Interview
Læsetid: 3 min.

Videnskabsminister: 'Vi skal oppe os'

Udflytning af vidensjob og konkurrence fra dygtige forskere i Asien er en kæmpe udfordring, erkender videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K). Men hun vil hellere sprede den forskning, vi investerer i, end investere i mere af den
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (th.) mener, at virksom°©hederne skal have muligheder at blive i Danmark.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (th.) mener, at virksom°©hederne skal have muligheder at blive i Danmark.

Indland
15. april 2010

-Hvor meget bekymrer det dig, når danske virksomheder flytter vidensarbejdspladser til udlandet?

»Eftersom de videnstunge arbejdspladser er de primære vækstmotorer, så er det afgørende, at vi kan fastholde dem i Danmark. Der er ingen tvivl om, at jeg som videnskabsminister har en stor opgave med at få erhvervslivet og universiteterne til at arbejde tættere sammen.«

- Skal vi være bekymrede for at blive overhalet indenom på forskning og innovation af lande som Kina og Indien?

»Jeg synes, vi skal være meget opmærksomme på, at de satser massivt på områderne, og at de er særdeles kvalificerede. Vi skal meget hurtigt finde ud af, hvordan vi gør os gældende i konkurrencen, og hvordan vi får den umiddelbare trussel vendt til nogle muligheder. Hvis vi ikke anstrenger os og virkelig får fundet de nye muligheder for at skabe vækst herhjemme, er det klart, så er der nogle tendenser i den globaliserede verden, som gør, at vi kan komme til at stå svagere. Der er virkelig pres på for, at vi får skabt viden. Og den viden skal være af rigtig stor kvalitet.«

- Kan vi så følge med i kraft regeringens mål om, at én pct. af BNP skal investeres i forskning?

»Jeg tror, det både er et spørgsmål om at fastholde niveauet på en procent, og så at tænke på, hvordan vi bedst får bragt den viden i anvendelse, som vi investerer i. Dér tror jeg, vi har et uudnyttet potentiale.«

- Men målet om en pct. af BNP er jo et fælles EU-mål, det er jo ikke, fordi vi går langt foran i den sammenhæng?

»Det er om at få udnyttet det uudnyttede potentiale, der ligger i i endnu højere grad at få delt den viden, vi investerer i.«

- Hvad kan I ellers gøre fra regeringens side?

»Virksomhederne flytter jo arbejdspladser til Asien, og det er bl.a. derfor, vi lige har været i Kina og underskrive aftalen om det dansk-kinesiske universitet. Jeg tror, det er utrolig vigtigt, at vi også er med, hvor der er stærke forskningsmiljøer. I 2013 forventer vi, at universitetet har 300 kandidatstuderende, 75 ph.d.er og 100 forskere, ca. halvdelen danskere og halvdelen kinesere.«

Den bedste løsning

- Men vil det ikke netop oprette endnu flere arbejdspladser i udlandet i stedet for i Danmark?

»Jeg håber, det er med til, at vi kan få danske studerende til stærke forskningsmiljøer i Kina, og at de kan komme tilbage og bringe deres viden i anvendelse i danske virksomheder, så vi skaber vækst herhjemme.«

- If you can't beat them, join them?

»På et tidspunkt havde man vel en forestilling om, at kineserne bare kopierede danske produkter. Der må jeg bare sige, at vi altså er noget længere. Jeg erfarede her i weekenden, at i Kina uddanner man to mio. ingeniører om året. Der er ingen tvivl om, at de satser massivt på forskning og udvikling. Og der skal vi være med. Vi skal ud og gøre os attraktive med det, der er unikt for vores måde at uddanne folk på.«

- Og hvad er det?

»Det er samarbejde og evnen til konstruktivt at udfordre de situationer, vi er i. Jeg forstod på de danske virksomheder derude, at de kinesiske ansatte er mere autoritetstro. De gør i højere grad bare, hvad der bliver sagt, hvor danske medarbejdere har dét der gén med at prøve at finde den bedste løsning.«

- I hvor høj grad har virksomhederne også et ansvar for at fastholde arbejdspladser i Danmark?

»Virksomhedernes primære ansvar må være at skabe værdi for deres ejere. Men jeg har en tæt dialog med erhvervslivet, hvor jeg jo selv kommer fra, om, hvordan vi får skabt de bedste rammer for virksomhedernes vækst og udvikling. Vi skal jo have det sådan, at virksomhederne oplever det som den bedste mulighed at blive i Danmark - eller for udenlandske virksomheders vedkommende at flytte hertil. Jeg tror, at noget af det afgørende, når virksomhederne overvejer, hvor de skal placere sig, er muligheden for tæt samarbejde med stærke, bl.a. offentlige forskningsmiljøer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Virksomhedernes primære ansvar må være at skabe værdi for deres ejere...."

Ja, hvis ens filosofi ikke rækker længere end dét, så er det ikke noget problem at udflytte hele Danmark. Bare virksomhederne klarer sig!

"Vi skal jo have det sådan, at virksomhederne oplever det som den bedste mulighed at blive i Danmark - eller for udenlandske virksomheders vedkommende at flytte hertil"

Hvad nytte gør de, når de bare kommer hertil for at malke os, uden at betale skat, som man ser de multinationale selskaber gøre?

Tror du virkelig ikke det er lidt større, end bare at "vi skal skal oppe os"?

Man aner 'kineseren fra Heidelberg' (Kant) bag ministerens retorik. En klokkeren forblændelse omkring "tingen", men viden er såmænd langt mere end det. Hun kan skisme' da bare spørge 'æres-alumnen og æresdoktoren' AFR. For hans ideologiske vanvid ligger meget godt i tråd med Ministerens træden vande udi spørgsmålet om, hvad viden temporært skal spændes for...

Med venlig hilsen

"hvor danske medarbejdere har dét der gén med at prøve at finde den bedste løsning"

Puha, der var vi heldige. Germanske gener FTW