Analyse
Læsetid: 3 min.

Regeringen går i offensiven

Regeringen forsøger at vinde de borgerlige vælgere tilbage med klassisk borgerlig politik, der skal krisebevidstgøre danskerne. Samtidig hvæsser VK knivene og venter på, at oppositionen præsenterer sin økonomiske plan
Indland
21. april 2010

»Danmark er blevet fattigere,« sagde statsministeren i går på pressemødet efter regeringsseminaret.

Her lagde Lars Løkke Rasmussen op til, at det offentlige skal spare 10 mia. kr., som han dog vil give ud til andre dele af det offentlige. Der er således tale om omprioriteringer.

Regeringen har bemærket, at det især er de borgerlige vælgere, der er gået i venteposition. De skal nu vindes tilbage med synlig borgerlig politik. Man ønsker at forsvare sin klassiske førerposition over for 'de røde partier' som mest økonomisk ansvarlig. Tiden er kommet til, at regeringen vil være 'ærlige' over for danskerne og klart sige at der ikke er råd til mere velfærd. Inspirationen hentes fra Schlüter, der som statsminister i 80'erne evnede at krise- bevidstgøre vælgerne. Samtidig er der også tale om et opgør med Fogh-regeringernes politik, hvor gode økonomiske konjunkturer finansierede nye velfærds- forbedringer, uden at man behøvede at hæve skatterne tilsvarende.

På et par områder tør VK dog ikke overlade banen til oppositionen, idet der skal bruges flere penge på sundhed, undervisning og socialt udsatte. Det er kommunikationsmæssigt snildt fundet på. For besparelserne sker indtil videre på 8.000 ansigtsløse bureaukrater, hvorimod udgiften til mere sundhed osv. er anderledes synlig for vælgerne.

Det er en særlig pointe, at staten skal spare seks mia. kr. mens kommunerne 'kun' skal spare fire mia. kr frem mod 2013. Det sker bl.a. for at imødegå kritik af, at staten bare sender regningen videre til kommunerne, uden at man selv viser vilje til besparelser.

Ideologisk valg

Efter regeringsseminaret står det klart, at folketingsvalget bliver et klart ideologisk valg: Enten findes besparelserne i det offentlige, eller også hæves skatterne. Regeringen vil ikke hæve skatterne, da den mulighed vil ødelægge konkurrenceevnen og erodere mulig- hederne for at fastholde og skabe flere private jobs. Oppositionen derimod vil hæve skatterne for de rigeste - der dog ikke giver et væsentligt provenu - og er imod besparelserne på velfærden. Ydermere har S-SF lovet både kommuner og regioner 12 mia. kr. ekstra.

Regeringen er i øvrigt pisket til at finde yderligere 24 mia. kroner for at overholde EU's økonomiske krav. 14 mia. kroner findes ved at sætte udgiftsvæksten hos kommunerne i stå, mens regeringen på finanslovene de næste tre år skal finde de resterende 10 mia. kroner. Det skal DF hjælpe den med.

Oppositionens plan

Hvis oppositionen vil være med i konkurrencen med regeringen om at være mest økonomisk ansvarlig, så skal den altså finde 36 mia. kroner andre steder på det offentlige budget, sætte skatterne op eller øge gældsætningen.

Oppositionen har længe varslet, at de kommer med en økonomisk plan. Formentlig dukker den op efter SF's landsmøde, dvs. inden for de næste par uger. Hos VK forestiller man sig en plan, hvor oppositionen primært vil »investere sig ud af krisen«, dvs. gældsætning. Så snart planen foreligger, sætter VK angrebet ind.

I regeringen erkender man også, at Løkke for længst har spillet sig 'statsmandskortet' af hænde. Regeringen er så presset, at den ikke kan holde til bare at forsvare sig bag en skanse. Den må ud i åbent terræn med sit eget program og angribe oppositionen.

Erkendelsen hos regeringspartierne er kommet efter en langvarig krise i meningsmålingerne, hvor hverken statsministeren eller de konservatives leder kan sige sig fri for at have bidraget til derouten med dumme fejl og intern uenighed.

Stemningen på regeringsseminaret beskrives også som markant anderledes end i januar, hvor VK-ministrene fløj i hovederne på hinanden. Denne gang kunne man ikke se forskel på regeringsmedlemmernes partifarve. Man står nu sammen, bedyrer en kilde.

Det er næppe nok til at vinde valget, men det er da en begyndelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Den er god med , at Schlüter i 1980érne evnede at krisebevidstgøre vælgerne. Er sagen ikke nærmere den, at de borgerlige ikke ville stemme for de nødvendige reformer op gennem 1970érne og så først stemte for dem under Schlüter og da konjunkturerne igen var på vej op. Men Schlüter var for optimistisk ,at han ikke hindre en overophedning og danskerne måtte derfor igennem endnu en kartoffelkur sidst i 1980érne.
I mine øjne kunne danskerne ha´ undgået at skulle sætte flere børn ind i klasserne og give hver pædagog flere børn og imod det fleksible arbejdsmarkedet sænke åbningstiderne i daginstitutionerne ol. Da det vil blive svært at spare ved effektiviseringer, da de løshængende ”frugter” for længst er plukket. Det eneste sted der kan effektiviseres er at ophæve ALLE de kontrol og styringsregler som OVK har indført trods Fogh Rasmussens valgløfte i 2001 om at ville afskaffe minuttyranniet .

Dorte Sørensen

PS:Grunden til at danskerne kunne ha´ undgået besparelserne glemte jeg at få med . Grunden er naturligvis at Fogh Rasmussen og Løkke Rasmussen skulle ikke ha give de sidste skattelettelser, Dels fordi Fogh Rasmussen skulle ikke ha´ løget og sagt at der både var råd til skattelettelser og fælles velfærd. Fogh Rasmussen skulle ha´spillet med åbne kort, for han kan da ikke som økonom ikke ha´set den kommende krise. Thorning så den og advarede imod den ved Åbningsdebatten i 2008. Her var Fogh Rasmussens problem kun en mulig overophedning og så gav han alligevel skattelettelser det dummeste, hvis han ville undgå en overophedning.

Svend W. Jensen

Overskriften og underoverskriften rammer helt præcist i centrum af den politiske problemstilling, der vil afgøre næste valg.

At S-SF er fuldt klar over dette, må være årsagen til, at de bliver ved med at udskyde deres ellers længe bebudede økonomiske kriseplan, men det fedtspilleri kan de jo ikke blive ved med. På et eller andet tidspunkt blive de nødt til at komme ud af deres efterhånden årelange selvvalgte flyverskjul og mene noget selvstændigt og sammenhængende.

Det eneste, der hidtil er sluppet ud fra deres indbyrdes forhandlinger, er et ønske om at nedskære 5 årige universitetsuddannelser til 4 år.

Deres udspil blive spændende at se også set i sammenhæng med de kendte holdninger hos RV.

Dorte Sørensen

Svend W. Jensen
Du må være en af OVKs yndlings vælgere, når du uden kritik overtager OVKs propaganda . Derudover skal regeringen passe på at komme med en sådan påstand, da de mange gange selv har udskudt en lovet plan. Fx blev Grønvækst udskudt og udskudt i en uendelighed. Og Energiaftalen blev udskudt og udskudt et års tid samtidig med at regeringen tilbageholdt 3 rapporter, der talte imod regeringens plan.
Man skal passe på at smide med sten når man selv bor i et glashus.

Derudover er både R, samt S og SF kommet med forslag. Den økonomiske fremtidsplan er S og SF ved at finpudse – husk de har ikke en statsadministration til at lave arbejdet.

Slettet Bruger

De nævnte ”ærlige” politikere kommer folk uden partibøger nok til at vente længe på. Men det skal da nok være klassisk borgerlig liberal politik at skrue op for kontanthjælpen til erhvervslivet, mens man snakker om frie markedskræfter og ansvarlig økonomisk politik og fortsætter med at skovle statslig partistøtte ind til finansieringen af spin karrusellerne og i øvrigt blive siddende tungt på medierne, som regerede man i det tidligere Østeuropa, uagtet ens oprindelige løfter og ærlige snak handlede om, at man straks ville privatisere tv2 - en tendens man også har kunnet iagttage på den anden kanal, hvor man har formået at overgå de røde i stram politisk kontrol, med trusselsmails, ansættelser eller vedr. påstande om, at man vil til bunds i løgnene, men stiller sig tilfreds når eventuelle beviser kan fejes ind under gulvtæppet.

Hvad krisehåndteringen angår, var hverdagsbenægtelser og egenrådighed desværre blevet en dårlig vane, så der gik en ekstra rum tid før virkeligheden trængte sig på og nationaløkonomien ikke længere lod sig styre ved at blæse i bobler, føre propaganda og koncentrere kræfterne om tøjforbud, hårdere straffe og mere religionssnak. Men så skulle vi også forbruge os ud af krisen med skattelettelser og frigivelse af pensionsmidler, så man kunne få gang i beskæftigelsen (uden større tanke for den forholdsvis ringere konkurrenceevne og ideer om naturlige tilpasning), og de skatteyderfinansierede kommunikationsansatte i regeringspartierne begyndte snart efter at sprøjte telegrammer ud om, at vi klarede os langt bedre end resten af Europa takket være regeringens sikre hånd - langtidsledigheden var forhindret og krisen var stort set ovre. Efterfølgende klyngede man sig til sminkede arbejdsløshedstal, men nu skal man altså spare, og vi var alligevel ikke verdensmestre, men bliver det først om 10 eller 20 år, hvis man ellers hører til de troende. Det religiøse spinmaskineri skifter gear og man jubler blindt videre til den seneste omvendte udgave af ansvarlig økonomisk politik. Men desværre er vi også på andre måder blevet et fattigere samfund og uden visioner, klar tale eller åbent og ærligt diskuterende demokrati. Det er muligt nogle kommunikationsansatte via større tv kanalers sædvanlige hjælp og ukritiske journalistik kan forføre flere sjæle til at tro det handler om ideologier og ikke om for hånden værende søm, spin, smædekampagner, lobbyister og fokusgrupper.

I betragtning af OVKs gentagne afvisninger af, at gå i reelt samarbejde med oppositionen om den økonomiske politik, så kan jeg ikke se hvorfor sidstnævnte skulle diske op med noget som helst, - Det vil jo blot blive brugt som en kærkommen afledningsmanøvre for OVK at kritisere den.

OVKs største problem idag er, at de nu har været ved magten så længe, at de ikke kan påstå at aktuelle problemer er følgerne af en politik som den foregående regering førte, og derfor må de finde sig i, at det eneste emne der er til diskussion, er den førte politik.

Selvfølgelig skal oppositionen have et alternativ parat, men de behøver ikke at komme med det, før vi står umiddelbart foran et valg, og det er vel pt. det største problem for VKO, - hvis man ikke konstant kan holde oppositionens politik inde i den ønskede pseudodiskussion, så er det svært at vælge det strategisk rigtige tidspunkt at udskrive valg.

Martin Kaarup

»Danmark er blevet fattigere,« sagde statsministeren i går på pressemødet efter regeringsseminaret.

»Jeg har med overlæg givet befolkningens penge væk til sundhedsvæsnets og bankbranchens luddovne aktionærer.« fortsatte han uden tøven.

Lars så op fra papirene som om han nu havde tænkt sig at fortælle sandheden. Han lagde papirene fra sig og rankede sig lidt op.

»De betaler mig og mit parti spandevis med valgpenge, bestyrelsesposter til os og til vores familiemedlemmer, vellønnet chefjobs vi kan bestride straks efter folketinget o.s.v.«

»Sådan er det jo,« sagde Lars, ligesom for at redfærdiggøre sig selv lidt foran de indoktrinerede journalister. De søgte stadigvæk efter mening i Lars' ord, som om e blot ventede på at deres store statsleder igen skulle påtage sig sin maske.

»Her fornyligt har jeg underskrevet de første aftaler med aktionærere i flyindustrien om at sikre deres afkast ved at overføre deres tab p.g.a. vulkanasken. Det var jo os som lukkede luftrummet og ikke naturen,«

Han tav lidt som om han ledte efter en bestemt ordlyd...og så ytrede han det lidt forsigting, idet han ikke var helt klar over hvordan det skulle udtales. Han havde læst det i en rapport som flyindustriens aktionærer havde forfattet til ham

»Force....majeure,«, sagde han helt uden fejl. Det gav Lars' mod og nu søgte han efter en afslutning på sin enetale.

»Så I kan jo godt se at det offentlige skal spare 10 mia. kr.,.«

Glad og tilfreds nedfældende samtlige journlister efter bedste praksis essensen af statslederens tale om udelod al årsagssammenhæng.

Næste dag kunne befolkningen læse at

»Danmark er blevet fattigere, så det offentlige skal spare 10 mia. kr.«

Svend W. Jensen

Kære Sven Karlsen,

Som tidligere angivet, finder jeg, at overskrift og underunderskrift til denne artikel helt præcist angiver, hvad der nu er den politiske dagsorden.

Men jeg er lodret uenig i, at oppositionen, der på flere væsentlige områder er i indbyrdes splid, herefter kan vente med at komme med et klart ud- og modspil til regeringens krisepolitik til umiddelbart før valget.

Hver evige, eneste gang oppositionen åbner munden med kritik af regeringens udspil, vil den omgående blive mødt med spørgsmålet, hvad vil I så gøre? Og hvis oppositionen ingen overbevisende svar har vil enhver troværdighed stille og roligt sive ud af den og efter min mening med rette.

Det fedtspil Socialdemokrater har præsteret de sidste 5 år med Thorning som formand har ikke givet vælgerpote og vil være katastrofalt, hvis det fortsatte med dagsordenen, der hedder kriseøkonomi. Og igen efter min mening med rette.

Selvfølgelig må vælgerne have klar besked på, hvad oppositionen vil.

At regeringen herefter vil bruge alle kræfter på at skyde oppositionens forslag ned og borer i og forsøge at udstille oppositionens ret markante indbyrdes uoverensstemmelser er selvklart. Det er politik.

Kære Svend W. Jensen,

det er da korrekt, at enhver kritik af den førte politik mødes med spørgsmålet "Hvad vil I så gøre?", men kommer oppositionen med et alternativ, så har vi jo lang erfaring for, at det bare bliver afvist med et standard "Duer ikke, - væk!"

Og iøvrigt, så er der en del kritik, som ikke nødvendigvis kræver et alternativt forslag, og det er netop det, som regeringen ridder højt på. Når man kritiserer en handling, ud fra den holdning at den ikke bør udføres, så betyder det ikke nødvendigvis at man skal foreslå en alternativ handling, - som hvis jeg f.eks. fraråder dig at gå ud foran en bil, eller oppositionen fraråder regeringen at give skattelettelser. Men når regeringen står over for den form for kritik, så er deres ultimative forsvar/modangreb, at de da i det mindste gør noget, mens oppositionen bare vil sidde på hænderne, - m.a.o. det evige postulat om, at handling altid er godt i sig selv.

Svend W. Jensen

Kære Sven Karlsen,

Jeg er noget overrasket over dit synspunkt, som jeg ikke kan læse som andet end, at oppositionen ikke skal komme med udspil, fordi de (udspillene) vil blive kritiseret af regeringen og det skulle så være oppositionens kriseøkonomiske (valg) udspil?

Dorte Sørensen

Svend W. Jensen
Oppositionen er kommet med mange forslag. Desværre er de ofte ikke blevet omtalt i medierne og ved fremstillingen i Folketinget som Beslutningsforslag er de blevet nedstemt af OVK. Undertiden er de samme forslag så foreslået næsten uændret men nu som regeringens eget forslag.
Men sådan er der så meget.
I øjeblikket er der en forespørgselsdebat i Folketinget om tinglysningsskandalen og om borgerne skal have erstatning fra staten, OVK mener ikke at regeringen og justitsministeren kan gøre for skandalen. Nej ansvar ved OVK ikke hvad er.

Thorsten Lind

Det er da ikke så indviklet!
Regeringen skal bedømmes på resultaterne,
af deres førte politik igennem snart 10 år!
At Danmark rasler ned af alle ranglister,
og at pengene fosser ud af statskassen, er VKO´s ansvar. At påstå andet er patetisk....

Husk det, når du står i stemmeboksen,
og skal sætte krydset, til det næste valg!!!

Ps. Enig med @Sven Karlsen, oppositionen kan tage det helt roligt, og afvente, at regeringen begår
harakiri, kollektivt......! ;-)

Svend W. Jensen

Torten Lind,

Min påstand er, at hvis ikke oppositionen indenfor endog meget kort tid kommer med et sammenhængende troværdig kriseøkonomisk udspil, begår den (oppositionen) harakiri.

Igen vil jeg henvise til overskriften og underoverskriften. Regeringen er gået i offensiven og har nu sat den politiske dagsorden og den står på kriseøkonomi og ” klassisk borgerlig politik, der skal krisebevidstgøre danskerne. Samtidig hvæsser VK knivene og venter på, at oppositionen præsenterer sin økonomiske plan”.

Min anden påstand er, at regeringen ved at gå i offensiven og sætte kriseøkonomien som dagsorden ikke vil blive bedømt på de sidste 10 års politiske virke, men udelukkende på vælgernes tro på dens evne til at løse de aktuelle og langsigtede økonomiske problemer sammenholdt med vælgernes tro på oppositionens evner til samme.

Thorsten Lind

@Sven W. Jensen

....jeg må gi´dig ret et stykke hen af vejen.
Oppositionens erhvervsfjentlige foreslag,
vedr. bankers størrelse, kvindekvoter i bestyrelser,
trusler om tvangsopløsning af børsnoterede selskaber, er for at sige det lige ud stupidt!
Og som dessert "milionærskat"

For mit eget vedkommende, bliver det et valg mellem pest el. kolera....( ps. navnet er Thorsten ):-)

Dorte Sørensen

Det er lidt sjovt regeringen undskylder sig altid med at den skal overveje og tage gennemtænkte beslutninger og det vil være uansvarligt at komme med hurtige ugennemgåede forslag. Så når det drejer sig om oppositionen, der vel og mærke ikke har en statsadministration til at gennemregne og lave forslaget så er det nærmest landsforræderi og aldeles uansvarligt at oppositionen ikke står med et forslag når regeringen ønsker det.

Svend W. Jensen

Dorte Sørensen,

Jeg synes, at du helt har misforstået problemstillingen. Det her drejer sig ikke om et forslag til folketingsbeslutning eller lignende. Det drejer sig om oppositionen kan få rumpet sig sammen til (kan blive enige om) at komme med et helt nødvendigt politisk ud –og modspil til regeringens økonomiske plan, ikke at hensyn til regeringen men af hensyn til sig selv og vælgerne.

Regeringen har med sit udspil ændret den politiske dagsorden. Det drejer sig ikke længere om at fordele en stigende velstand, men at sikre en velstand at fordele. Det er dagsordenen.

Det er efter min mening en korrekt afspejling af virkeligheden. Hvordan det skal gøres, må en opposition vel have et bud på?

Thorsten Lind

Regeringens største problem er, at mange borgerlige vælgere, er ved at indse, hvor dybt uansvarlige DF er.....Og det falder tilbage på regeringen....Man er en postgang for sent ude,
og det tror jeg, at vælgerne kan gennemskue -
Trods alt!

...nu mangler de bare at tørre støvet af et andet gammelt lovforslag om medvind på cykelstierne.