Læsetid: 2 min.

Løkke kræver økonomisk plan fra oppositionen

Senest på torsdag, når Folketinget skal diskutere økonomisk politik, bør S og SF fremlægge deres længe bebudede økonomiske plan, kræver statsministeren. Oppositionen afviser
Senest på torsdag, når Folketinget skal diskutere økonomisk politik, bør S og SF fremlægge deres længe bebudede økonomiske plan, kræver statsministeren. Oppositionen afviser
28. april 2010

I et skarpt angreb på især SF og Socialdemokraterne kræver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu, at de to partier endelig fremlægger deres længe ventede økonomiske plan. Hurtigst muligt og senest på torsdag.

»Det giver ikke megen mening at have en diskussion om den økonomiske politik i Folketinget på torsdag, når det kun er regeringens politik, der er kendt,« siger Løkke med henvisning til en stor forespørgselsdebat om Danmarks langsigtede økonomiske udfordringer – en debat, som netop oppositionen har taget initiativ til.

Ifølge statsministeren har regeringen selv med den plan, den fremlagde i sidste uge, præsenteret »et meget klart og offensivt bud« på, hvordan Danmark kommer ud af de milliardunderskud, der er fulgt i krisens kølvand.

»Over for dét er der kun larmende tavshed, hemmelige skuffeplaner og en masse polemik,« siger Lars Løkke Rasmussen om S og SF, der nu i flere måneder har bebudet en økonomisk plan.

S og SF siger nej

Og økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bakker op:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Der er ingen andre steder i Europa, hvor man siger, at svaret på krisen er øgede offentlige udgifter og øgede skatter,« siger han.

Lille Brian. Laeser du ikke avisen? Det er praecis det Nick Clegg, lederen af Liberal Democrats, er ved at gaa til valg paa i Storbritannien.
Og han staar rigtig rigtig godt i meningsmaalingerne!

Maaske oppositionen er traette af at faa deres valgflaesk stjaalet af V?

Alle ved, at vi kan diskutere oppositionens politik herfra og til dommedag, uden at VKO vil give den mindste indrømmelse af, at der skulle kunne være noget godt i den.

Dertil er regeringen så enerådig og isolationistisk, at det eneste formål med debatten er, at sikre basis for senere at kunne påpege, at vi har fortalt dem at deres plan er elendig.

Svend W. Jensen

Sven Karlsen og Morten Kjeldsgaard,

Men er det ensbetydende med, at vælgerne ikke må få at vide om oppositionen har en økonomisk krisepolitik og i givet fald, hvad den består af?

Einar Carstensen

Lars Løkke kan meget let få oppositionens genopretningsplan at se. Det er ovenikøbet kun lille Lars fra Græsted, der har nøglen.
Statsministeren skal bare udskrive folketingsvalg.

Heinrich R. Jørgensen

Einar,

præcis dén replik ser jeg frem til forhåbentligt bliver udtalt fra Folketingets talerstol i morgen :-)

Svend W. Jensen

Ja, det er meget godt med jer, men jeg vil godt som vælger have at vide, hvad der er at vælge imellem.

Har oppositionen en økonomisk krisepolitik og hvad består den af, men det mener I ikke, at vi (vælgerne) skal have noget at vide om før efter valget?

Heinrich R. Jørgensen

Svend W,

det er folketingets medlemmer, der pt. er udpeget til at opføre sig ansvarligt på nationens og befolkningens vegne. Det kan de passende bruge tid på i Folketingssalen.

Valgkampagner er et andet koncept, og burde ikke føres fra Folketingets talerstol (selv om det som bekendt sker).

Svend W. Jensen

Heinrich R.,

Ja, at politiske partier skulle driste sig til at have politiske holdninger og forslag til løsning af konkrete problemer og oven i købet ville oplyse den undrende offentlighed om dem, ville jo næsten være udemokratisk – det kan jeg godt se.

Heinrich R. Jørgensen

Svend,

kongeriget er ved at kollapse i økonomisk henseende. Det er regeringen, der har regeringsansvaret. Det er dem, der må komme med nogle bud.

Hvis Lille-Lars ærligt og redeligt mener, at han godt kunne bruge nogle gode råd, og gerne så at alle Folketingets medlemmer samarbejdede om at få klinket stumperne bedst muligt, kunne han jo sige det.

Men det modsatte påstås jo blot. Æv bæv, har I måske selv en plan?, kan man jo nærmest høre Lille-Lars sige. Er det ikke på tide, at regeringen prøver at opføre sig ansvarligt og med et vist mål af værdighed, i stedet for at fremture med barnligheder?

Svend W. Jensen

Heinrich R.,

Hvis vi skal blive i æv bæv terminologien.

Oppositionen: Æv bæv vi har bare de rigtige løsninger, men vi vil ikke fortælle dem til nogen.

Heinrich R. Jørgensen

Svend,

nu er jeg ikke noget fan af Suicidalkammerateriet, men i forbindelse med bankpakker og iværksætningspakker står det i min bevidsthed ganske klart, at S havde noget substantielt at byde på, mens V+K levede i en fantasiverden.

Hvad S+SF eventuelt har at byde på, må de jo præsentere forud for næste folketingsvalg, hvis de vil have nogen til at stemme på sig. Med mindre folk er så desperate over VK's ekstreme ansvarsløshed og uduelighed, at de blot i trods stemmer på nogle andre.

Også dansk politik følger det velkendte mønster, at en borgerlig regerings bortødsler det halve kongerige, smider håndklædet i ringen, hvorefter centrum-venstre med hård hånd får landet nogenlunde på fode igen. Med det resultat, at folk synes det regime er lige lovligt surt nok, og vælger de uansvarlige sælgertyper tilbage i førersædet. Og sådan fortsætter det åbenbart, cyklus efter cyklus.

Svend W. Jensen

Heinrich R.,

Regeringen er kommet med sin krisepakke og husker jeg ikke fejl, skal den behandles i Folketinget i morgen. Den står på besparelser og fyringer i det offentlige.

Scenariet er helt forudsigeligt. Oppositionen vil igen og igen hakke på regeringens fremlagte økonomiske politik og regeringen vil ligeså forudsigeligt hakke på oppositionens manglende økonomisk ansvarlighed og blive ved med at spørge til, hvad oppositionen ellers vil gøre.

Jo længere tid oppositionen ikke kan besvare dette spørgsmål des mindre vil dens (oppositionens) troværdighed blive.

Æv bæv, vi har de bedste løsninger, men vi siger dem ikke til nogen, går simpelt hen ikke.

Martin Pedersen

Svend W. Jensen,

"Regeringen er kommet med sin krisepakke og husker jeg ikke fejl, skal den behandles i Folketinget i morgen. Den står på besparelser og fyringer i det offentlige."

Ja, og oppositionens svar på krisen var at fremrykke offentlige investeringer for 36 mia.

Du kan være uenig i at der skulle bruges 36 mia. men at sige at oppositionen ikke har givet sin mening til kende mht. krisen er at bære vand for regeringen politiske spin.

Slettet Bruger

Hvorfor komme med mere konkrete og detaljerede udspil end nødvendigt og før de gode muligheder er testet i fokusgrupper og på særligt udvalgte segmenter på vippen? Man har alligevel ingen større indflydelse på flertallets beslutninger og så kan der være indlysende fordele i at notere, hvor kritikken af regeringens planer bider hårdest. Nye ideer kan spire frem og passe godt til eventuelle længerevarende tendenser og mediernes dagsorden på et strategisk udvalgt tidspunkt, i dag udkantsdanmark i morgen? Mener man at oppositionen absolut skal lægge sig fast på nogle detaljer nu og ikke benytte sig af sine privilegier som opposition, så er det nok fordi man ikke selv befinder sig i målgruppen.

Thomas Struer

Man skulle jo tro regeringen allerede var i opposition.
Det kan være de er i gang med at øve sig. ;)

Nej S/SF skal bare holde kortene tæt ind til kroppen, og lade regeringen udstille sin handlingslammelse.

Mvh

Selvfølgelig skal oppositionen præsentere deres alternativ for vælgerne, men det er ikke det vi diskuterer: Løkke forlanger, at oppositionen skal præsentere sine alternativer for ham i en folketingsdebat, og det er noget helt andet.

Som administrerende direktør for forretningen Danmark, er det Løkkes opgave at bevise overfor bestyrelsen (Folketinget) at han er sin opgave voksen, og han kan ikke snige sig udenom, ved at forlange at den skeptiske del af bestyrelsen skal opstille et alternativ til hans plan.

Hvis han opførte sig på den måde i en privat virksomhed, ville det blive betragtet som udenomssnak og manglende kompetence, - at han kan slippe afsted med det i politik, er jo bare ... politik!

Thorsten Lind

...enig Hr. Karlsen!!
Hullet i statskassen er Løkkes hovedpine,
uanset hvor meget han spræller................!
Om han så er opgaven voksen....Tjaeh....?

Svend W. Jensen

@ Martin Pedersen,

Der flyver mange tal gennem luften og jeg skal gerne indrømme, at jeg ikke har styr på dem alle. De 36 mia. var vist inden regeringen fremrykkede sine offentlige investeringer og udover sidstnævnte blev det vist til at Socialdemokraterne ville investere yderligere 10 mia.

Men hvorom alting er, hvis 36 mia. ville kunne klare vores økonomiske problemer både på kort og langt sigt, havde vi ingen økonomiske problemer.

@ Henrik Wagner og Thomas Struer,

Jeg opfatter mest jeres indlæg som tænkt valgstrategi for at opnå magten. Det jeg efterlyser er, hvad magten skal bruges til og det synes jeg egentlig, at vi som offentlighed har krav på at få at vide.

@ Sven Karlsen,

Det er da dejligt, at du også synes, at oppositionen skal præsentere en alternativ politik (hvis de har en) til regeringens. Jeg synes, som det vist fremgår, at det er en politisk nødvendighed.

Derimod kan jeg ikke lide din analogisering til en forretning. Danmark er ikke en forretning. Et samfund har en række andre hensyn at tage end en forretning, men selvfølgelig kan heller ikke et samfund vedvarende køre med røde tal på bundlinien.

Og det politiske spørgsmål er, hvem kan bedst fjerne de røde tal under hensyntagende til de massive strukturproblemer vi har (demografi, varige tab af både produktions –og vidensarbejdspladser osv, osv) og med hvilke samfundsmæssige hensyn.

S, SF og R vil, som det fremgår af et af telegrammerne fra i dag, fremlægge et forslag til Folketingsvedtagelse, der indeholder en række relevante spørgsmål til besvarelse af regeringen. Jeg så gerne, at de (oppositionen) selv besvarede deres egne spørgsmål, så vi kunne få et sammenligningsgrundlag og dermed en valgmulighed.

@ Thorsten Lind,

Hullet i Statskassen er vores alles problem, uanset hvilken regering der sidder og uanset hvem eller hvad der er skyld i det.

Dorte Sørensen

Svend W. Jensen
I debatten i dag vil OVK forsøge at tale om, at S og SF ikke har fremlagt en økonomiskplan i stedet for at debatter regeringens eget meget tynde plan. Hvor hovedtemaet mest er nulvækst og kommunernes ansvar. Med den udmelding fra regeringen kan de ikke tillade sig at kritiserer , at opposition ikke har udarbejdet et stort forkromet løsningsforslag.
Derudover må hullet i statskassen være OVKs ansvar, de var ikke tilbageholdende med at tage æren da der var overskud i statskassen pga. høje indtægter ved Nordsø olien, et højt afkast på pensionsopsparingen og en pæn indtjening på skibsfarten.

Svend W. Jensen

Dorte Sørensen,

Se mit indlæg ovenfor til Heinrich R. i går kl.16:17 og mit indlæg til Thorsten Lind umiddelbart ovenfor dit.

Morten Kjeldgaard

Mon ikke statsministeren vil forsøge sig med det argument, at hvis oppositionen havde siddet i regering, ville det have set endnu værre ud.

Det må s'gu osse være kreperligt at opdage, at selv om man opfatter sig selv som verdensmestre i økonomisk ansvarlig styring af samfundet går del alligevel ad helvede til.

Slettet Bruger

Svend W. Jensen

Jeg kan forstå du kræver, at alle partier med militærisk præcision skal fremlægge deres planer på et tidspunkt som regeringen vælger og derved spille sig eventuelle fordele af hænde, også for samfundet betragtet og uden i øvrigt at råde over tilsvarende antal regnedrenge. Måske tager jeg fejl, men næppe meget ville alligevel kunne ændre på din stemme, men det irriterer åbenlyst Lars og flokken at det ikke er dem selv, der råder over denne fordel.

Hvis ikke politik hovedsageligt drejer sig om at erobre eller bevare magten så ved jeg ikke længere, hvad det handler om. Det er håbløst selvpineri at begive sig ud i at kræve, hvordan politikere skal opføre sig. Man kan stemme og derved støtte spindoktorkarusellerne direkte med 27,50 pr. år eller man kan lade være.

Når du efterlyser hvad magten skal bruges til, så vil jeg gerne give et bud. Til det samme som magten har været brugt til i de sidste mange valgperioder. At føre en variant af den midterpolitik, som partierne klumper sig sammen om baseret på markedsundersøgelser, fokusgrupper o.lign. og til videreudbygning af det eksisterende dyre teknokratiske djøfvælde. En eller anden variant der forholdsvist let lader sig kommunikere gennem populære medier, og dette uanset farven på næste regering eller rækkefølgen af planers fremlæggelse. Forvent ingen revolutioner eller større nytænking, ingen ideologier eller reformer, kun nuanceforskelle og det sædvanlige teater.

Thomas Struer

Lars Løkke skulle forlængst have indkaldt ALLE partier til forhandling om en redningsplan for Danmark, men det gør han jo ikke, eller må ikke for DF.
Oppositionen har ikke måtte være med til at udforme en eneste finanslov,(49% af DK.s befolkning), så statsministeren må altså selv komme med et udspil først.
Før Fogh æraen prøvede man da altid at lave brede forlig omkring de vigtige ting, uanset om man var borgerlig eller socialdemokratisk statsminister.
Men lad os alle krydse fingre for debatten idag, og håbe de opfører sig som voksne ansvarlige politikere, og det gælder ALLE partierne. Nu skal ærmerne smøres op, hvis vi skal redde dette dejlige land som vi trods politiske forskelle alle elsker.
Mvh

Svend W. Jensen

Jeg kan af dagens telegrammer se, at virkeligheden nu efterhånden også er ved at indhentet oppositionen.

Så vi må alle afvente med tålmodighed.

Og et P.S. til Wagner. Jeg er yderst pragmatisk anlagt og forsøger derfor altid at efterspørge ”den rigtige løsning”. Om denne løsning efterfølgende kan puttes i disse uddaterede ideologiske kasser som liberalistisk, socialistisk mv. rager mig en høstblomst, når bare den er rigtig.

Dorte Sørensen

Svend W. Jensen
Ja krisen er på aftagende og det smitter heldigvis og af på Danmark. Så at det var torskedumt af OVK, at de ikke udnyttede ledigheden hos de lokale håndværkere til hurtigt at fået sat gang i de udskudte renoveringsopgaver af offentlige bygninger og anlæg er stadig OVKs dumhed.
Derudover har Danmark stadig efterveer af Fogh Rasmussens dumstædighed, da han nedbrød Aukens miljø og energiministerium og fratog statens støtte til innovation, udvikling og forskning af alternativenergi.
Derudover venter vi stadig på ,at OVK begynder at lette styrings og kontrolreglerne så de offentlige igen får tid til deres kerneydelser.
Fx: kan læses i dag i et telegram – ” Optællingen i databasen Retsinformation viser, at stakken af regler og cirkulærer er blevet forøget med 72 på godt et år med Inger Støjberg i ministerstolen.”

Dorte Sørensen

Jeg forstår ikke, at finansminister Hjort Frederiksen vil være sig selv bekendt, han står i øjeblikket og vigter sig over regeringens indsat og kom med den gamle bemærkning om at oppositionen vil bruge 2 kroner . hver gang de får 1 krone ind. Ja han fortalte at ledigheden i dag var lavere end den på noget tidspunkt havde været under SR-regeringen. Jamen dog hvorfor fortæller han ikke at SR-regeringen fik knækket ledighedskurven samtidig med at de fik et overskud på betalingsbalancen – det var en meget flot økonomisk præstation.
Når man høre Hjort Frederiksen få jeg den ubehagelige tanke, at regeringen må have en endnu dårligere sag end jeg havde forstillet mig siden denne fortælling er nødvendigt.
Efter denne rose gennemgang så begynder han at kritiserer oppositionen for at de ikke har lagt en forkromet plan på bordet. Finansministeren glemmer helt at det KUN er regeringen der har pligt til at komme med en plan og den er der ikke noget at prale af, da den mest gå på overskrifter som nulvækst og at det er kommunernes ansvar.

Dorte Sørensen

Nej nu bliver det sjovt. Finansministeren tager ekstraordinært ordet midt i Morten Østergaards ordfører besvarelser og fortæller nu lidt mere detaljeret om regeringens plan overskrifter. Men hvorfor skulle det først fremlægges midt i Morten Østergaards tid fra Folketingets talerstol. Man nå sige at regeringen har mange ”beskidte” kneb i ærmet.
Så blev mødet afbrudt pga. af middagspausen , Thor Pedersen fortæller at der nu er spørgsmål til både finansministeren og Morten Østergaard efter pausen.

Heinrich R. Jørgensen

Dorte Sørensen:
"Jeg forstår ikke, at finansminister Hjort Frederiksen vil være sig selv bekendt"

Manden er jo kendt for sin notoriske evne til komme med de mest horrible udsagn, uden skyggen af rygdækning for påstandene. Ligesom hans veludviklede villighed til at manipulere og være meget kreativ i sin omgang udlægning af realiteter, er i særklasse.

Dorte Sørensen

Heinrich R. Jørgensen
Margrethe Vestager kom med en fin bemærkning til Hjort Frederiksen – hun sagde efter hukommelsen – ”hvis finansministeren er konkret med sin økonomiske plan vil jeg nødig se når finansministeren er løssluppen.”

Heinrich R. Jørgensen

Dorte,

desværre er det jo ikke muligt fra Folketingets talerstol direkte at hævde, at ministre er uvederhæftige og sortsnakkende, men det er fornemt at Vestager får fortalt hvad hun mener alligevel.

Selv ville det glæde mig rigtigt meget, hvis Einar Carstensens forslag til en replik fra talerstol vedr. Lille-Lars efterlysning af en plan fra oppositionen, blev realiseret. Dét kunne blive en klassiker, man ville nyde at se på TV igen og igen :-)

Martin Pedersen

Nå, men den folketingsdebat var så en øvelse i at tale uden at sige noget.

Må vi se med debatten i aften på DR2, hvor de åbenbart køre temadage omhandlende spørgsmålet, om det er Liberal Alliance, der har de vise sten.

VKO- regeringen forholder sig i opposition til oppositionen …talentløst !

...Det bedste der er i situationen, er at VKO reelt er handlingslammet ... indse det nu Lars Løkke...

Svend,
Jo længere V&K trækker valgdatoen - jo flere penge tilflyder der deres venner i den økonomiske elite og i erhvervslivet ..såååh mon ikke det er vildledning og udenomssnak vi er vidne til...

Svend,
I øvrigt har denne tilstand af handlingslammelse varet i meget lang tid... VKO's politik er at lade tiden arbejde for en nedbrydning af velfærdsstaten og derfor flytter de sig hele tiden i oppositon for oppositionen - samtidig med at VKO har den kongelige danske presses fulde bevågenhed.

I skak findes en 50-træksregel der siger, at hvis der i løbet af 50 træk ikke er enten slået en brik eller flyttet en bonde så er stillingen pat-mat...

En lignende regl burde forefindes i den danske forfatning..

Svend W. Jensen

Bill Atkins,

Med min bemærkning om, at valgkampen var startet, mente jeg såmænd blot, at man nu var overgået til ren retorik uden substans – og det gælder begge sider.

Og af dine bemærkninger kan jeg se, at det er du også.

Hans Jørgen Lassen

Bill skriver:

I skak findes en 50-træksregel der siger, at hvis der i løbet af 50 træk ikke er enten slået en brik eller flyttet en bonde så er stillingen pat-mat…

Næsten rigtigt, men ikke helt. En spiller kan kræve remis under de nævnte betingelser.

Der er ikke noget, der hedder pat-mat.

Dorte Sørensen

Det er dejligt at ledigheden ikke stiger så meget som ventet, men det er uhyggeligt at gruppen udenfor arbejdsmarkedet stiger mere end ledigheden falder. Her taltes mest om at gruppen af overførselsindkomster er stigende og det er som bekendt en udgift for samfundet. Der er også en stor gruppe danske borger der falder helt ud af systemet, som fx alle dem der ikke har dagpengeforsikret sig og hvis samboende har en indtægt, de får intet og forsvinder bare ud af systemet.
Hvis Løkke Rasmussen ville gøre noget godt for det danske samfund så udskrev han valg nu, så et nyvalgt Folketing og forhåbentligt en ny regering, der vil samarbejde kan komme i gang med genopretningen af det danske samfund .

Mikael Hertig

Som formand for SOPEC undrer det mig, at debatten i det hele taget er så veg, målt på indhold. Udgangspunktet burde være en rimelig situationsforståelse. Rigets økonomiske nød er strategisk og langsigtet og ikke som forudsat af VK-regeringen kortsigtet. Med denne rædselsfulde fejltagelse som afsæt kaster den sig over det forkerte problem og truer med at smadre vores infrastruktur, der gisper efter vejret i forvejen. Men selv konvergensproblemet løses ikke ad den vej, regeringen foreslår: For at opnå en besparelse på 11 milliarder på de offentlige kasser skal der spares knapt tre gange så meget, fordi overgangene til ledighed medfører tab af skatteindtægter og øgede udgifter til understøttelse osv.
Strategiske udfordringer - fx. landbrugets gæld løses ikke men tilsvines med initiativer til at holde den nominelle pris på brugene oppe og forsøg på at gå pensionskasserne til at finansiere tab i meget store mængder.
Oppositionen tier her, mens det reelle tab vokser. Problemet er for stort til, at nogle gider se det i øjnene, men det er nu alligevel ikke græsk/portugisisk i størrelsesorden, men nok til at bryde idylbilledet af Danmark som et land med orden i sine strukturer og sin økonomi. Så det lader regeringen - og desværre i nogen grad også oppositionen ligge. Det har ingen politisk vinderværdi, er ikke egnet til at indgå i den løbende mudderkastning.
Det er efterhånden erkendt, at skattelettelserne til de rige ikke har haft de forudsatte dynamiske effekter på noget tidspunkt. Teorien strider mod mere klassisk teori, hvor skattelettelser i bunden virker bedre end i toppen på grund af læren om den faldende grænsenytte af den sidst tjente krone.
Landets økonomi er blevet svækket af ideologisk nonsens-inspiration fra centrale spillere som DI og CEPOS, understøttet af ikke mindst de konservative, og med stemmer fra DF som ballast.
Diskussionen om de dynamiske effekter - er reelt ude, for hvem interesserer sig reelt for det?
Valget af virkemidler er partipolitisk bestemt, og den reelle situation har ikke haft indflydelse på den førte politik.
Regeringen har ført konjunkturforstærkende politik under højkonjunkturen og fortsætter med det på vej ned. Den leger tivoli og rutschebane med landet.
Konsekvens: Ulykker. Manglende bæredygtighed.

Svend W. Jensen,
min kommentar gik på at regeringen i meget lang tid helt bevidst har kørt i tomgang...

...hvilket jeg også tidligere har påpeget gælder dine indlæg, selv om det godt nok ikke er mit indtryk at du er dig det bevidst...

Mikael Hertig,
Problemet ....er nu alligevel ikke græsk/portugisisk i størrelsesorden ...bortset fra at Danmark står uden for Euro-samarbejdet og kronen dermed ikke kan regene med opbakning fra Frankfurt...

Dorte Sørensen

Mikael Hertig
Ja de dynamiske effekter bliver også i mine øjne mest misbrugt til at påvise fx at skattelettelser og afvikling af efterlønnen er et samfunds gode. Carsten Kock var i Deadline inde på at der var dynamiske effekter og straks blev det brugt imod oppositionen for at regeringen føre en rigtig økonomisk politik.
Hvis regeringen vil bruge de dynamiske effekter i den politiske debat så må de også erkende dem og medregne dem i regnestykket over nedskæringer i det offentlige, her vil de dynamiske effekter gå ud over både brugerne af det offentlige og det private erhvervsliv, der levere ydelser til det offentlige. Mærkeligt nok nægter Hjort Frederiksen helt at forholde sig til disse dynamiske effekter på dette område..

Mikael Hertig

Dynamiske effekter - det er blevet en religion. Der er ingen empiriske undersøgelser, der belyser, om substitutionseffekten overgår indkomsteffekten eller ej. Meget tyder på, at de virker neutralt (=ikke ) i højkonjunktur og modsat i lavkonjunktur. Endnu mere tyder på, at skattelettelser til fattige altid virker gunstigere end til rige.
Det borgerlige udgangspunkt er altid at prøve at øge udbuddet af arbejdskraft ("incitamenter").
Vi venstreorienterede har forsømt at koncentrere interessen for arbejdskraftefterspørgsel. Hver gang en person arbejder to timer i stedet for forsørgelse fuldtids, gavner det vedkommende og økonomien helt fantastisk. Her kunne det offentlige have trådt til.

VKO og Finansrådet: Handling vil svækker det spirende opsving - Hvilket opsving. Pressen italesætter boligpriser, bilsalg, transporttal mv., mens vi ser det ene land efter det andet blive nedgraderet i låntagningsstatus...

Nu har 'Den Globale Finanskapital' (DGF) investeret milliader og atter milliarder af dollars i dårlige betalere, med store tab og destabilisering til resultat ... Der er vel da ingen der tror at DGF vil lade produktionsapparatet slippe dem af hænde... DGF er parat til at tage gevinsten hjem i form af sunde produktionsvirksomheder til fallitpris - og de vil gennemføre det ...
Det er som når en lystfisker trækker en stor ørred i land. Giv line, træk, giv line, men sørg for at ørreden bliver på krogen…

Martin Pedersen

Mikael Hertig,

"Vi venstreorienterede har forsømt at koncentrere interessen for arbejdskraftefterspørgsel."

Jeg synes oppositionen nævnte det igår i Debatten, men jeg enig i at der slet ikke bliver gjort nok ud af det.

Som økonomen fra AE sagde i Deadline, for hver 20.000 der kommer i arbejde betyder det et plus på de offentlige finanser på 5 mia. Det er et oplagt sted at tage fat. I stedet vil regeringen spare på de offentlige udgifter. Der er to ting man ikke gør under en krise: sætter skatterne op og føre en restriktiv finanspolitik. Regeringen har så sat sig for at gøre det ene af de to og håber at deres skattelettelser opvejer den restriktive finanspolitik. Jeg håber det går godt for hvis ikke, er det lidt af en katastrofe, men jeg tvivler. På et eller andet tidspunkt skal der føres en restriktiv finanspolitik, for ikke at overophede økonomien, men jeg tror regeringen er for tidligt ude.

Også godt at høre SF tale erhvervspolitik, hvor oppositionens alternativ til højrefløjens skattelettelser bliver højere krav til virksomhederne om at udvikle sig i en bestemt retning, så Danmark konkurrere på bedre kvalitet og innovation i stedet for på pris. I hvert fald for de virksomheder som vil være en del af en statslig erhvervsstøtteordning.

Dorte Sørensen

Martin Pedersen
Det er håbløst, da der var fare for en overophedning så gav regeringen skattelettelser. I samme situation under Nyrup Rasmussen lavede SR- regeringen SP- ordningen med 1 pct. af alle lønmodtageres løn til en pensionsopsparing. Det hjalp dengang og overophedningen kom ikke. Denne SP-ordning har Fogh Rasmussen siden haft megen glæde af først indfrøs han den til at betale for sin første skattelettelse med , siden blev den opløst for at sætte gang i hjulene. Det eneste OVK ikke har gjort er at takke SR-regeringen for deres anstændige økonomiske politik.
Nu vil OVK føre en stram økonomisk politik og dermed stor fare for at helt kævle de spirende tegn for en vækst i samfundet. Men Fogh Rasmussen anbefalede jo tidligere økonomerne til at gå hjem at skrive deres økonomiske lærebøger om. Mon Fogh Rasmussen og nu Løkke Rasmussen ikke hellere selv skulle gå hjem og læst lidt i de økonomiske lærebøger.

Hans Jørgen Lassen;

Du har sikkert ret, men jeg har ikke haft brug for 50-træksreglen siden jeg gik på Rød stue og triumferende kunne råbe "PATMAT", når modstanderen ikke kunne sætte mat inden 50 træk.

Sider