Nyhed
Læsetid: 2 min.

... Hvad blev der af p-pillen til mænd?

En p-pille til mænd har i rigtig mange år været 'lige om hjørnet'. Men af en eller anden grund, er den ikke nået frem endnu
Indland
14. maj 2010

Én ting har ikke forandret sig, siden p-pillen blev opfundet i 1960 - og det er, at p-pillen til mænd stadig er på tegnebrættet.

Og det satte forfatter Klaus Rifbjerg spørgsmålstegn ved allerede i 1970:

»Hvorfor kom p-pillen til kvinder først? Er det, fordi den (selvfølgelig) er opfundet af mænd, men først skal prøvekøres på det ringere, mindre væsentlige kvindemateriale, som kan få lov til at døje med eventuelle bivirkninger i form af cancer, blodpropper etc.? Eller handler det måske dybest set om, at manden ikke vil manipulere med sin fysiologi af angst for at miste det slægtsbevarende overherredømme?,« spurgte han dengang.

Forsøgsstadiet

40 år senere er p-pillen til mænd stadig ikke på markedet, men den er på vej, fortæller Jeppe Hald, som er koordinator for Sex og Samfunds Sexlinien for Unge:

»Den er stadig i forsøgsstadiet, men vi nærmer os,« siger han. Og mændene kan blandt andet se frem til en hormonfri p-pille som norske forskere håber vil være klar til at blive testet i 2012 og klar til at komme på markedet om fem år. Det skriver den norske netavis Forskning.no.

Pillerne vil, ifølge forskerne, ikke have nogen bivirkninger, og måden, de skal forhindre sædcellerne i at befrugte kvindens æg, er simpel:

Sædcellerne skal gøres ukampdygtige.

»Vi har fundet flere proteiner, som er afgørende for sædcellernes svømmeevne, og ved at angribe dem, kan vi forhindre dem i at svømme,« siger forsker Tuva Hereng til Forskning.no.

Mænd på piller

Jeppe Hald tror, at mange mænd vil være interesserede i at tage p-pillerne, når de engang kommer på markedet:

»Kvinder opnår en enorm kontrol med deres frugtbarhed, når de tager p-piller. Og vi oplever faktisk, at der er drenge og mænd, som ringer ind, fordi deres kæreste har løjet om, at hun har taget prævention og derefter er blevet gravid. Mændene kan ikke gøre noget i den situation, og så er det dem, der er nødt til at sluge 'den bitre pille'. Jeg tror, at der er en gruppe mænd, der gerne vil have kontrol over deres egen fertilitet uden at skulle bruge kondom,« siger han.

Gynækolog Christine Felding er anderledes skeptisk:

»Mænd tror de mister potensen, de tør simpelthen ikke at tage p-piller. Jeg tror ikke på, at den kommer på markedet i den nærmeste fremtid. Der er bare mere på spil for kvinden, fordi det er hende, som bliver gravid. Og det er hende, der i sidste ende skal tage slæbet,« siger Christine Felding.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er da helt fantastisk som den pille skal testes i hoved og r... for at være sikker på at ingen kommer til at døje med slemme bivirkninger.
Det ville da være dejligt hvis p-piller til kvinder også var/havde været udsat for en sådan omhyggelighed.

Angående 'kontrol' med egen frugtbarhed og mens vi lige åbenbart er ved at dyrke mistænksomheden ... lad os lige vende den om et øjeblik: hvor mange kvinder mon ville turde stole på at manden, i kampens hede, ville svare ærligt hvis han blev spurgt om han havde taget sin pille, og havde glemt det?
Det er jo ikke ham der 'sidder i saksen' og skal igennem et højst ubehageligt indgreb når/hvis det viser sig, at ups, det havde han vist ikke alligevel.

Bør vist lige klarlægge: ovenstående er ikke skrevet for at rent faktisk mistænkeliggøre mænd - mere som en ironisk reaktion på den forunderlige tone der er i artiklen.
Det er helt bestemt korrekt at der findes personer af begge køn der kunne finde på at bryde deres partners tillid så groft som det beskrives. Men er fokus på den slags mistillid et godt udgangspunkt for at diskutere prævention i det hele taget?

Thomas Holm

Marie,

det er nok lige så meget os mænd der frygter om at deres mandighed og mandlighed bliver nedskåren (i ordets værste forstand) hvis vi berøver os selv vores frugtbarhed.

Vi mænd er nogen sarte små kræ og puslinger når det gælder det område. Hvilket nemt kan ses ved hvor meget vi puster os op om det når det bliver betvivlet.

Holm,

Jo, men...det kan jeg da egentlig pissegodt forstå!! Jeg tror heller ikke selv jeg ville være tryg ved det - jeg spiser heller ikke selv dame-p-piller, og forstår ikke at der er kvinder der vil æde skidtet!

Der kunne vel være andre måder at tage ansvar for den fælles frugtbarhed end ved at fuske med noget så sart som vores hormonsystemer? Der findes da andre præventionsmidler til både mænd og kvinder, som, selvom de måske ikke er ideelle, er alternativer til p-pillen (m/k). Så kunne man synes at en diskussion om p-piller ikke bør løsrives kunstigt fra en generel diskussion om prævention - sådan som artiklen ovenfor sine steder kommer for skade at gøre det (og ligeså dens søster-artikel om kvinders p-piller).

Thomas Holm

For mænd er der en ekstrem nem og hurtig operativ løsning: vasektomi. Tilsvarende er en større proces hos kvinder.

Det er altså noget vrøvl at mænd ikke vil tage sådan en pille. Hvis den virkelig ikke har bivirkninger, så mener jeg, at den ville have stor værdi for mænd, af netop de i artiklen nævnte grunde.

Jeg ville personligt ikke have noget problem med at bruge den.

Nic Pedersen

Mener også det er noget sludder!
Det har da ikke været noget problem at få mænd til at tage f.eks. Viagra.
Hvad vil man helst? Bruge gummi eller tage en pille?
Hvis nogen opfinder sådan en, skal jeg ihvertfald have købt både nogle aktier og nogle piller!
Og profit plejer nok at kunne motivere medicinalindustrien!

Stig Larsen

Svaret er ret nemt, der er ingen af de løsninger der har været forsøgt, som har virke 100%. Desuden er motivationen lav.