Læsetid: 1 min.

WHO's rolle i pandemi under lup

Uafhængigt udvalg skal afklare FN-organisations kritiserede håndtering af svineinfluenza-epidemien
14. april 2010

Verdenssundhedsorganisationen WHO's håndtering af den globale influenzaepidemi skal nu underkastes en grundig analyse, skriver Politiken.dk.

Det sker efter vedvarende kritik - i blandt andet Information - af, at WHO har overdrevet sygdommens alvor og risici og derved medvirket til at fylde vaccineproducenternes pengekasser.

Det har også været kritiseret, at repræsentanter for medicinalindustrien har haft indflydelse på beslutningen om at opgradere influenza A (H1N1), også kaldet svineinfluenza, til en pandemi, altså en global epidemi.

En beslutning, der automatisk ville øge industriens indtjening kolossalt, fordi stort set alle verdens lande ville få brug for vacciner.

Som tidligere omtalt i Information står mange lande i dag med enorme overskudslagre af ubrugelig vaccine. Blandt andet fordi sygdommen har vist sig så mild, at mange har undladt at lade sig vaccinere.

Nu har WHO på et møde i Geneve selv besluttet, at organisationen vil lade sig undersøge.

»Vi ønsker en fri, kritisk, gennemskuelig, troværdig og uafhængig gennemgang af vores indsats,« siger WHO's generaldirektør og øverste chef, Margaret Chan, ifølge Associated Press (AP).

WHO's topchef for influenzabekæmpelse, Keiji Fukuda, siger, at det er nemt at være bagklog.

»Vi ser mange spekulationer og megen kritik. Realiteten er, at der er rigtig meget uvished«, siger Fukuda.

Keiji Fukuda påpeger, at der, umiddelbart efter influenzaen dukkede op i april 2009, herskede stor bekymring for, at virusset H1N1 kunne være lige så farligt som H5N1. Det virus, der forårsager fugleinfluenza, og hvor flere end halvdelen af alle smittede dør.

Det har siden vist sig, at influenza A (H1N1) generelt har et langt mildere sygdomsforløb end frygtet. inf

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tamara Mosegaard

En stor tak til Informations vedholdende research-journalister for jeres gode artikelserie om den spegede A H1N1-influenza-sag.
Med venlig hilsen

Hanne Koplev

Jeg tvivler på, at der findes en uafhængig instans, som tør komme frem med en fri og kritisk gennemgang af WHO´s indsats.