Læsetid: 3 min.

Løkkes nedtur vækker minder

Skandalesagerne klæber til Lars Løkke, som de gjorde til Poul Nyrup i hans sidste år som statsminister, og begge har fået kernevælgere og bagland til at kritisere sig i kor. Nyrup forsøgte sig med rokade og mål for fremtiden, men alle ved, hvordan dét endte. Løkke får ikke tid til mere ferie, hvis han vil undgå samme skæbne
Statsministeren præsenterede tidligt på foråret et nyt ministerhold, men det har ikke ændret ved kritikken af hans hold.

Statsministeren præsenterede tidligt på foråret et nyt ministerhold, men det har ikke ændret ved kritikken af hans hold.

Jens Nørgaard Larsen

Indland
10. april 2010

Selvom statsministeren i går rejste til Kina, klæber de hjemlige problemer fortsat til ham.

Hvad end det er en pressemedarbejder i Venstre, der skriver noget dumt på Facebook, eller om det er udenrigsministeren, der prioriterer familien frem for Hillary Clinton, så er det Løkkes og hele regeringens problem - og problemerne hober sig for tiden op i en uskøn bunke, der kunne lede tankerne hen på Poul Nyrups sidste år. Der presses fra alle sider, og manglen på nye visioner er stor.

»Lars Løkke og Poul Nyrup minder også meget om hinanden, fordi de begge har formået at suge uheldige sager til sig, mens en mand som Fogh havde et lag af teflon og en formidabel evne til ikke at blive fedtet ind,« siger politisk kommentator, Sigge Winther fra Københavns Universitet.

Nyrup orkestrerede selv sit endelige dødsstød ved at bryde efterlønsgarantien, »men Løkkes situation begynder at ligne,« mener også Rune Stubager, lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Han peger på, hvordan Nyrup akkumulerede små 'uheldige' sager, der fik stor betydning.

Eksempelvis kan Salman Rushdies skandaløse besøg i 96, sammenlignes med Løkkes aflysning af et møde med 80 ambassadører i januar. Det er fodfejl med store følger.

Også store sager

Men det er ikke kun småsager, der ligger i Løkkes voksende bunke af problemer, og »når en mand ligger ned, er det nemmere at sparke til ham,« som Sigge Winther formulerer det.

Få kritikere er det seneste år gået foran og har banet vejen for de mange, der nu tæller både Venstres eget bagland og Dansk Folkeparti, der torsdag kritiserede VK i skarpe vendinger for at lave for lidt og have »for mange svipsere«.

Meningsmålingerne er i Thornings favør, Venstres egne folketingsmedlemmer brokker sig over Løkkes ledelsesstil og ministerudnævnelser, fordi de lige som de venstres jyske kernemedlemmer og landbrugsfolk føler sig forbigået. I en undersøgelse i Børsen i går, langede også erhvervslederne ud efter Løkke ved at betvivle hans målsætning om, at Danmark kan blive blandt verdens 10 rigeste lande i 2020.

Kommunerne brokker sig samtidig over nulvækst, regionerne over sygehusfyrringer, og økonomer lige fra Nationalbanken til Det Økonomiske Råd vender tomlen nedad til regeringens økonomiske kriseplan - eller mangel på samme.

»Der har simpelthen ikke, siden regeringen kom til, været en så lang periode, hvor det kun er gået én vej, og den vej har været nedad,« siger Sigge Winther, der mener, at vælgerne har en kort hukommelse, men efterhånden vil hæfte sig ved de mange dårlige sager.

Selvskabt krise

Til de seneste ugers voldsomme kritik, skal også lægges Burka-debatten, fadæsen om madpakkeordninger til skolebørn, lækagesagen i Forsvarsministeriet, Klimatopmødet og Venstres dårlige kommunalvalg.

»Men især de seneste dage viser, at regeringen er i en alvorlig krise, som hverken er forårsaget af den økonomiske situation eller af en skarptsleben opposition. Det er ikke oppositionen, der skaber regeringens problemer, det er regeringen selv,« siger kommentator Hans Engell, der påpeger, at hele projektet smuldrer, hvis DF mister tilliden til regeringen og forvandler kritikken til politisk benspænd.

Nyrups krise blev åbenlyst uoprettelig, men det er Løkkes endnu ikke, hvis man ser på meningsmålingerne, 'den ultimative målestok,' påpeger Stubager, der dog stadig mener, at regeringen skal i omdrejninger, hvis målingerne ikke skal dale yderligere.

Nyrup forsøgte at slå igen med programmet 'Danmark som foregangsland', ligesom Løkke har lanceret 10 mål for Danmarks fremtid og planen 'Viden, vækst, velstand, velfærd'.

Nyrup forsøgte også at rokere rundt på ministre, ligesom Løkke for nylig har gjort - uden held.

Men præcis som Nyrup havde, har Løkke efterhånden svært ved at komme på nye initiativer.

»De har en kæmpe udfordring i forhold til at skabe noget momentum, der kan rette skuden, og de kan ikke bebrejde en tidligere regering alle problemer. Samtidig er der efterhånden færre ting tilbage, som de kan kaste sig over,« siger Rune Stubager og henviser også til metaltrætheden, der rammer enhver regering, når den har siddet en vis tid.

Alle de eksperter, som Information har talt med, er enige om, at den nuværende VK-krise er meget alvorlig, men trods alt ikke endeligt uoprettelig;

Skal Løkke rette skuden, så skal DF rette ind, og økonomien skal rettes op. Men eftersom oppositionen ikke har kapitaliseret voldsomt på den nyrupske krise, så er der fortsat håb for Løkke og kompagni, som måske ligefrem kan roses for at have klaret krise på krise på krise, uden for alvor at være blevet overhalet i meningsmålingerne. Nu gælder det for Lene Espersen (K) og Lars Løkke om at komme i arbejdstøjet.

»Vælgerne kan bære over med rigtig meget, bare ikke politikere, som ikke passer deres arbejde,« siger Engell.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

nedtur? jeg tror der er opstået en misforståelse, Løkke var allerede heeeeeeeeelt nede på bunden da han mødte første dag ind i statsministeriet, ham og VKO kan simpelthen ikke synke dybere.

»Vælgerne kan bære over med rigtig meget, bare ikke politikere, som ikke passer deres arbejde,« siger Engell.

Der røg de to formænd ...

Steen Rasmussen

Man husker at glemme sig selv, medierne, mediernes egen funktion. Løkke har medierne på sin side, og kritikken, når medierne iscenesætter sig selv som kritiske, medfører ikke, at VKO sættes i opposition til oppositionen.

Oppositionen er VKO iboende. Krisen er VK´s. O kan vinde på den, og forskellen er den samme.

http://www.google.dk/search?sourceid=navclient&hl=da&ie=UTF-8&rlz=1T4HPE...

Søren Kristensen

En regering der er hård som sten kommer ikke til at lide af metaltræthed. På den anden side har det jo været en kølig vinter.

Uforståeligt, at tante Lars har kunnet overleve så længe. Hun burde være røget efter kommunal- reformen.
Lad os glædes over, at nedtællingen for tante Lars og onkel Lene er godt i gang.
Falder de to på grund af en endnu større skandale, end det vi allerede har set, eller vil det være på grund af kombinationseffekten?

John Houbo Pedersen

Bare rolig! Næste valg kommer snart, og så kan både
Stats-og udenrigsminister passe deres familier i fred.
Forhåbentlig har den nye regering mere realistiske visioner, og forstår at magt korrumperer.