Nyhed
Læsetid: 3 min.

Liberal Alliance: Udkantsdanmark må klare sig selv

Skal landsbyerne reddes for enhver pris? Liberal Alliance vil ikke sende flere penge og får opbakning af professor i regional-udvikling. Vi må ikke lade os lede af kommunalkassetænkning og nationalromantik, advarer han
Skal landsbyerne reddes for enhver pris? Liberal Alliance vil ikke sende flere penge og får opbakning af professor i regional-udvikling. Vi må ikke lade os lede af kommunalkassetænkning og nationalromantik, advarer han
Indland
28. april 2010

Hvis folk vil bo på landet, må de selv arbejde for det, lyder meldingen fra Liberal Alliance. Flere medier har de sidste dage fokuseret på det affolkede og økonomisk afkræftede yderdanmark, men løsningen er ikke at sende flere penge, mener Liberal Alliances partiformand, Anders Samuelsen.

»Vi er meget imod mystiske støtteordninger. Jeg tror ikke, yderområderne har brug for at være på støtten, det er jo stolte mennesker,« siger Anders Samuelsen.
Efter mere end 20 års udviklingsbistand fra EU kæmper Danmarks yderkommuner stadig med et lavt uddannelsesniveau, forsvindende arbejdspladser og dalende befolkningstal.

SF, Dansk Folkeparti og Venstre har alle lovet en særlig indsats for at rette op på problemerne, men det bliver mere end almindeligt svært at vende udviklingen, mener professor i regionaludvikling Henrik Halkier, der er institutleder ved Aalborg Universitet.

»Jeg kan sagtens se, det skaber en masse problemer for borgmestrene i yderområderne, hvis butikken lukker, der ingen skole er, og folk ikke kan sælge deres huse. Men det kræver en meget omfattende og koordineret indsat at skabe nyt liv i landsbyerne. Og selv hvis man gør det, er det ikke sikkert, det lykkes,« siger Henrik Halkier, der selv bor i en landsby uden for Aalborg.

Han har ikke oplevet så stort et mediefokus på de fattige randområder i mange år, og det er lige før, problemet kommer ud af proportioner, mener han.
»Alt det her med landsbyer i forfald og huse, der burde kondemneres. Måske er det okay, at alle huse ikke står til evig tid,« siger Henrik Halkier.

Tomt i Thy

Henrik Halkier peger på tre klassiske argumenter for at hjælpe yderkommunerne.
Det første er et velfærds-argument. Det offentlige serviceniveau skal være nogenlunde ens over hele landet, men det kan de trængte kommuner ikke opretholde på egen hånd.
Det andet argument er det samfundsøkonomiske. Hvis man investerer i vækstpotentialet i yderområderne, kan det også komme hele landet til gavn.

Det tredje er det nationalromantiske argument. At det ikke kan passe, at der er dele af landet, hvor folk ikke længere vil bo.

»Men så skal man genindføre stavnsbåndet. Det er der ingen, der taler for, men samtidig er man villig til at gøre det med en række indirekte mekanismer som overførselsordninger og erhvervsstøtte, for at opnå en situation, hvor der ikke bliver tomt i Thy,« siger Henrik Halkier.

Cheføkonom i CEPOS Mads Lundby Hansen kan heller ikke se problemet i, at landområderne bliver affolket.

»Det er muligt, det skifter på et tidspunkt, så danskerne hellere vil bo på landet. Men det er ikke det, vi ser i øjeblikket. Grundlæggende er det folks eget frie valg,« siger Mads Lundby Hansen.

»Generelt vil jeg anbefale at lægge statsinstitutioner og uddannelsesinstitutioner der, hvor man får mest for pengene og størst samfundsøkonomisk afkast. Meget taler for, at det ofte er i hovedstaden, hvor den højestuddannede arbejdskraft er,« siger han.

Accepter sovebyer

I stedet for støttekroner vil Liberal Alliance skabe bedre betingelser for, at landområder kan klare sig selv. Landbruget skal have samme konkurrencevilkår som de øvrige EU-lande, infrastrukturen skal være i orden, og så skal det lokale erhvervsliv have bedre muligheder.

»Hvis rammerne er i orden, så er det selv op til folk, om de vil bo i yderområderne. Og det tror vi på er muligt,« siger Anders Samuelsen.

Konkret vil han ændre reglerne for offentligt udbud, så en lokal leverandør kan servicere det lokale plejehjem i Varde, uden at være landsdækkende leverandør.

Desuden vil han placere store offentlige arbejdspladser som sygehuse i forhold til, hvor de giver flest arbejdspladser til området.

Et alternativ kan være at acceptere, at flere landsbyer ender som sovebyer for pendlere, mener Henrik Halkier.

»Jeg har svært ved at se, hvordan man kan gøre andet, medmindre man virkeligt tager dramatiske virkemidler i kraft. Man må også se realistisk på, hvad der kan lade sig gøre, og ikke lade sig lede af kommunekassetænkning eller nationalromantik,« siger Henrik Halkier.

emro@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Ærgerligt, at De radikale ikke tog det stik hjem.På den anden side er der intet radikalt i at overlade yderDanmark til sig selv.

Nu behøver vi jo ikke bekymre os om hvad "Liberal Alliance", med den idiot de har som formand er der ikke grund til at frygte de får 2% af stemmerne .

Claus Rasmussen

Er der ikke en ulighed i, at selvom 2/3 af skatteyderne bor udenfor København, så lander næsten 100% af statsinstitutionerne indenfor Københavns bygrænse ?

Og jeg troede også, at lønningerne var lavere i Jylland end i København. Det siger lønstatistikken fra min fagforening i hvert fald. Så der må der da være ræson i at placere de statslige arbejdspladser, hvor arbejdskraften er billigst ?

Man kan også kigge på det fra en demokratisk synsvinkel: Er det ikke bedst at bunden og toppen af samfundet mødes henover køledisken i den lokale Brugs i Jylland i stedet for at leve i hver sin adskildte ghetto i København ?

(hvad sidegadevekselererne fra Saxo Bank... ups... LA mener, er mig iøvrigt bedøvende ligegyldigt)

Alle diskuterer dén 'rådne banan' - som vi der bor her kalder 'den grønne agurk' - som om vi er nogle stakler, os der bor i udkanten af Danmark.

Underligt, men sådan oplever vi altså ikke os selv!

Det ville klæde alle de københavnere, der ud fra deres manglende viden om os udtaler sig nedladende, at tage herover og se hvordan virkeligheden er.

Morten Kjeldgaard

Udkantsdanmark: Liberal Alliance må klare sig selv.

mariann offersen

Tankpasseren udtaler sig:

Cheføkonom i CEPOS Mads Lundby Hansen kan heller ikke se problemet i, at landområderne bliver affolket.