Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ministre sjusker med deres kalendere

Otte ud af 19 ministre bryder reglerne for åbenhed, og skal man tro deres kalendere, arbejder de fleste ministre kun få dage om måneden. Brud på aftale, siger DF og oppositionen
Otte ud af 19 ministre bryder reglerne for åbenhed, og skal man tro deres kalendere, arbejder de fleste ministre kun få dage om måneden. Brud på aftale, siger DF og oppositionen
Indland
17. april 2010

»Man er minister døgnet rundt, hele året. Og jeg kan bekræfte, at man arbejder mere end otte timer om dagen,« svarede Lars Løkke Rasmussen (V) i tirsdags på de seneste ugers kritik af ministrenes arbejdsindsats.

Men ifølge Lars Løkke Rasmussens egen kalender på statsministeriets hjemmeside lavede han ingenting hverken i februar eller november.

»Det er selvfølgelig helt usandsynligt,« siger Oluf Jørgensen, der er mediejurist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Der foregår »en vis slendrian« med offentliggørelsen af vigtige møder, understreger han.

Ser man på Landbrugs- og fødevareministerens kalender, har han i hele februar kun optrådt som minister én gang, og det var til et pelsshow i forbindelse med den københavnske modeuge.

Undervisningsministeren har 'pt. ingen arrangementer' hele måneden', og det seneste halve år er udviklingsministeren kun ni gange mødt op til arrangementer i sin egenskab af minister.

Oluf Jørgensen påpeger, at den ordning, der skulle sikre offentligheden indsigt i ministrenes vigtigste møder er ubrugelig, fordi de aktiviteter, ministrene angiver, er »noget småtteri,« selv om de ifølge Statsministeriets vejledning skal opgive alle arrangementer, hvor 'ministeren inviteres til at deltage i sin egenskab af minister og/eller repræsentant for regeringen.'

Ikke alene fremstår kalenderne mangelfulde, men ministrenes aktiviteter og udgifter offentliggøres også for sent. Egentlig skal informationerne være tilgængelige for offentligheden senest den 8. hverdag i den efterfølgende måned, og samtidig skal det annonceres, hvilke aktiviteter ministeren skal nå i den kommende måned. Ifølge Informations optællinger bryder otte ministre dog reglerne og har ikke offentliggjort deres samlede aktiviteter og udgifter for marts måned inden tidsfristen.

»Det understreger, at den nuværende ordning bare er en vejledning, som man kan tage let på, uden at det får konsekvenser,« siger Oluf Jørgensen.

Kalenderreglerne er en del af den såkaldte 'Åbenhedsordning', der har eksisteret under et år og erstattede offentlighedens ret til aktindsigt i ministrenes kalendere. Aktindsigt har for eksempel ført til afsløringer af, at finansminister Thor Pedersen ikke overholdt sin bopælspligt, og at Bendt Bendtsen brugte ministerbilen til jagt- og golfture.

I dag vil den slags ikke kunne afsløres, for ifølge Oluf Jørgensen betyder den nye ordning, at langt flere vigtige informationer om ministrenes arbejde holdes skjult. Den politiske aftale bag ordningen bliver heller ikke fulgt, fordi »Statsministeriet fortolker frit«, hvad der skal offentliggøres, vurderer han: »Resultatet er altså en væsentlig reduktion i offentlighedens muligheder for at følge med i, hvordan ministrene udfylder deres opgave.«

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup agter at rejse spørgsmålet til statsministeren, hvis ikke der omgående rettes op på problemet. Ifølge ham lyder kalenderaktiviteterne 'helt urealistiske'.

»Aftalen med de politiske partier var, at der skulle være mere åbenhed og ikke det modsatte. Derfor skal ministrene overholde de regler, der er, så vi sikrer den fornødne åbenhed,« siger Peter Skaarup. Åbenhedsordningen blev indført under stor tumult sidste forår, men har bred opbakning fra alle partier undtagen Enhedslisten og Liberal Alliance.

Da SF og Socialdemokraterne sagde ja til at gå på kompromis med adgangen til aktindsigter, var det dog ikke just den nuværende situation, de havde i tankerne:

»Bendt Bendtsen fik for - jeg ved ikke hvor mange, titusinder kroner - jagtture, og blandt andet derfor indgik vi aftalen om mere åbenhed. Derfor er det helt uacceptabelt, at regeringen er fuldstændig ligeglad med at overholde forpligtelserne,« siger retsordfører i SF, Anne Baastrup, der mener, at »det sejler i regeringen og åbenbart også i deres kalendere.«

Socialdemokraternes Rasmus Prehn er også skuffet og kalder situationen 'forstemmende': »Det skaber en mistanke om, at ministrene foretager sig ting, som ikke tåler dagens lys eller holder møder med specielle interesseorganisationer. Vi lavede aftalen for at få mere åbenhed, men resultatet er så det modsatte,« konstaterer han og vil afkræve statsministeren svar: »Jeg vil stille spørgsmål til statsministeren om, hvorvidt han selv synes, det lever op til aftalen. Det gør det ikke efter min opfattelse,« siger Rasmus Prehn.

Det var i går desværre ikke muligt at få en kommentar fra Statsministeriet.

Se hjemmesiden her: http://stm.dk/_a_2920.html

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Klokkerent udtryk for Regeringens magt-arrogance. Og her er den alene og åbenlyst rettet imod offentligheden. Så kan det vist ikke blive meget værre for et 'moderne' demokrati...

Med venlig hilsen

Jeg tror de fleste tilhængere og kritikere af ordningen havde forudset det her.

Det viser tydeligt hvorfor åbenhed i en demokratisk regeringsform ikke skal baseres på tillid men på lovgivning.

Jesper Nielsen

Kommer det bag på nogen, overrasket, ....

Dennis Granquist

Jeg kan anbefale regeringen at bruge den julianske kalender. Der er året lidt længere og over tid er det nemt at slippe en mallorca-tur ind her og der uden at de opdages.

Heinrich R. Jørgensen

Ministrene sjusker ikke med deres kalendre. De vælger helt bevidst at fortie, hvad der bruges tid på.

Ministrene har jo alle folk ansat, til bl.a. at sørge for, at deres ikke-offentlige kalendre er fuldt opdaterede. Men disse kalendre skjules åbenbart for offentligheden.

Thorsten Lind

@Jesper Nielsen:
."Kommer det bag på nogen, overrasket, ...."

Næh...men jeg nægter at tro på, at DF og oppositionen er så NAIVE...( spil for galleriet..?)

Thorsten har igen fat i den lange ende.

10 år, med historier om slettet data, bortkomne papirer, overstreget ord, fortielser...så skal man virkelig være udstyret med en korttidshukommelse, der kræver et lægetjek. Oppositionen lider enten af Alzheimers, eller forgodtbefindende til at reagere.

Levebrødet kommer i første række for politikeren, fornuften er afskaffet ved lov.

Levebrødspolitikere, nepotisme, og andre venskabelige tjenester, har bestemt ikke gyldnet retssikkerheden for borgeren.

" Jeg var også af den opfattelsen at regeringen mener vi skal angive hinanden. Er det så ikke bare at komme i gang med stikkeriet, eller er der forskel på folk ?"

gå nu af VKO, i er spild af tid og penge

Er det ikke nærmere sådan som Lene Espersen ferie?

Altså hvis de ikke har lavet noget efter deres kalender, så har vi en regering der går og dasser den af.

jeg tror sku du har ret K. Jæger, at VKO ved nok at uanset hvad, kommer de ikke til at være i regering, med ministerposter osv. efter næste valg, så nu går de bare og 'dasser' den af og nyder resten af deres minister/regeringstid, det er da lige meget hvor meget VKO roterer folk rundt på ministerposter, deres politik bliver ikke bedre af den grund og derfor hellere ikke noget grundlag til at stemme på dem igen, slet ikke som de har travlt med at privatisere alt hvad de overhovet kan slippe afsted med at privatisere., og med deres 'støtteparti' som siger at de arbejder og værner om den lille mand i samfundet imens de giver de rigeste KæÆÆÆMPEEEeee ½mio skattelettelser og den lille mand 1.000kr mere i året,.. hahaha, nu må de sku styre sig,, det er åbenlyst, hvis den siger som en and, ser ud som en and og går som en and,.. så er det nok en and.

Er der virkeligt stadig folk der tror på, at VKO bliver væltet ved næste valg?

Tsk-tsk, - næhhh ... vi skal helt i bund, før der sker en ændring. VKO behøver såmænd ikke at bruge særligt mange kræfter til næste valg, - de skal bare køre den gamle skræmmekampagne i stilling: hvis VKO ryger ud, så kommer socialisterne i regering! (uha-uha!).

Og til dem der ikke tror at det skulle have nogen virkning, skal jeg lige minde om at selv toppen af S idag afviser at kalde sig venstreorienterede. I dag er middelklassens største frygt, at der kommer en regering der genindfører en omfordeling af velstanden. Det er ikke kun direktørerne der frygter, at der bliver rørt ved den private pensionsopsparing, og det er ikke kun dem med strandvejsvillaer der frygter at ejendomsskatterne får et velfortjent ryk.

Så bare rolig, - det vil stadig være gratis at være kystbanesocialist.

PS: et lille forslag: selvfølgelig skal vi have muligheden for at afgive vores stemme i hemmelighed til valgene, - men hvorfor kan jeg ikke få lov at gøre det uden hemmelighedskræmmeri, hvis jeg foretrækker det? Hvis jeg ikke skammer mig over at stemme socialdemokratisk, hvorfor kan jeg så ikke få lov at dokumentere at det ikke bare er noget jeg siger, men faktisk noget jeg gør?

Det kunne da være spændende!

Kan man forvente at en minister der ikke kan/gider/vil passe sin kalender ellers kan passe sit arbejde..? Nej vel..