Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Tre små grise fra DF

DF har sat sit stærkeste hold ind i kampen for bedre dyrevelfærd. Tre små grise troner med budskabet om, at dyrene har en stemme. Og det har de bestemt. Spørgsmålet er bare, hvem der skal have den?
Indland
18. maj 2010

Tre små tryner stikker op over kanten på skiltet, og øjnene stirrer på os fra plakater på busserne, reklamer i biograferne og på deres helt egen hjemmeside.

Det handler om Dansk Folkepartis nye kampagne 'Dyrene har en stemme', som for tiden puster frisk luft henover landet. Ikke for at fjerne den tyngende lugt af gylle fra de millioner af svin, men for at oplyse danskerne om, at de skal behandle dyrene ordentligt. For dyrene har en stemme.

På plakaterne ser man tre små glade grise, der kigger op over en kant med Dansk Folkepartis logo. Netop tre skikkelser omkring partiets logo er et visuelt udtryk, man har set før i politiske kampagner fra den side, og mon ikke det er partiets ledende treenighed, som har gennemskuet, at der er stemmer i dyr?

Hvad er det så dyrenes stemme vil fortælle os? Den siger, at dyrenes ejere mangler brugsanvisninger. Normalt er en brugsanvisning noget, der følger med en IKEA-reol eller den nyeste husholdningsmaskine. Men indenfor den nærmeste fremtid kan det også være noget, man får stukket i hånden hos Kalles Dyrehandel, når man køber en mexicansk dværghamster.

For Dansk Folkeparti har taget kampen op med den udbredte tendens til livsstilssygdomme blandt de danske velfærdskæledyr. Det er ikke kun deres ejere, der døjer med hjerte- og karsygdomme og type-2 sukkersyge, ørkenrotter og vandrende pinde lider også som følge af overfodring.

»De mange kæledyr, som bliver overfodret, kan få livsstilssygdommme ligesom os mennesker,« siger partiets dyrevelfærdsordfører, Marlene Harpsøe.

Hun kræver derfor, at der bliver udleveret forbruger-information i Rigets dyrehandler. Så kan vi lære det.

Ornelugt

Men de velfærdsplagede kæledyr er ikke de eneste skabninger, som har problemer med deres ejermænd. Hvert år bliver millioner af smågrise kastreret under store lidelser, fordi deres kød ellers kan udvikle en ubehagelig lugt, når den bliver tilberedt. Den såkaldte ornelugt. Og det synes Dansk Folkeparti er synd. Altså kastrationen.

»Den praksis skal afvikles hurtigst muligt. Det er jo 12 til 13 millioner grise, vi taler om,« siger Harpsøe.

Men selv om dyrenes stemme egentlig ikke synes, at grisenes testikler skal skæres af, så har de ikke nogen forslag til, hvordan den kattepine skal løses. I hvert fald duer den tilgængelige vaccination, som hendes tidligere partifælle Christian H. Hansen har foreslået, ikke.

»Nej, vaccinationen mod ornelugt er ikke det rigtige alternativ. Vi skal huske, at vi selv skal spise grisene. Indtil videre foreslår vi, at man lokalbedøver smågrisene, inden man beskærer testiklerne.«

Mon grisene på plakaten er helt enige i den løsning fra dyrenes stemme, når det kommer til stykket? Og hvad ville dyrene egentlig selv stemme? Formentlig blankt, eftersom der endnu ikke er kommet et vegetarparti.

Hvad kan vi så lære af det? Indtil videre nok bare, at der er stemmer i dyr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her