Læsetid: 2 min.

Elever har haft for få timer i årevis

Der skal ryddes op i folkeskolen har undervisningsministeren varslet, efter det kom frem, at mange elever ikke får det antal timer, de har krav på. Men den viden har regeringen haft i årevis, uden de har gjort noget ved det, siger oppositionen
7. maj 2010

Eleverne bliver undervist for lidt, lærerne pjækker, og skolelederne er ikke dygtige nok. Folkeskolen er igen i krydsild, og det har fået undervisningsminister Tina Nedergaard til at varsle 'en stor oprydning'. I Berlingske Tidende siger hun blandt andet: »Det er alvor. Jeg kan faktisk ikke komme i tanke om noget, der er værre end at svigte indlæringen. Forestil dig at gå på en skole, hvor du har ni timer mindre, end skolen ved siden af.«

Det kan imidlertid ikke være nogen nyhed for undervisningsministeren, at kommunerne har problemer med at leve op til lovkravet om minimumstimetal, lyder det fra oppositionen. I 2009 kunne halvdelen af kommunerne ikke overholde minimums-timetallet i dansk i 1.-3. klasse, og hver fjerde kommune tilbød heller ikke nok matematiktimer. Statistikken over timetallet i de danske folkeskoler har ligget frit tilgængeligt på Undervisningsministeriets hjemmeside i flere år, ligesom problemet med for få timers undervisning har været genstand for tilbagevendende debat i Folketingets uddannelsesudvalg, hvor også Tina Nedergaard er tidligere medlem.

Gammelkendt

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er en af de politikere, der flere gange har stillet spørgsmål om minimumstimetallet.

»Man skal være en meget doven og uopmærksom politiker, hvis man ikke for længe siden har opdaget, at det er et kæmpe problem i folkeskolen, at mange elever har for få timer. Vi har forsøgt at gøre regeringen opmærksom på problemet i flere år. Det er en usympatisk måde at føre politik, at først når det kommer på forsiden, så vil man gøre noget,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

SF's uddannelsesordfører, Pernille Vigsø Bagge, har to gange indkaldt både den tidligere og den siddende minister til samråd om problemet.

»Det, ministeren siger, er så floskelbelagt, når vi har kunnet overvåge udviklingen i minimumstimetallet de sidste fem-seks år, og der alligevel ikke er blevet gjort noget ved problemet,« siger Pernille Vigsø Bagge og fortsætter: »Men måske folkeskolens virkelighed er begyndt at indhente regeringen på den værst mulige måde.«

Socialdemokraternes Christine Antorini mener, det er gammelkendt viden, at mange elever ikke får nok undervisning, selv om det i realiteten er ulovligt at gå under minimumstimetallet,

»Hun må gøre noget,« siger Christine Antorini, der kalder »total ansvarsfralæggelse« at kritisere folkeskolen, uden at se på hvad det er for en økonomi, regeringen har stillet til rådighed for kommunerne.

I virkeligheden er problemet med minimumstimetallet langt større, fordi eleverne i folkeskolen burde have det vejledende timetal, mener Pernille Vigsø Bagge. Det vejledende timetal er ti procent højere end minimumstimetallet eller 570 timer i løbet af ti års skolegang, hvilket svarer til at sløjfe hele 1. klasse.

»Både afgangseksamen og de nationale test er baseret på, at eleverne har fået det vejledende antal timer, derfor er det her en katastrofe for den enkelte elevs evne til at få en uddannelse og koster samfundet milliarder,« siger Pernille Vigsø Bagge.

Forligspartierne på folkeskoleområdet blev i går enige om, at der langt hurtigere, end det sker i dag, skal sættes ind over for kommuner, der ikke lever op til lovkravet om minimumstimetal i folkeskolen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tom W. Petersen

Det gentager sig og gentager sig:
Lovbefalede normer overholdes ikke (ikke kun i skolen). Man begår altså klokkeklare ulovligheder. Men ingen bliver bragt for retten, og ingen bliver straffet.
Der er øjensynlig meget forskellige normer for, om ulovligheder skal straffes eller ikke.
Men at undlade at undervise den opvoksende generation optimalt og i det allermindste efter hvad loven foreskriver som minimum, må være en alvorlig forbrydelse.

Sven Karlsen

Jamen, det er da selvfølgelig kommunernes skyld! De skulle jo have sparet på ældreplejen eller sundhedsopgaver, eller et eller andet andet ... bare fordi det er regeringen der har barberet deres budgetter, kan man da ikke skælde ministeren ud!

Tom W. Petersen

"selv om det i realiteten er ulovligt at gå under minimumstimetallet", står der.
Nej, tvært imod. Det er i TEORIEN ulovligt. I REALITETEN håndhæves loven ikke.
Diverse hensyn står i den art sager over loven. I realiteten.