fratrædelse.

Anledning fra himlen

Sjældent ser man sådan en række af modstridende (sø-)forklaringer i så kort et tidsrum i en sag, som kan have sin ganske jordnære og pragmatiske begrundelse. Paradoksalt nok rummer alle varianterne formentlig en del af sandheden.

Sagen kan jo i al sin banale enkelthed være den, at den nye politiske ledelse i længere tid har ønsket sig at skifte den gamle, meget magtfulde direktør ud med friske kræfter, men ikke har haft mod til at sige det direkte og eksekvere dommen i åbenhed. Så kommer direktøren ud i et stormvejr på grund af sin udtalelse om 'piveri og slendrian'. Noget, som aldrig ville have rokket hans taburet, hvis forholdet til borgmesteren havde været godt. En vildledende anledning som sendt fra himlen. Og offentligheden hopper straks på limpinden, som borgmesteren kan krybe i skul bag. Han kan nøjes med at henvise til den helt utroværdige, frivillige fratrædelsesaftale, som den fyrede kommunaldirektør sikkert er blevet betalt godt for at underskrive.

Sådan har de allerfleste med indsigt i grænsefeltet mellem kommunalpolitik og forvaltning sikkert på distancen fortolket forløbet. Derfor har de forholdt sig ganske tavse og accepterende. For den historie er der faktisk ikke noget opsigtsvækkende i.

Den er blot et blandt mange eksempler på, at livet inden for murene er en lukket verden, som borgerne udenfor sjældent får et retvisende billede af.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Og offentligheden hopper straks på limpinden, som borgmesteren kan krybe i skul bag."

Vel gør offentligheden da ej. Forestiller man sig at den er dum? Men derimod har den dårlige erfaringer - med indsigts-niveauet under alle omstændigheder. Uanset hvilken politisk fløj, der sidder i førersædet. Det er nok snarere dér, den er gal. At forudskikke, at offentligheden ikke skulle have nogen analytisk formåen, er nedladende...

Med venlig hilsen