Læsetid: 3 min.

Trutmund og kavalergang

Danske Hollywoodfruer tegner til at blive seermagnet
Indland
10. april 2010

I den senere tid har man landet over kunnet studere fire ejendommeligt udseende kvinder med drinks og cigaret, trutmund og kavalergang på store plakater ved alle trafikknudepunkter og i annoncer i aviserne. (Dog vist ikke i Information). Ved nærmere eftersyn viser det sig at være forskræp til TV3's store forårssatsning 'Danske Hollywoodfruer', som havde premiere torsdag.

I skrivende stund kendes seertallene ikke, men de skal nok være tårnhøje. Det svenske forbillede, der hedder det samme - det er så bare svenske Hollywoodfruar - er ud over sport de mest sete svenske tv-programmer i dette årtusinde.

Ifølge TV3 handler det nye formodede guldæg om fire danske kvinders helt anderledes liv i Californien blandt diamanter, rigdom og plastikkirurgi.

Billederne af de fire deltagere mere end antyder, at i hvert fald plastikkirurgien og andre vedligeholdelsesprojekter er en påtrængende del af hovedpersonernes liv, og en af dem siger da ifølge foromtalen også koket, at hun selvfølgelig får lavet Botox, lige som alle andre, men at hun altså stadig kan bevæge sin pande. Hun kan ikke fordrage, når man ikke kan bevæge panden. En anden fortæller, at hun afskyr børn, og det har hun gjort lige fra hun var barn, og en tredje samler på diamanter og går aldrig med de samme smykker to dage i træk. Alle sammen har de haft en drøm om at blive berømte, men har åbenbart - indtil nu - måtte nøjes med det næstbedste - at være rige.

Rigtige mænd forsørger

Det svenske programs succes skyldes især Anna Anka, gift med den 30 år ældre sanger Paul Anka. Anna slår om sig med visdomsord om rigtige mænd og rigtige kvinder. Rigtige mænd forsørger deres kvinder. Rigtige kvinder tilfredsstiller deres mænd seksuelt, ellers er de selv ude om det. Det var det samme den underskønne model Jerry Hall sagde, da hun var gift med Mick Jagger.

»Giv ham et blowjob om morgenen, så holder han sig i ro.« Det viste sig nu ikke at være tilfældet.

Det er et kvindeideal, som er hentet direkte ud af Berlusconis kommercielle italienske tv-verden, som siden 1970'erne har hældt strømme af halvnøgne kvinder ud over de italienske tv-skærme, hvor de med halvt åbne munde og sexede positurer svanser rundt om en mandlig tv-vært, som siger det, der skal siges. Ikke desto mindre er det for to generationer af unge italienske piger blevet den ultimative ambition at komme i fjernsynet som stum veline, som vel nærmest kan oversættes til korpige.

Berlusconi har bygget sit imperium på forståelsen af, at der ikke er nogen eller noget, der eksisterer, før det har været i fjernsynet. Ikke en vare, ikke en ide og ikke en politiker. Som for at bevise det, har han taget et dusinfuld af sine veliner, og gjort dem til politikere. Ved valget i 2008 fik han flere af sine tidligere tv-starletter valgt ind i parlamentet. To af dem blev oven i købet ministre for henholdsvis ligestilling (med et g) og turisme.

Papi bestemmer

New York Review of Books anmelder i aprilnummeret en række bøger og en dokumentarfilm om Berlusconi. Her citeres den neapolitinske teenager Noemi Letizia, hvis forhold til manden hun kalder papi, var dråben, der fik hans kone til at forlange skilsmisse, for at sige, at hun drømmer om at blive veline i tv. Men måske vil hun hellere i parlamentet. Det er noget papi Silvio bestemmer.

Det ene udelukker bestemt ikke det andet. At være korpige eller parlamentariker er i den verden bare forskellige måder at blive berømt på.

Danske Hollywoodfruer præsenteres af TV3 som et dokumentarprogram. Og det er det vel også.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Nielsen

Nå, jeg troede at det handlede om Lene Espersen. Der kan man bare se... (Surmule og Kavalergang).

Adam Whittaker

Haha troede jeg også Søren..

Havde den samme oplevelse som Søren Nielsen og Adam Whittaker.

Er det mon udtryk for at Lone Kühlmann bevidst spekulerer i udenrigsministerens eskapader for at vække opmærksomhed om sin artikel?

Rachel Henderson

Hende, der fortæller, at hun afskyr børn, det synes jeg er helt i orden.

Jeg får helt lyst til at se udsendelsen, så jeg kan se, hvad hun så foretager sig i sit liv.

Her troede jeg, at LK allerede var pensioneret. Ellers er tiden da klart moden til det.

De her kvinder de foretager sig to ting:

1) storshoppe og 2) få ansigts-behandling og plastic-kirurgi en masse.

Og er det ikke et problem, at for mange af tidens unge kvinder er idealet at være en stum veline, som holder kæft, når manden taler - i hvert fald i Italien.

Herhjemme render Carl Mar og Joan Ørting jo også rundt og siger stort set det samme som Jerry Hall og Anna Anka (Andersine And faktisk på svensk...) Og ja, kvinder i dagens samfund bliver bedømt mere på udseendet end på intellektet; sådan er det. Men er det nødvendigvis en god ting?

Jeg har læst et interview med en af kvinderne i programmet (i Urban, tror jeg?). Hun er/var veninde med Rigmor Zobel og mente ganske bestemt, at Zobel da lige skulle have noget Botox, for det fik hun da, altså veninden, ikke Zobel. Ellers gik interviewet mest på, at hun gerne ville være skuespiller og ikke være jurist som hendes far gerne så at hun blev. Og åbenbart så bruger hun en rig mand til at blive skuespiller; kvinder har altså gjort sådan i århundreder, hvis ikke årtusinder..

Og vi kan da godt grine af at poolmanden ikke kommer, selvom man har ringet to gange - efter ham. (gad vide om han skal ordne noget anden end poolen?) Men hvis man nu lige skal have et party på lørdag, så er det jo vigtigt at poolen og huset ser pænt ud. Især hvis mandens karriere skal fremmes...

Jeg har skåret ned på antallet af tv-kanaler, jeg kan se, men en af de kanaler jeg kan se, er Viasat History. Og hver fredag fra 21-22 er der en dokumentar om en familie som lever som de gjorde for mange år siden. Og de sidste mange uger (nu er den så slut) har der været en dokumentar om, hvordan en familie levede for omkring 100 år siden. (altså fra ca. 1901-1912).

Interessant har det været at se, især fordi kvindens position betød alt for manden. Hun skulle se godt ud, være den perfekte hostess ved selskaberne, så hun kunne få manden til at se godt ud, så hans karriere kunne komme igang, eller han kunne blive forfremmet. Og hertil hører altså også, at huset er pænt og rent, børnene er ordentlige, og at hvis man en pool, at den er pæn, ren og nydelig.

I Politiken i dag er der en kommentar til denne udsendelse også, og Birgitte Grue har også kommenteret den i B.T. Jeg ved ikke, hvorfor de her udsendelser provokerer så mange, som de gør - måske fordi folk bare ikke vil indse, at nogle kvinder altså er i stand til at tænke logisk, strategisk og forud. Mange kvinder har jo måske været forelsket i en mand hele livet, men måske mere valgt den mand, som kunne hende og barnet en sikker opvækst, en tryg base og et stabilt hjem. Især når der er børn, tror jeg kvinder tænker på denne måde.

Nogle kvinder er jo så åbenbart villige til at lade sig forsørge af deres mand, indtil de måske opdager, at han kun tog dem for udseendets skyld og udskifter hende med en yngre model. Det kan man bl.a. følge i en tv-serie som 'the trophy wive' - (tror jeg den hedder). Debra Messing spiller en kvinde, som er blevet forladt af sin mand efter præcis 10 års ægteskab...

Nu troede jeg jo i min naivitet, at kavalérgang var et klassisk hortonom-udtryk om havekultur. Men det er det så måske også? Eller var det have-mentalitet...

Med venlig hilsen

Troede også vi var ude i en Lene Espersen artikel, var da også klar med en semi-sviner.

Andersine hedder Kajsa og ikke Anna på svensk (desværre).

Jens Thorning

En af dem er ved at ryge en cigaret - de kendte og rige må som bekendt gerne ryge og få nervesammenbrud, noget der ellers normalt straffes med nedsat kontanthjælp og diagnose.