Nyhed
Læsetid: 4 min.

'Ingen i Danmark troede på mig'

Sadet Daniels fik i 2006 diagnosen stress - i virkeligheden havde hun borrelia, men den danske test var negativ. I Tyskland fik hun konstateret borrelia, men selv om hun havde en positiv test i hånden, ville de danske læger ikke anerkende hendes sygdom, og hun måtte selv betale for behandlingen. I dag er hun rask
Sadet Daniels betalte en høj pris både helbredsmæssigt og økonomisk for dårlig dansk borrelia-diagnose: 'Jeg fik selv stillet diagnosen ved at tage til Tyskland, og jeg betalte selv 35.000 kr. for min behandling der. Det har mange ikke mulighed for. De fleste ville nok stole på, hvad deres læge siger. Det var kun, fordi jeg kæmpede imod systemet - og i øvrigt også pengene til behandlingen - at jeg i dag er rask,' siger Sadet Daniels.

Sadet Daniels betalte en høj pris både helbredsmæssigt og økonomisk for dårlig dansk borrelia-diagnose: 'Jeg fik selv stillet diagnosen ved at tage til Tyskland, og jeg betalte selv 35.000 kr. for min behandling der. Det har mange ikke mulighed for. De fleste ville nok stole på, hvad deres læge siger. Det var kun, fordi jeg kæmpede imod systemet - og i øvrigt også pengene til behandlingen - at jeg i dag er rask,' siger Sadet Daniels.

Anders Birch

Indland
3. maj 2010

Påskemorgen 2006 vågnede Sadet Daniels op med smerter i hele kroppen og en arm, der føltes »tung og død«.

Kort efter blev hun indlagt på Bispebjerg Hospital, hvor hun gennemgik adskillige undersøgelser. Lægerne kunne ikke finde ud af, hvad hun fejlede, og hun fik efterfølgende stillet diagnosen stress. I virkeligheden havde hun borrelia, og lægerne konstaterede også, at hun havde alle symptomerne - desuden passede det med, at hun var blevet bidt af en skovflåt på en ferie i Frankrig få måneder forinden.

Men den såkaldte ELISA-test, som man bruger i Danmark, gav et negativt resultat, og derfor udelukkede lægerne muligheden:

»Jeg fik at vide, at når testen var negativ, kunne det ikke være borrelia. Så det troede jeg selvfølgelig på,« fortæller Sadet Daniels.

I de kommende to år blev hendes tilstand værre og værre. Hun gik til psykolog for sin stress:

»Jeg blev anbefalet at tage antidepressiv medicin. Det nægtede jeg. Men efter to år gav jeg efter. Det hjalp selvfølgelig ikke det mindste,« fortæller Sadet Daniels.

Hun har mand og børn - og arbejde på det tidspunkt som stewardesse i SAS. Men Sadet Daniels måtte snart sygemelde sig, fordi sygdommen var begyndt at tage rigtig hårdt på hende:

Var som bedøvet

»Det var forfærdeligt. Det føltes, som om jeg havde stramme elastikker om arme og ben. Jeg havde store pletter på ryggen, hvor jeg ikke kunne mærke noget, selv om man stak en nål i. Og venstre side af mit ansigt var helt bedøvet,« siger hun.

En sen nattetime ved computeren fandt Sadet Daniels ud af, at ELISA-testen kan give et falsk negativt resultat - altså at man godt kan have borrelia, selv om testen er negativ. Da der ikke var hjælp at hente hos de danske læger, tog hun til et tysk privathospital, der har specialiseret sig i borrelia. Her bruger man flere test, blandt andet den såkaldte Western Blot-test. Den var positiv. Alligevel kunne hun ikke få behandling i Danmark:

Reddet af tysk hospital

»De danske læger troede ikke på, at jeg havde borrelia, selv om jeg havde en positiv test fra Tyskland. 'Den test er ikke godkendt i Danmark', sagde de. Så de ville ikke give mig nogen behandling. I det hele taget var lægerne i Danmark meget arrogante. Man talte til mig, som om jeg ikke forstod noget - og min læge på Bispebjerg afviste blankt muligheden for, at de tyske tests var rigtige,« siger Sadet Daniels.

Derfor betalte hun selv 35.000 kroner for at blive behandlet med store mængder af antibiotika på det tyske privathospital:

»Der var en helt anden stemning i Tyskland. For første gang i hele forløbet følte jeg, at man tog mig seriøst. Og behandlingen var ekstremt effektiv. Det er de bedste penge, jeg nogensinde har brugt i mit liv. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der var sket, hvis jeg ikke var kommet i behandling,« siger Sadet Daniels, som i dag er stort set rask igen.

»Jeg har altid været i god form og trænet meget, og jeg kan mærke, at mine muskler aldrig bliver, som de var engang. Men jeg har fuld følelse i kroppen, og de gener, jeg har i dag, er ingenting sammenlignet med, hvordan jeg havde det, da jeg var syg.«

Da Sadet Daniels var kommet sig over sin borrelia-sygdom, kontaktede hun de danske læger og fortalte dem, at hun nu var rask:

»Jeg tænkte, at nu måtte de da lytte til mig, men de benægtede stadig, at jeg havde været syg. Hvis behandlingen med antibiotika havde virket, måtte det være psykosomatisk, sagde min læge på Bispebjerg. For jeg havde jo ikke borrelia, når jeg var testet negativ.«

Kombinationen af den arrogante danske holdning og den manglende viden om sygdommen og diagnosticering af den er meget farlig, mener Sadet Daniels:

»Man stoler blindt på testresultaterne, men det skal man ikke - det ved man i USA og Tyskland.«

Og det er ifølge Sadet Daniels kun, fordi hun selv var stædig, at hun i dag er rask:

»Det var mig selv, der fandt ud af, at de danske test er upålidelige. Jeg fik selv stillet diagnosen, og jeg fandt og betalte selv for min behandling. Det er der mange, der ikke har mulighed for. De fleste ville nok stole på, hvad deres læge siger. Det var kun, fordi jeg havde kræfterne til at kæmpe imod systemet - og i øvrigt også pengene til behandlingen - at jeg i dag er rask.«

Information har forelagt Sadet Daniels' historie for den danske borrelia-ekspert Klaus Hansen, men han vil ikke kommentere på en konkret patients sag.

Han fortæller dog, at når man i Danmark ikke altid stoler på de udenlandske testresultater, er det, fordi de er udført på privathospitaler, der tjener penge på at behandle en patient - og som derfor har en økonomisk interesse i at have mange positive resultater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Doris Møller

Arrogancen fra lægernes side er grotesk og desværre set før!

Alle kan tage fejl eller blive villedt - også læger. Men hvad er årsagen til lægernes uhyrlige arrogance?

Man kunne i det mindste forlange, at lægerne efter et sådant lægesvigt kom med en undskyldning til patienten.

uggi kaldan

SUK

Endnu en historie om arrogante danske læger.

Ligesom man nu ENDELIG har indset at der hos politiet er behov for en UVILDIG instans til at behandle klager, så er det helt utroligt at det stadigvæk udelukkende er læger der skal bedømme læger når der klages - det må efterhånden være tydeligt for enhver politiker at rigtigt mange læger dækker over hinanden!

Hvis dette ikke var tilfældet så ville en historie som ovenstående jo være umulig, for en så inkompetent læge, der tydeligvis har taget fejl, ville jo så blive mødt med faglig / vigtig kritik, hvilket jo helt tydeligt ikke er tilfældet når han tilsyneladende ingengang tager seriøst at han har lavet en alvorlig fejl!

Det må være muligt at dyrke en bedre kultur i det danske sundhedsvæsen end den man desværre lidt for ofte hører om i historier som ovenstående.

Giacomo Matteotti

"Han fortæller dog, at når man i Danmark ikke altid stoler på de udenlandske testresultater, er det, fordi de er udført på privathospitaler, der tjener penge på at behandle en patient - og som derfor har en økonomisk interesse i at have mange positive resultater."

HVAD? Det siger Klaus Hansen? Manden, der selv har tjent styrtende på at promovere den tvivlsomme ELISA test. Glimrende dobbeltmoral, dér.

Jesper Wendt

De Danske læger er ikke meget værd, for 10 år siden følte jeg at man var i gode hænder, nu er det nærmest med livet som indsats. Så der er god grund til at være kritisk, men de bliver pigesure hvis man ikke stoler blindt på dem.

Christian Frismodt

"Tyv tror, hver mand stjæler", som man siger..
Den nye dokumentation, KH henviser til, kommer fra læger og forskere, der har haft infektionen tæt inde på livet (selv, i familie eller omgangskreds) - og herefter intenst har søgt sandheden om Borrelia - og SÅ har åbnet klinikker for at hjælpe andre, der søger efter hjælp! (for der ER hjælp at hente, hvis man diagnosticeres i tide).
Men, herhjemme er det KH selv - og hans elever, der skal reagere på forskning om f.eks. svagheden af sin egen test.
Hvem tror på incitamentet herfor? - og dermed en ansvarlig og omhyggelig varetagelse af patienternes interesser?

Hans Jørgen Lassen

Jeg har været ude for det stik modsatte, nemlig at jeg blev troet og endda ubeset.

En fredag, ja måske allerede om torsdagen, begyndte jeg at nære mistanke om borrelia i det ganske tidlige stadium, som jeg kender udmærket, da jeg ofte opholder mig i et område, hvor der er masser af flåter.

Lørdag var jeg sikker på diagnosen, og ringede til vagtlægen. Jeg bad om få indtelefoneret (eller computerleveret) en recept til det lokale apotek på en ordentlig omgang penicillin.

Det fik jeg uden problemer.

Christian Frismodt

Hej Hans Jørgen,
Problemet er ikke den akutte Borrelia infektion, som lægerne erkender, ikke altid kan testes - og hvor de hurtigt udleverer 2 ugers Doxycyclin kur.
Problemet er den langsomme kroniske infektion, der i mange tilfælde vokser sig stærk under f.eks. immunsvækkelse (stress, anden sygdom o.lign).- uden de traditionelle infektions-indikatorer.
Den kan vokse sig virkelig problematisk - gemme sig i cyster - gå intra-cellulær osv.
Den skal nemlig langstids-behandles - og pulses - med antibiotika, under nøje overvågning.
Tillykke med, at du opdagede infektionen i tide - og behandlet i tide. Du aner ikke, hvad du er blevet sparet for! Nyd livet!

Hanne Koplev

Det er ikke første gang jeg hører om / læser om en case-story om en dansk patient, hvor en Borrelia-infektion overses i det danske sundhedsvæsen.

Og interesserer man sig for kronisk tungmetalforgiftning, så overses 100 % af forgiftningerne i det danske sundhedsvæsen.

Hans Jørgen Lassen

Jo, Christian, jeg ved godt, hvad jeg blev sparet for.

Jeg har en god bekendt, hvor infektionen blev opdaget ret sent. Det var sgu ikke sjovt for ham! Han døjede, men er nu kommet over det.

Efterhånden er der en skærpet opmærksomhed over for borrelia på Anholt, hvor vi bor en del af tiden, og hvor man er temmelig udsat på grund af de mange rådyr og tilhørende flåter.

I visse tilfælde er diagnosen nem at stille, nemlig hvor der optræder erythema migrans (håber stavningen er korrekt) efter et bid af en flåt. Men plamagen kan jo optræde et sted, hvor man ikke opdager den, og nogle får slet ikke det symptom, eller tror, det er betydningsløst.

Første gang jeg blev ramt, havde jeg ikke opdaget noget. Plamagen sad bag på låret, men en morgen da jeg kom fra badet opdagede fruen miseren, og så var det fluks til lægen.

Heinrich R. Jørgensen

I nogle lande er det helt almindeligt, at blive vaccineret mod borrelia. For at blive optaget i en udenlandsk sygeforsikring, har jeg såmænd oplevet, at eneste krav udover et helbredstjek, var at blive vaccineret mod borrelia.

Når det tages så alvorligt i andre lande, er det umiddelbart temmeligt ynkeligt, at der er så lidt fokus på det i Danmark.

Finn Colmorn

Jeg er miljømand, og arbejder primært i "Borelia-land", og finder ofte flåter ved senge- eller badetid.
Efter at have pådraget mig en "Mimi", blev jeg opmærksom på de øvrige signaler, jeg havde alle symptomer på en Boreliainfektion, og blev testet negativ flere gange, men da jeg kendte Elissa testens problemer, nægtede jeg at anerkende resultatet, og fik gennemtrumfet en mere vidtgående undersøgelse. det viste sig så at jeg havde sclerose!!!! Dårligt "bytte"

christian spliid

Jeg kan kun takke Sadet Daniels og andre velinformerede danskere for, at jeg idag er rimeligt velfungerende efter en kronisk borrelia infektion som det danske sundhedsvæsen nægtede at anderkende. Sadets hjemmeside www.borrelia.dk var mit første møde med den tyske test og behandling, og som Sadet er de penge jeg brugte der de bedste jeg har givet ud i mit liv.

Christian Frismodt

Hej Finn Colmorn,
Den sclerose-diagnose vil jeg nok få checket, hvis jeg var dig. Blot for at være helt sikker - og, primært, pga din historik med mange flåt-bid.
Selv har jeg fået 5 forskelllige diagnoser, der alle er blevet afvist ved grundigere undersøgelse udenlands.
Du vil ikke være den første dansker, der fik omstødt en sklerose-diagnose - og fik kraftig forbedring af din tilstand, hvis du blev screenet og behandlet for skjulte infektioner i tide i f.eks. Tyskland.
Borrelia er kendt for at kunne tricke auto-immune lidelser, som sclerose jo også er. Det er således ikke givet, at sklerose i sig selv er roden af dit problem.
I mange henseender (gigt, hudsygdomme, migræner, autoimmune lidelser etc er skjulte infektioner et "missing link")
Der er i øvrigt en stribe andre flåt-overførte infektioner - foruden Borrelia, der kan tricke sclerose-lignende tilstande (og ofte forveksles herhjemme).
Og, oftest, så finder man hos kronikere blandingsinfektioner (dvs flere flåt-overførte infektioner - foruden, i særdeleshed, et lidt overraskende sammenfald mellem Borrelia Burgdorferi og Clamydia Pneum.
Anyway, blot et godt råd!
God bedring - og held og lykke

Sven Karlsen

Øhm, - hvis der er en vaccination imod borrelia, var det så ikke lidt smart hvis personer, der har den uvane at færdes i kritiske områder, havde mulighed for at lade sig vaccinere frivilligt - eller er vaccinen meget dyr?

Iøvrigt: en læge er håndværker, og vi kan som sådan kun forlange at han lever op til standardkrav, - at han ikke leverer det exceptionelle er beklageligt, men ikke kritisabelt (sagt af én, hvis største irritationsmomenter i livet faktisk har været læger).

christian spliid

Der findes ingen virksom vaccine mod borrelia nogen steder i verden. den vaccine som blev tilbudt for nogen år siden er så vidt jeg husker blevet trukket tilbage, da den er upålidelig.

Hans Jørgen Lassen

Sven,

hvad jeg har erfaret, er det samme som Christian Spliid, nemlig at der ikke findes nogen vaccine.

Og jeg vil nu ikke kalde det en uvane at færdes i Anholts natur.

Man er opmærksomme på flåterne og på symptomer, nu da alle kender problemet, inklusive den lokale læge. Det var knap så kendt for bare 25 år siden.

jannie Helle

hej Christian

Jeg fik konstateret Borrelia i California i 2003, jeg har fået behandlet Babesia derover jeg havde også erlichia den er behandlet nu. Tilbage er Borrelia og Clamydia, de frasiger alt her i Danmark...så tog jeg til Tyskland som bekræftet Borrelia og Clamydia. Tyskerne bekræftet, nu er jeg bange for at nå auto imun reaktioner efter jeg har fået tre ugers behandling i Tyskland. Der kommer ikke mere medicin endnu.
Hvad skal jeg gøre???

Kh
Janne

Heinrich R. Jørgensen

Den vaccine, jeg omtalte i et tidligere indlæg, modtog jeg selv i 2003. Den blev givet over 3 omgange, med vistnok 6-8 ugers pause mellem hver injektion, og prisen for de tre gange lægebesøg plus serum beløb sig vistnok til et sted mellem 1.000 og 1.500 kroner ialt, hvor det sidste skud serum var markant dyrere end de to foregående. Det var på det tidspunkt et krav for at blive optaget i en privat (udenlandsk) sygeforsikring. Andet ved og erindrer jeg ikke om vaccinen.

Jeg er så godt som sikker på, at der aldrig har været noget dansk vaccinationsprogram mod Borrelia.

christian spliid

Hej Jannie.

jeg forstår ikke helt hvad du skriver om din behandling i Tyskland. Jeg fik også selv behandlet Chlamydia Pneumoniae og Borrelia co-infektion dernede. Har du fået lavet opfølgende tests efter behandlingen for at se om infektionsaktiviteten er dalet?

jannie Helle

hej Christian

nej jeg har ikke fået lavet opfølgning, nærmest fået det dårligere af at gå og vente er enorm deprimeret. Det hjælper ikke sagen, jeg er selv læge og har oplevet hvor arrogante lægerne kan være, de ville overhovedet ikke tro på mig. og smed alt jeg kom med i skraldespanden. Jeg skændtes med min læge hver gang jeg opsøgte ham, han blev ved med at sige at jeg havde sclerose. Det havde de sagt i USA at han ville sige. Nu er Californien blevet nedgraderet til et u-land af dem, det var en meget hård diskussion og Clamydia har sat sig i halsen nu. Det går ud over min tale. Jeg sidder bare og venter og venter og venter ingen vil gøre noget.
kh Jannie

christian spliid

personligt fik jeg 14 dages intravenøs behandling efterfulgt af omkring 2 måneders tabletbehandling. et stykke tid derefter sendte jeg så efter aftale blod derned til en ny test for at måle om niveauet af infektion var dalet, og om niveauet af t57 immun celler var steget. Hvis dette ikke havde været tilfældet (det var det heldigvis) skulle jeg havde været i fortsat behandling med tabletter. Du bør klart få lavet en opfølgende blodprøve efter endt behandling dernede. Det har alle jeg før har talt med fået lavet som en del af behandlingen, men man skal selv sørge for at få taget blodet hos egen læge og sendt det afsted.

Julie Lautrop

Jeg var sidste sommer indlagt på Klaus Hansens afdeling med insektbid, erythma migrans, ansigtslammelse og influenzalignende symptomer efter en ferie i Grækenland. Blev sendt hjem igen, da rygmarvsprøven ikke viste noget. Da jeg blev mere syg med mange kendte borrelia symptomer og blev indlagt igen med et højt borrelia antistof tal, som min læge havde undersøgt for, fik jeg tilsidst "bevilget" tidages antibiotika. Ved sidste kontrol i oktober ville man stadig ikke skrive at jeg havde borrelia i journalen. Man har på intet tidspunkt lyttet til mine symptomer, men viftet dem væk under henvisning til en prøve som er kendt for at give mange falsk negative og positive resultater. Jeg blev syg igen henover efteråret og var tilsidst så dårlig, at jeg henvendte mig på klinikken i Augsburg. Jeg overvejede slet ikke at prøve med Riget igen. Der blev det konstateret. at jeg nu havde kronisk neuroborreliose og jeg er lige blevet færdig med en 8 ugers intravenøs antibiotika behandling. Jeg har det meget bedre og synes at symptomerne er i aftagende og de værste af dem helt væk. Som socialrådgiver er jeg kun alt for bekendt med de ulykkelige patienter (især kvinder), som cykler rundt i sundhedssystemet og det sociale system uden at kunne få stillet en diagnose og som ikke bliver taget alvorligt nogen steder. Jeg vil gætte på at en del af dem har ikke identificerede eller anerkendte flåtoverførte sygdomme. Sådan kunne det sikkert også være gået i mit tilfælde, hvis jeg ikke havde søgt hjælp andetsteds, men i stedet havde slået mig til tåls med det danske sundhedsvæsen. Jeg har "heldigvis" været i kontakt med en del, som har oplevet ikke at blive hørt eller taget alvorligt, hvad angår borrelia, og som derfor har inspireret og hjulpet mig til at søge oplysninger og hjælp udenfor landets grænser.

jannie Helle

jeg troede at det var cd57, det er svært at have tjek på den der immunologi. I det hele tageter det et håbløst område at bevæge sig ind i. Der var ingen der svaret mig på hvad jeg skal gøre hvis der er autoimmune reaktioner. Jeg ville så nødigt have steroid.
knus jannie helle

christian spliid

min fejl, det er cd57. jeg havde selv autoimmune reaktioner fra min skjoldbruskkirtel både påvist i tyskland og i danmark. Lægerne fra Augsburg sagde at det normalt gik i sig selv, hvis infektionen blev slået ned. Så primært skal du vel have testet om behandlingen har virket.

Michael Sølvvig

Endnu et skræmmende eksempel på det danske sundhedsvæsens dårligdomme.
Iflg Hanne Reintoft siger Voltaire, at læsestanden ikke er en stand, men en sammensværgelse.

Hvornår er der nogle politikere der rusker op i det, så vi slipper for at rejse til mere civiliserede lande som Tyskland, Sverige og Norge for at få den behandling som lægeløftet kræver.

Og hvad skal vi med nye templer for dansk usundhed (feks i Odense), når det hele nok snart ændres så mere virksomme og holistiske behandlinger kommer til - de er også billigere

Michael Sølvvig

Endnu et skræmmende eksempel på det danske sundhedsvæsens dårligdomme.
Iflg Hanne Reintoft siger Voltaire, at lægestanden ikke er en stand, men en sammensværgelse.

Hvornår er der nogle politikere der rusker op i det, så vi slipper for at rejse til mere civiliserede lande som Tyskland, Sverige og Norge for at få den behandling som lægeløftet kræver.

Og hvad skal vi med nye templer for dansk usundhed (feks i Odense), når det hele nok snart ændres så mere virksomme og holistiske behandlinger kommer til - de er også billigere

Christian Frismodt

For yderligere interesse omkring bla. videnskabelig evidens for kronisk seronegativ Borreliose, vil jeg anbefale følgende link:

http://www.lymeinfo.net/lymefiles.html

Christian Frismodt

Connie Brask Jensen

Vi lader lige den lige stå et øjeblik "det er tyske privathospitaler der har taget testen," - og en dansk læge sagde, at så kunne man ikke stole på den!!!!!!
De danske læger er logebrødre. Det er en dansk læge der har udviklet Elisa testen for borrelia. ALLE danske læger stoler blindt på den, - og det er kun den der bruges i DK.
Den er behæftet med betydelig usikkerhed.
Der er nok returkommision til alle de læger der bruger den. Hvorfor er der ellers en kollektiv lægelige benægtelse af fakta omkring Borrelia.?
Samtidig er vi et af de lande i verden, der har flest flåter.
Der går mange borrelia patienter rundt, som har fået alle mulige mærkelige diagnoser, - og som dermed ikke er blevet behandlet for det de fejlede.
Andre lande bruger flere test, - og anerkender Borrelia på lige for med andre alvorlige diagnoser.

John Christensen

Jeg forbløffes over, at så mange frit fra hoften retter anklager mod offentligt ansatte danske læger, for at rådgive og diagnosticere ud fra egne økonomiske interesser, men samtidig tager et tysk privathospitals ord ukritisk for gode varer.

Det bliver påstået i artiklen at 'det ved man i Tyskland og USA'. Her er hvad USA's sundhedsstyrelse, CDC, har at sige om western blot testen for borrelia:

If this sounds complex, that’s because it is. Just remember the following:

The immunoblot should not be run without first performing an EIA [=ELISA] or IFA.
The immunoblot should not be run if the EIA or IFA tests are negative.
A positive IgM immunoblot is only meaningful during the first 4 weeks of illness
If you’ve been ill for longer than 4-6 weeks and the IgG immunoblot test is negative, it is unlikely that you have Lyme disease, even if the IgM immunoblot is positive.

http://www.cdc.gov/lyme/diagnosistesting/labtest/twostep/westernblot/ind...

De er sikkert også i lommen på ham, danskeren, som i sin arrogante griskhed har opfundet ELISA.

Nu findes der mange forskellige former for EIA, hvoraf ELISA blot er én variant.
Men at stole blindt på én test og fornægte alle andre er dårlig videnskab.

Herman Hansen

...Psykiske lidelser er afskaffet i Danmark, da den nye generation af praktiserende læger ikke gider forholde sig til alt det bøvl. Den personlige praktiserende læge er gået på pension. Nu møder du den upersonlige leksikons læge - God fornøjelse.