Læsetid: 1 min.

Minister skal forklare afbud til høring

Justitsminister Lars Barfoed skal forklare, hvorfor hans ministerium ikke mødte op til høring om ulykken på Scandinavian Star for 20 år siden, således som Retsudvalget havde bedt om
14. april 2010

Folketingets Retsudvalg vil have justitsminister Lars Barfoed (K) til at begrunde, hvorfor hverken ministeriet, Rigsadvokaten eller politiet ønskede at deltage i den høring om Norgesbåden Scandinavian Star, som udvalget havde arrangeret i marts. Beslutningen om høringen blev truffet tilbage i januar.

»Det er en meget usædvanlig og alvorlig sag, for jeg har aldrig tidligere været ude for, at ministeriet ikke har imødekommet udvalgets ønsker,« siger Peter Skaarup (DF). Som formand for Retsudvalget har han underskrevet det brev, hvori Barfoed anmodes om at begrunde, hvorfor ministeriet ikke deltog i høringen. Formålet med høringen, hvor bl.a. dommer Johan Berg fra Oslo Tingret samt to svenske brandeksperter fra Lunds Universitet skulle bidrage med nye oplysninger om årsagen til branden, var, som Retsudvalget skriver, at »belyse emnet fra forskellige vinkler«. Måske kunne høringen danne baggrund for at igangsætte en ny undersøgelse af den 20-år gamle skibskatastrofe, der kostede 159 passagerer livet.

I starten pegede ministeriet på to universitetsjurister, som kunne tale i stedet for ministeriet, men pludselig ændrede ministeriet signal og sendte afbud. Ministeriet ønskede nemlig ikke »at forsvare tidligere afgørelser truffet af en minister eller anden myndighed under ministeriet,« som Retsudvalgets sekretær fik en skriftlig besked om.

Høringen blev gennemført alligevel, men ikke i Retsudvalgets regi. I stedet var det private, bl.a. skibsmaleren Mike Axdal, der selv blev reddet, men mistede en far og en bror på det brændende skib, der stod for høringen. Selv om Barfoed har haft Skaarups brev i mere to uger, har udvalget endnu ikke modtaget noget svar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Måske når tidligere justitsminister Lars Barfoed at svare, før 25 årsdagen for:
"Mordbranden med Statsstøtte" Det er på tirsdag, om fire dage, den 7. april.

Oluf Husted formand for: "Scandinavian Stars Danske Støtteforening"

Steffen Gliese

Begrundelsen for afbuddet rummer en interessant indrømmelse, der viser, hvor håbløst ude af trit med befolkningens ønsker politikere og embedsmænd er: de vil ikke indrømme fejltagelser, fordi de opfatter dette som en svækkelse; men blandt mennesker er det at indrømme fejl en styrke - og den eneste redning, hvis man vil undgå at fremture i tidligere dumheder.