Kommentar
Læsetid: 2 min.

'Ferieministerens' svære indrømmelse

De færreste kan få øje på Espersens udenrigspolitiske kvaliteter
De færreste kan få øje på Espersens udenrigspolitiske kvaliteter
Indland
25. maj 2010

'Guds gave til dansk politik'. Sådan priste en kommentator engang Lene Espersens politiske talent. Siden 'Fiskerpigen fra Hirtshals' i 1994 strøg i Folketinget, har karrieren stort set kun budt på fremgang. Toppen blev nået, da den konservative partileder gjorde sig selv til udenrigsminister. Men efter en fatal fejlvurdering, hvor Espersen prioriterede påskeferie med familien på Mallorca frem for at deltage i det såkaldte 'Arctic Five'-udenrigsministermøde, er bunden gået ud af udenrigsministerens popularitet og troværdighed hos befolkningen.

I dag må Espersen leve med spotske tilnavne som 'Ferieministeren'. Udenrigsministeren mente, at Danmarks interesser på mødet var så rigeligt dækket ind af embedsmænd og vikaren justitsminister Lars Barfoed. I øvrigt skulle intet vedtages på mødet.

Pressen og iagttagere delte ikke den vurdering.

»Jeg går ud fra, at hun er alvorlig syg,« lød den sylespidse kommentar fra Uffe Ellemann-Jensen.

De færreste forstod, hvordan et møde, der var tilstrækkeligt vigtigt for Hillary Clinton, blev nedprioriteret af Danmarks udenrigsminister til fordel for en privat ferie på Mallorca.

Det blev ikke bedre af, at en harm og med nakken knejsende Espersen efterfølgende fremstillede kritikken som småtskårne betragtninger hjemme fra andedammen. På kun 14 dage gik Espersen fra toppen af popularitetsmålinger til jumbopladsen.

I pinsen bragte Berlingske en troværdighedsmåling for en række kendte politikere. Også her lå Lene Espersen i bund kun undergået af hadeobjektet for mere end halvdelen af befolkningen, Pia Kjærsgaard. Selv Naser Khader - uofficiel Danmarksmester i parti- og holdningsskift - overgår sin nuværende partiformand i troværdighed.

Efter to måneders hån - og med udsigt til at ende på oppositionsbænken efter næste folketingsvalg, fik piben så pludselig pinsedag en lidt anden lyd. Den stejle nordjyde måtte nu modstræbende indrømme, at hun fortrød sin prioritering.

»Jeg tager kritikken til mig. Jeg har lært af den. Og lige nu har jeg en meget, meget hektisk rejseaktivitet. Ikke mindst fordi jeg tror på, at hvis jeg leverer solide udenrigspolitiske resultater, så skal tilliden til mig som minister nok vende tilbage igen,« sagde Lene Espersen til TV 2 Nyhederne i en kommentar til Berlingskes måling.

Sone sin brøde

Mange spørger sikkert sig selv, hvorfor det skulle tage mere end to måneder for Espersen at nå frem til at indrømme sin fejl? Nu forsøger Espersen at 'sone sin brøde' ved at kaste sig ud i et omfattende rejseprogram.

Men spørgsmålet er, om den pludselige rejseaktivitet kan omsættes i fornyet respekt og opbakning hos vælgerne. Kan det i øvrigt nås, inden valget kommer senest om halvandet år? Og vil det overhovedet ændre på vurderingen af hendes dømmekraft? For det er vel noget, man enten har eller ikke har?

Espersens lave troværdighed sætter således spot på hendes evner til at udfylde rollen som udenrigsminister. Alle hendes forgængere som udenrigsministre udstråler betydelig intellektuel tyngde med deres livslange og brændende engagement for udenrigspolitik.

Espersen selv havde, før hun overtog sit hjørnekontor på Asiatisk Plads, ikke i større omfang bemærket sig på området.

Nu vil den konservative leder have befolkningen til at tro, at hun ved at rejse rundt fra Herodes til Pilatus og med 'sund fornuft' i bagagen, pludselig på Danmarks vegne skaber 'udenrigspolitiske resultater'. En noget naiv, men tv-egnet fremstilling.

Havde sagen og udenrigspolitik bare været klaret med en indrømmelse og en omgang flid, men så god er verden ikke. Desværre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karin Røjkjær

Det er svært at forvente tillid til ens dømmekraft, når man 'udmærker' sig med tomme løfter om flid. Kære Lene Holiday: Tillid er noget, man gør sig fortjent til - ikke noget man kan rejse sig til...

Mette Hansen

Vi har gennemskuet damen, så alle de tomme One Liners preller af også frem til næste valg.
Det værste for hende må være, at hun fra egne rækker er blevet stemplet som doven og amoralsk.
Lene Espersen er en overfladisk minister og har klaret sig igennm via ukritiske medier eller som Nihilistisk Folkeparti udtrykker det:
"Hele den politisk virkelighed er en medieskabt illusion. Politik handler i virkeligheden om symboler, kavalergange og følelsesmanipulation."

Peter Taitto

Det er anden gang hun lærer af kritikken. Første gang var i starten eller midten af april et par uger efter balladen om turen til Mallorca startede.
Nu gentager hun sig selv efter det kom frem, at hun også lige fik fingeret en tur til Malaga, og jeg spørger mig selv om hun er dum eller om hun tror vælgerne er dumme, siden hendeskonklusion på den nyerhvervede viden åbenbart skal bankes ind i hendes og vores hoveder to gange - og det endda med 12-tommersøm.

Sabine Behrmann

"Og lige nu har jeg en meget, meget hektisk rejseaktivitet."

Hun siger bare ikke noget om, hvor det er, hun rejser hen.

At hun godt kan lide at drage udenlands, det har vi da aldrig været i tvivl om.

Stig Larsen

Problemet er ikke at hun rejser, det er når hun kommer tilbage, vi har problemet.

Travis Malmzon

En så åbenlys fejlvurdering, og et forsøg på at bortforklare den efterfølgende bør få konsekvenser.

Så hun ender sq nok i EU-parlamentet.

Svend Nielsen

Det var Lene selv der som formand for K insisterede på at blive udenrigsminister, og sendte dermed Per Stig over i et mindre betydningsfuldt ministerium. Måske hun ønskede at være det blot af navn, men ikke af gavn?

Hvem kan forbavses over Lene Espersens niveau? I 1998 blev hun og Henriette Kjær afsløret i at de siden 1994 - det år hvor de blev valgt til Folketinget - havde opgivet, at de boede i Jylland, mens realiteten var, at de boede i København. Herved kunne de hver stikke 225.000 kr. ekstra i lommen - skattefrit.
En sådan adfærd burde i sig selv forhindre, at de pågældende senere kunne blive ministre, men det skete ikke. Bl.a. fordi Fogh jo selv havde fusket med regnskaberne, så han følte sig blandt ligemænd (m/k). Så hendes rejser er blot business-as-usual.

Inden der gror mos over hukommelsen, så lad os lige holde fast i, at rigtig mange vælgere længe
anså Lene Espersen for at være en troværdig og populær minister - til trods for den ovennævnte adfærd, og alt det makværk hun præsterede med politi- og domstolsreformer.

Ejheller må det glemmes, at hun har en suspekt holdning til alm. demokratiske processer. I forbindelse med de to reformer, betegnede hun de høringssvar, der blev indsendt fra landets samlede juridiske ekspertise, som ”hele hylekoret”.

Men mon ikke det "friske pust fra Hirtshals" er ved at løje en del af, og er blevet til en klam prut.

Per Thomsen

Lene Espersen er en omvandrende blondine-vittighed.

Bernhard Dragsbjerg

Lene E. er helt på omgangshøjde med det regime hun er en del af. Inkompetent, stupid, uvidende og bare super dårligt opdraget. Hendes forældre må være af luder/lommetyv typen. Hun skulle formodentligt have været tvangsfjernet. Stakkels pige.

Jens Thorning

I borgerlige kommentatorer og forhenværende spin doktorer har i medierne gang på gang oplyst den undrende befolkning om, at "hun har brug for at profilere sig", "hun skal køres i stilling som udenrigsminister,"som konservativ leder er udenrigsministerposten naturlig" osv. uden anden begrundelse, end at "hun er ambitiøs", "det er vist, det hun vil" m.m. Er I da gået fra forstanden? Skal man da ikke have "evner"?

Jarl Cordua

Kære Jens,

Kig på det folketing, som vælgerne har sammensat og stil dig spørgsmålet om "man da ikke skal have evner" igen? ;-)

Svaret giver vist sig selv...

Bedste hilsner

Jarl

Bjarke Larsen

Hej Jarl
Du glemte helt rejsen sammen med mor til Malaga, som BT har skrevet om, men som de andre borgerlige medier stort set har valgt at tie ihjel.
Manglen på talent var også åbenlys, da hun var erhvervs- og økonomiminister og før det som justitsminister. Hun har ikke sat varige aftryk af sit virke noget sted. Samtidig trækker hun ved enhver lejlighed De Konservative mod højre i et forsøg på at kapre stemmer på f.eks. udlændingepolitikken fra Dansk Folkeparti.
Det forringer kraftigt VKOs muligheder for at kapre stemmer hen over midten.

Jarl Cordua

Hej Bjarke,

Det var pladshensyn, der gjorde at Malaga-historien og de andre ting du nævner ikke kom med. Det ville dog ikke have ændret konklusionen nævneværdigt.

vh

Jarl

Jarl Cordua

Hej Bjarke,

Det var pladshensyn, der gjorde at Malaga-historien og de andre ting du nævner ikke kom med. Det ville dog ikke have ændret konklusionen nævneværdigt.

vh

Jarl

Mette Hansen

"Jeg synes stadig det er forkert at bebrejde dig, at du ikke passer dit arbejde. Det er der så mange af de andre røvhuller der heller ikke gør. Så kan man fyre alle"

set på Lene Es Facebookprofil
Det siger vist alt!!!

Mette Hansen

Og det, du er ude på Jarl Cordua er at få væltet Lene E. så der kan komme en ny leder, som så forhåbentlig kan trække K over de 10% og på den måde øge VKs mulighed for at vinde næste valg!

Jarl Cordua

"Og det, du er ude på Jarl Cordua er at få væltet Lene E. så der kan komme en ny leder, som så forhåbentlig kan trække K over de 10% og på den måde øge VKs mulighed for at vinde næste valg!"

Og det har du først regnet ud nu...? ;-)

Martin Vindum

@Jarl og Mette
Hvis der kom en ny leder for de Konservative, ville det være ensbetydende med et valg, ingen anstændig konservativ ville jo på nogen måde samarbejde med DF, der var jo nok en grund til at sende Connie Hedegaard til EU.

MVH
Martin Vindum

Mette Hansen

Jarl Cordua: Og du må grine godt og grundigt over, at "de røde" er med til at vælte Lene E og bane vejen for VOK en gang til!
Manipulation...grim manipulation.
Håber vælgerne vågner op!!

Martin Vindum: Jeg stemte K i 2001. Den fejl begår jeg ikke en gang til. De har godt nok vist sig at være en flok dovne klaphatte med meget lidt hjerne. Følgagtige og ministertaburetklæbende overfladiske..jeg kunne blive ved!