Læsetid: 4 min.

FE-åbenhed er lagt på is

Forsvarets Efterretningstjeneste lever ikke op til de krav om åbenhed, som tjenesten blev pålagt efter Irak-krigen. Også i Folketingets kontroludvalg er det så som så med kampen for åbenhed
10. maj 2010

Forsvarets Efterretnings- tjeneste (FE) lever ikke op til de krav om åbenhed, som tjenesten blev pålagt af Folketinget oven på Irak-krigen.

Siden 2008 har FE f.eks. ikke offentliggjort en eneste trusselsvurdering vedrørende Afghanistan, siden 2006 har tjenesten ikke skrevet årsberetning, som den ellers er forpligtet til, og FE's hjemmeside, fe-ddis.dk, er gået næsten totalt i stå.

»Det er jo ikke tilfredsstillende, at de ikke leverer den åbenhed, som de er blevet pålagt. Det er et spørgsmål om offentlighed på helt centrale områder,« lyder kritikken fra SF's forsvarspolitiske ordfører Holger K. Nielsen.

Han mener bl.a., at det er bekymrende, at der ikke offentliggøres trusselsvurderinger i forhold til Afghanistan.

»Vi må jo se deres analyse, så vi ved, hvad vi har at gøre med,« siger han.

Den manglende åbenhed overrasker ikke Enheds- listens Frank Aaen:

»Danmark har altid været i sær grad lukket og FE har en lang historie for tavshed i sikkerhedens navn. Men man kan altså godt i andre lande som USA og England, så vi burde også kunne her,« siger Frank Aaen, der mener, at efterretningsvæsenets lukkethed har politiske konsekvenser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er jo tydeligt at den Danske regering ikke har en strategi for Afgahnistan før USA har offentligjort og implementeret deres, derfor er det bedre at lave rapporterne retrospektivt. Ren Pinnafore.

Ole Gerstrøm

Efterretningstjenester rundt omkring er engageret i både grå og sorte aktiviteter. USA og UK skjuler ikke, at de har dræberkommandoer. Rusland og Kina indrømmer intet. Frankrig er blevet afsløret.

I USA er information om specialstyrker klassificeret. Hvis styrkerne kan risikere at blive fotograferet, bærer de masker.

Deraf nok balladen omkring Thomas Rathsacks bog ”Jæger – i krig med eliten." Man kan levende forestille sig, at der er kommet en besked fra CIA-kassen oven på den amerikanske ambassade om, at den slags bryder man sig ikke om.

I sådanne tilfælde har vi set, at Danmark omgående makker ret.

Og i et sådant miljø, med grå og mørkere toner, er lukkethed et krav.

Per Jongberg

Fascistiske regimer holder meget af at holde befolkningen i et jerngreb af uvidenhed ... propagandamedarbejderne klarer sagen meget bedre uden forstyrrende fakta.

Paul Joseph Goebbels har ikke levet forgæves !

Jeg vil snarere kalde Karsten Nonbos opfattelse som "arrogance". Den fremviser den sædvanlige magtfuldkommenhed og viser at regeringens ligeglydighed overfor demokratiske beslutningsprocesser, i dag er mulig i en grad som ville have gjort en embedsmand under enevælden grøn af misundelse.