Baggrund
Læsetid: 3 min.

Krisen har lettet presset mod Christiania

Om 10 måneder vil Højesteret afsige endelig dom i Christiania-sagen. Advokat Knud Foldschack opfordrer både staten og christianitterne til inden da at nå en aftale, så fejlen fra rydningen af Jagtvej 69 ikke gentages...
Indland
17. maj 2010

Hvis Københavns Kommune på et tidligere tidspunkt havde engageret sig positivt i spørgsmålet om det nu nedrevne Ungdomshus på Jagtvej 69, havde kommunen sparet mange millioner kroner...

Det mener advokat Knud Foldschack, der inden rydningen den 1. marts 2007 forsøgte at nå en fredelig løsning.

Men Københavns Kommune nølede for længe, så da bystyret endelig besluttede sig for en forhandlingsløsning, var det for sent: Ejeren af bygningen, den religiøse sekt Faderhuset, insisterede på en rydning. Det videre forløb - rydningen, de omfattende gadeuroligheder og endelig etableringen af et 'nyt' ungdomshus -er kendt historie, mener Foldschack, men derfor også en historie, som det er vigtigt at lære af.

Som advokat for fristaden Christiania opfordrer han nu både Finansministeriet, Slots- og Ejendomsstyrelsen (SES) som Chrstianias indbyggere til at gå i forhandling om en udramatisk løsning på fristadens fremtid.

»Tiden med, hvad man kunne kalde 'de stærke mænds syndrom', er ovre. Det samme er tiden, hvor politikerne kunne score hurtige point ved at være hårde i filten i Christiania-spørgsmålet,« siger Foldschack til Information. Han henviser til, at der foreløbig er gået syv år siden vedtagelsen af Christianialoven, og at en række skiftende ministre og ordførere i årenes løb har været inde i - men altså også ude igen af sagen.

Samtidig betyder finanskrisen og nedgangen i byggeriet, at presset mod Christianias byggerettigheder er svundet ind: »Ingen forestiller sig længere, at der kan tjenes millioner på at opføre nye boliger på det gamle kasserneområde,« siger Foldschack.

En snurrrende trekant

Højesteret indleder sin behandling af Christiania-sagen i januar næste år og vil formodentlig afsige dom til marts, altså om 10 måneder. Frem for at fastfryse gamle positioner bør disse ti måneder i stedet bruges til positiv forhandling, lyder opfordringen fra advokaten.

»Når først dommen er afsagt, vil der være en vinder og en taber,« som han siger.

Det, som Højesteret skal tage stilling til, er for så vidt kun, om fristadens beboere skal have et længere opsigelselsvarsel end det halve år, SES i sin tid gav dem. Så uanset hvad Højesteret når frem til, betyder det, at en kommende regering vil være forpligtet til at realisere CA-lovens krav om bl.a. en normalisering af området, heriblandt sikre en fri boligtildeling, rydning af en række bygninger på voldanlægget foruden etablering af blandede ejerformer til de eksisterende bygninger og nye boliger.

»Uanset hvem der er finansminister på det tidspunkt, vil vedkommende blive nødt til at effektuere Højesterets dom. Og det vil kun være en alt for oplagt gave for en opposition at bore i, hvorfor ministeren i givet fald tøver med at realisere loven,« siger Foldschack.

Når en trekant snurrer rundt, bliver spidserne slidt af. Det samme er sket både med holdningerne både hos SES og christianitterne.

»Lige nu er der en slags vakuum-syge på Christiania. Beboerne virker matte og mangler glød og gejst. I de første år efter CA-loven i 2003 var diskussionen hele tiden om, hvad vi vil, hvad vi kan, hvad vi skal... Modsat i dag, hvor der er afmatning over næsten hele linjen. Fristaden er kørt træt i almindeligheder, momsnumre, strid om vejskilte, postkasser og den slags.«

Vold mod voldanlægget

En afdramatisering af det forhistoriske voldanlæg, som udgør en del af fristaden, er også påkrævet, mener Foldschack. Det var, så vidt vides, især en konservativ mærkesag, at fristadens volde skulle ryddes helt for selvbyggerhusene og i stedet fremstå, som da voldene blev anlagt som forsvarsværker mod svenskerne for mange hundrede år siden.

»Alle har vel indset nu, at det er en fejl at insistere på, at voldanlægget på Christianshavn skal fremstå lige akkurat så karseklippet og kedeligt som voldene omkring Kastellet,« mener Foldschack.

Endelig er der hashmarkedet. Det vil, vurderer advokaten, altid være der, men hele problematikken omkring hashen og 'gaden' er fra starten bevidst pillet ud af CA-loven.

»Hvis Christianias udtryk i offentligheden i stedet for at være kærlig civil ulydighed til magten ender som en tom, profitorienteret og navnlig hård ulydighed mod politiet, så er fristadens fremtid ligegyldig,« advarer han.

Så selvfølgelig spiller hash-markedet en rolle, til tider endda en stor rolle:

»Men det er for kompliceret en problemstilling for mig at afgøre, om 'gaden' generelt er interesseret i den nuværende usikre situation, eller om de vil arbejde for en løsning i fællesskab med myndighederne. Jeg vil nøjes med at erklære mig enig med Københavns tidligere politidirektør, Hanne Bech Hansen. I sin tid advarede hun kraftigt mod en rydning af Pusher Street, fordi det blot ville betyde, at hashmarkedet ville flytte ud i byen. Det er nøjagtigt, hvad der siden er sket,« påpeger Foldschack.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja er tiden ikke kommet til et forlig så Danmark og København kan bevare Christiania og Danmark igen blive et frisindet land og vise sin forskellighed med plads til Christiania i København.

Nu med den bristede boligboblen og dermed et mistet håb om store fortjenester og mange velhavende beboer på det gamle voldområde. Ligeledes var den ide med et friseret voldområde som Kastellet heller ikke en tilbageførsel til det oprindelige voldområde , da det ifølge Bymuseet var kratbevokset og ikke et område hvor folk kunne gå ”søndagstur” så ingen gang det forslag var ægte.

Jesper Wendt

Det er jo bare borgelig klaphats politik, de tror de kan fortie problemerne. Faktum er at lukker Christiania vil vi ikke kun se hashen komme ud i byen i større omfang, vi vil og se rocker og bandemiljøet blive mere excentrisk, der vil blive rift om territorierne. Så denne tjeneste man gør borgerne er at flytte krigen ind i deres baggård. Jeg er sikker på børnefamilierne bliver kernevælgere.

Søren Kristensen

Christiania er smukkest i let til moderat modvind.

Christian Olesen

Christiania er den sidste rest af Kærlighed der er i byen, Menneskene har samme ret uanset herkomst, hundene er hellige, tiden er uden stress, man falder ned i en smuk have, så snart man er inde på staden og freden breder sig, min Dalmatiner elskede at være der, der er jo ingen biler, ingen hysteriske cyklister, ingen nævenyttige der skal blande sig i al ting.
Det er samfundet udenfor der kunne lære utrolig meget af Staden.

Markus Lund

Gadens gangstere har i hvert fald sunget hvad de vil gøre i tilfælde af at myndighederne rydder fristaden:

http://www.youtube.com/watch?v=bvslY0mjoC4
http://www.youtube.com/watch?v=H7YplZ96qws
http://www.youtube.com/watch?v=znKbmY207Yc

Forhåbentlig lader de det ikke ske. Det er samfundets sidste rest af livsnerve. Uden ånderum for progressive og venstreorienterede kræfter bliver byen kastet ud i et uoverskueligt kaos der kun kalder på en ny kulmination. Som under og efter rydningen af Jagtvej 69 så man at en bevægelse bevidst om sine mål hverken kan slås eller ties ihjel.

Christian Olesen

Jeg kender det godt, men har lige set noget af de videoer som Markus Lund linker til.
Det er mig en gåde hvordan man får de politifyre/piger til at deltage i noget sådant, der må da være et eller andet galt med dem!
Blot for at glæde denne sorte regering.

Søren List

Christiania brandet, er efterhånden blevet så stærkt, at selv USA Today anbefaler deres læsere at tage et smut til Christiania når de besøger København.
De opfatter det som et udtryk for dansk tolerance og frisind.
Efter den lille havfrue er taget på ferie i Kina, er Christiania nok den mest besøgte turistattraktion, næst efter Tivoli.

peter jensen

Staden er et herligt sted.
MEN det er styret af pengene fra det ulovlige hashsalg på alle leder og kanter.
Og staden er lovløst område med udbredt selvtægt.

Jeg kan ikke se det store tab i en normalisering af staden.
Mild hash bør iøvrigt lovliggøres, 2000kr i bøde for en joint er helt skørt.

John V. Mortensen

Selvfølgelig skal Christania bevares i sin nuværende form som fristad, men - med samme regler og love - som det øvrige Christianshavn.

Alt andet - vil være - forskelsbehandling.