Læsetid: 3 min.

Politiet skal lære at skyde mindre

Politiets 'stop og tænk' tiltag trækker i langdrag, og alene i løbet af de sidste 14 dage er to danskere blevet ramt af politiets skud. Oftest går det ud over psykisk syge, og fagfolk kritiserer nu politiet for ikke at prioritere problemet
Politiets teknikere på arbejde i en 7-Eleven-forretning på Frederiksberg, hvor en mand mandag morgen den 19. juni 2006 mistede livet efter politiskud. Manden var gået i gang med at smadre inventaret med en kølle og svingede samtidig med en kniv. Da politiet nåede frem trak en af betjentene sin tjenestepistol og skød manden. Han døde kort efter af sine skudsår.

Politiets teknikere på arbejde i en 7-Eleven-forretning på Frederiksberg, hvor en mand mandag morgen den 19. juni 2006 mistede livet efter politiskud. Manden var gået i gang med at smadre inventaret med en kølle og svingede samtidig med en kniv. Da politiet nåede frem trak en af betjentene sin tjenestepistol og skød manden. Han døde kort efter af sine skudsår.

Lars Helsinghof Bæk

20. maj 2010

I de forløbne uger har politiet skudt to danskere. I sidste uge skød en politibetjent en mand i hovedet, senest i mandags blev en mand skudt i benet, og sidste år i december blev fire skud affyret mod en biltyv, der forsøgte at flygte. Manden blev dræbt.

Allerede i 2010 har politiet af fire omgange skudt og ramt et menneske, og det danske politi har i de sidste år slået rekord i skudepisoder sammenlignet med de andre nordiske lande.

Alligevel har dansk politi været tre år om at igangsætte tiltaget 'stop og tænk', der som led i politiuddannelsen skal styrke politikorpset i at tælle til tre og tænke sig om, før de trækker pistolen.

Forsinkelsen af initiativet vækker kritik blandt sindslidendes interesseorganisationer. Mange af skudepisoderne har været i konfrontation med psykisk syge mennesker, og det forarger generalsekretær i organisationen Bedre Psykiatri, at korpset har været tre år om at få initiativet på dagsordenen.

»Jeg kan bare konstatere, at politiledelsen for tre år siden pointerede, at det var vigtigt at prioritere dette område. Siden er intet sket, og de ulykkelige situationer med psykisk syge er fortsat. Jeg siger ikke, at alle situationerne kunne have været undgået, men tænk nu, hvis vi kunne have været bare en af dem foruden,« siger Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri.

Projektet forhalet

Ligesom Bedre Psykiatri mener organisationen Sind, at politiet og Politiskolen har været for langsomme - og konsekvenserne er for formand Knud Kristensen tydelige:

»Den værste konsekvens er jo, at flere bliver skudt. Det her handler om prioritering, og det lader til, at politiet ikke prioriterer det højt, medmindre medierne hiver fat i de enkelte sager. Tre år om at komme i gang er fuldstændig uacceptabelt, også selv om der har været klimatopmøde og politireform,« siger Knud Kristensen.

Formand for Politiforbundet, Peter Ibsen erkender, at projektet er blevet forhalet, men lægger vægt på, at netop klimatopmødet og politireformen har trukket tænder ud for den danske politistyrke:

»Vi må indrømme, at der har været en vis forsinkelse. Selvfølgelig skal der handles hurtigt, men det skal jo også gennemtænkes grundigt, og der var også et skoleskydningsprojekt, som man mente, havde lige så stor prioritet,« siger Peter Ibsen og fremhæver, at hver gang en politibetjent trækker tjenestepistolen, er en gang for meget.

Konsekvenser er for små

Ifølge forsvarsadvokat og formand for Retspolitisk Forening Bjørn Elmquist er der ikke store nok incitamenter for politibetjentene til at lade pistolerne blive i hylstret. Han er bange for, at de mange situationer, hvor statsadvokaten har frifundet de skydende politibetjente, er med til at fastholde politiet i troen på, at det ikke kan have konsekvenser for dem:

»Politiet sidder jo tilbage med en fornemmelse af, at det ingen konsekvenser har. Hvis der virkelig blev gjort op med det, og politiet af og til blev dømt for skyderierne, blev man nødt til at have fokus på det her,« siger Bjørn Elmquist.

Han mener generelt, at politiet skal opprioritere fokus på magtanvendelse i korpset:

»Det var allerede for sent, da 'stop og tænk' blev lanceret i 2007. At lade det forhale i tre år er at gøre samfundet en kæmpe dårlig tjeneste. For det går ud over både politiet, de psykisk syge og de pårørende,« siger Bjørn Elmquist.

Faren til den mand, der i mandags blev ramt af politiets skud, mener ikke betjenten traf en forhastet beslutning i den give situation:

»Den arme knægt kunne have risikeret en tiltale for drab. Derfor er jeg taknemmelig for, at politiet stoppede ham, og betjenten skød ham i benet,« siger John Meilstrup, faren til den ramte til DR.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Diepgen

Samfundet skal i det hele taget lade være med at skyde. Men sådan er Vestens demokrati. Man løser konflikter med krig. Man tror sig forfulgt og mobbet og må forsvare sig med skydevåben overalt i verden.

Peter Jensen

Der er næppe chance for at der udleveres færre bønner til perlerne foreløbig, de skal lige have brugt deres temmelig store lager af den vanvittige dræber-kugle de bruger nu .. I øvrigt bliver det jo brugt som salgs-argument for panser-uddannelsen at man får pistol .. Som om den uddannelse ikke tiltrækker tosser nok i forvejen !

Sven Karlsen

Problemet er jo ikke kun, at de skyder for ofte, men også at de fik deres 9mm håndvåben.

Argumentet var, at man ikke kunne skyde et dæk i stykker med en 7,62 mm, men hvor mange dæk har man så rent faktisk skudt i stykker siden den nye kaliber blev indført, set i forhold til hvor mange der er døde af de store fysiske traumer som et 9mm projektil giver, i forhold til et 7,62 mm?

Så længe det er statsadvokaten der skal undersøge skudepisoder er det selvfølgelig ligegyldigt, - det bliver jo i familien, så en skydegal, uniformeret tøsedreng er sikker på altid at gå fri.

Okay. "tøsedreng" er måske et forkert udtryk, men når to voksne politifolk med en schäferhund finder det nødvendigt at skyde en person der ligger på gulvet, blot fordi vedkommende ligger og fumler med en foldekniv, så må man jo beherske sig, selvom man har en hel del værre skældsord på tungen!

Erkendelsen af unge mænds generelt manglende evne til at tænke før de handler, har bl.a. ført til at man skal være 20-21 år før man må køre "stor" motorcykel. Politiet mener åbenbart, at bare man har passeret de 21 år, så er der ikke mere drengerøv i unge mænd, end at man kan lade dem gå frit rundt på gader og veje med et dødeligt sidevåben ... umodenhed og mangel på omtanke er vist almindeligt langt op i rækkerne i etaten!

Martin Kaarup

Dødspatjulerne i Danmark har taget til i styrke i takt med den stigende militarisation af samfundet. Mordet på en borger der begår materielle skader tyder på at den bødlende betjent er sygelig og burdes som minimum indlægges, så samfundet igen kan sove trygt.
Det er utroligt farligt og skadeligt for et samfund at have disse dødspatjuler på gaderne for konsekvenserne er velkendt fra talrige tilfælde overalt på jordkloden; det er kun et spørgsmål om tid før befolkningen skyder først på dødspatrujlerne eller at patrujlerne dræber kvinder, børn, hjemløse, uskyldige forbipassserende og så eskalerer volden herefter dramatisk.
En indlæggelse og grundig undersøgelse af alle pågældende betjente som enten lider at sociopati/psykopati eller det der er værre samt en evt. retsforfølgning af de ansvarllige politimestre/-direktører kan evt. hjælpe med at genvinde lidt af folkets tillid til magthavernes forlængede arm. På længere sigt skal og bør der ske en gennemgribende udskiftning af ledelsen i den såkaldte ordensmagt således at den igen tjener befolkningens syfte og ikke de erhvervsdrivendes pengedinddrivende ærinder - det er trods alt kun materielle goder som blev slået i stykker. Et ordentligtm forstående og afventende politiopbud samt krisehjælpere havde sandsynligvis affuset hændelsen med langt større medmenneskelighed for ofret, den efterladte familie, morderens psyke o.s.v.

Per Thomsen

Jamne så har jeg en anden ide. Hvis man nu kun udleverede en pistol til hver tiende betjent, så skulle det faktisk være muligt for ordenmagten at få en statistik der er lige så god som finnernens.

Per Diepgen

Knippelsuppen og salatfadet har udviklet sig, siden jeg var barn, men at dæmpe gemytterne og sig selv er efter sigende mere vanskeligt, og det bliver ikke bedre af en opfattelse af, at vold er kortslutning, straf latterligt. Måske er politiet bare dummere, end politiet tillader.