Læsetid: 2 min.

Radikale: Unødvendig usikkerhed om DONG-salg

De konservative topfigurer erklærer, at de fortryder privatiseringen af telenettet og anden vigtig infrastruktur og vil 'tænke sig godt om', inden DONG bliver sat til salg. Venstre fastholder, at statens kommende udsalg af DONG ligger fast. Dum melding, siger De radikale
Privatiseringen af Københavns Lufthavn var en fejl, mener økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen, og regeringen bør tænke sig godt om, inden den gennemfører den planlagte privatisering af DONG, mener Brian Mikkelsen, der bakkes op af den konservative partileder Lene Espersen.

Privatiseringen af Københavns Lufthavn var en fejl, mener økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen, og regeringen bør tænke sig godt om, inden den gennemfører den planlagte privatisering af DONG, mener Brian Mikkelsen, der bakkes op af den konservative partileder Lene Espersen.

Martin Sylvest Andersen

27. april 2010

En konservativ udmelding om privatisering af vigtig infrastruktur skaber en helt unødvendig usikkerhed omkring statslige selskabers fremtid. Det siger de radikales finansordfører, Morten Østergaard, efter at først økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og senere den konservative leder og vicestatsminister, Lene Espersen, i går erklærede, at de fortryder privatiseringen af telenettet og Københavns Lufthavn - og at regeringen med Brian Mikkelsens ord vil »tænke os godt om«, inden man gennemfører det planlagte delvise salg af DONG.

»Jeg kan kun bifalde, at regering nu åbenbart har som linje at tænke sig om. Men Brian Mikkelsens udtalelser er mest egnet til at skabe usikkerhed i markedet omkring regeringens linje og om, hvilken rolle staten skal spille i de selskaber, den i dag er medejer af« siger Morten Østergaard. »Det er uklogt, når man ikke har noget mere konkret at sige,« siger han.

Netop DONG's fremtid er i forvejen til debat i Folketinget. Enhedslisten, der som det eneste parti står uden for beslutningen om at sælge DONG, har fremsat et beslutningsforslag om at opgive planerne. Så da de konservative meldinger kom først i Jyllands-Posten og senere på Ritzau i går, vejrede energiordfører Per Clausen morgenluft.

»Det er fint, at de konservative nu er nået frem til samme standpunkt, som vi i Enhedslisten hele tiden har haft omkring privatiseringen af TDC og Københavns Lufthavn. Men kunne man så ikke bare sige, at så dropper vi planerne helt i forhold til DONG,« spørger Per Clausen.

Salg ligger fast

Men at staten skal sælge ud af DONG ligger fast - uanset hvad. Det fastslår Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt.

»På mellemlangt sigt - det vil sige, når aktiemarkederne vender, og der er fornuftige udsigter for selskabet - så forventer jeg stadig et salg af statens DONG-aktier. Dén strategi er uforandret,« siger Lars Christian Lilleholt, der nøjes med at erklære sig enig i, at »vi skal tænke os om« - og at understrege, at staten ifølge aftalen med forligspartierne stadig vil beholde en bestemmende andel i det store energiselskab.

Logisk at tænke sig om

Professor i samfundsvidenskab på RUC, Bent Greve, bakker op om Brian Mikkelsens og Lene Espersens udtalelser om privatiseringen af samfundsvigtig infrastruktur.

»Erfaringerne viste jo, hvor vanskeligt det var at styre. Så det er helt logisk at tænke sig grundigt om, når det for eksempel kommer til DONG,« siger Bent Greve.

Han understreger, at der ikke er nogle problemer i et delvist salg, som det allerede er aftalt.

»Når det handler om naturlige monopoler som for eksempel energiforsyningen, så drejer det sig om, at det offentlige beholder en bestemmende indflydelse på, hvad der foregår. Men at man sælger en andel ud kan være meget fornuftigt, hvis man kan få den rigtige pris for det,« siger han.

Finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), fastslog i går, at regeringens privatiseringspolitik er uændret.

Så Morten Østergaard ser en klar bagtanke med den konservative melding:

»Med mindre, Brian Mikkelsen vil til at renationalisere telenettet, så virker det mest af alt som led i en konservativ strategi om at gøre sig lidt til over for offentligt ansatte vælgere.«

Socialdemokraterne vil have både Brian Mikkelsen og Claus Hjort Frederiksen i samråd i sagen.

Frie ord, side 20: Lappedykkeren og homo empathicus

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er tosset at sælge ud af statens aktiver. Private tænker altid ført på profit og det vil altid gå ud over sikkerheden.

Slettet Bruger

Men at staten skal sælge ud af DONG ligger fast - uanset hvad. Det fastslår Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt. På mellemlangt sigt - det vil sige, når aktiemarkederne vender

Når aktiemarkederne vender?
Er det et gammelt citat eller pønser venstre på at sælge under en eventuel aktienedtur?

I den økonomiske verden er tésen at man tisser i bukserne for at mærke varmen, og når kulden så sætter ind skifter man bukser og tisser i dem.

Ja nu må det snart være nok med al den videreførelse af S/SF/R-politik fra den grænseløse liberale drømmetid. .
Brian Gorbatjov. Tilbagetogets helt hehe... så har man set det med.

Lars Christian Lilleholt opfører sig som en baby ved ikke engang at ville gå i dialog omkring disse sager. Faktum er at det igen og igen har vist sig at DET ER EN DÅRLIG IDE at privatisere kritiske dele af infrastrukturen. Hvis DONG bliver privatiseret vil priserne stige og forsyningssikkerheden vil forsvinde. Af de to grunde burde vi ikke engang overveje at privatisere.