Læsetid: 3 min.

Politikere raser over lægers 'glemte interessekonflikter'

Information kunne i går afsløre, at den læge, der rådgiver danske læger i diagnosticering af borrelia, selv tjener penge på den test, han anbefaler. Politikere ønsker nu bedre opsyn med lægers interessekonflikter
4. maj 2010

Danske politikere ønsker mere gennemsigtighed, når læger skal anbefale produkter til at diagnosticere og behandle sygdomme, så anbefalinger ikke sker på baggrund af den enkelte læges økonomiske interesse. Læge Klaus Hansen er en af de læger, der rådgiver alle praktiserende danske læger i at bruge ELISA-testen til at diagnosticere infektionen borrelia. Men hvad, han glemte at oplyse, var, at han selv tjener penge på testen. Det kunne Information i går dokumentere. Klaus Hansen frarådede i samme ombæring danske læger at bruge den konkurrerende test, Western Blot.

I den såkaldte klaringsrapport, hvor de praktiserende læger finder informationer om behandling og diagnosticering, var der indtil april 2010 ikke opgivet, at Klaus Hansen selv har økonomiske interesser i produktet. Sophie Hæstorp Andersen, der er sundhedsordfører for Socialdemokratiet, mener, at der skal holdes et vågent øje med lægers interessekonflikter:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mogens Jørgensen

Der er love og regler, der klart er overskredet.

Det ser ud til at Borreliose patienterne er blevet en biting, i denne sag - Det må være selvklart, at der skal gøres en stor indsats for disse patienter, som er svigtet alvorligt i sundhedssystemet.

Politikere ! Der er mennesker der lider allerhelvedes kvaler med denne sygdom og som er blevet alvorligt invalideret af sygdommen.

Olav Bo Hessellund

Det er tilsyneladende ikke gået op for folketingsmedlemmet Birgitte Josefsen (V), at vi her i landet har ministerstyre med alt hvad dette indebærer.

Ministeren kan til enhver tid gribe ind i sager, der hører under hans ressortområde ligesom han er ansvarlig for alt, hvad der foregår i ministeriet og tilhørende styrelser og direktorater - medmindre andet direkte fremgår af lovgivningen.

Skal man le eller græde?

Lars Olavius

Kom til at tænke på WHO's pandemi panel. De havde da vist også "glemt" at oplyse om deres økonomiske interesser.

Christian Frismodt

Både Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet er blevet orienteret om Klaus Hansens økonomiske interesser for længe siden - uden at have reageret!
Det er fakta.
Nu er det offenliggjort - og så vasker alle hænder!!

Sundhedssystemet er det eneste miljø, hvor man ikke bliver fyret for en sådan form for uredelighed - og udtalt mangel på dømmekraft.
Et miljø med så få konsekvenser avler nye sager. Skærpet tilsyn er for svagt - og inddragelse af autorisation benyttes nærmest ikke.
Og, hvis ikke man kan få bøder og tilbagebetaling, så kan en sådan betændt adfærd jo betale sig!
Måtte vi andre køre 110 på motorvejen, men der aldrig kom politi, så fik vi jo et tilsvarende resultat!

Politikerne må nu sikre konsekvens - og statuere et eksempel. Og så må de udvise ansvar og reaktion overfor de patienter, der beviseligt har været "falsk negative" i den test, hvis mangel på kvalitet er vel dokumenteret (dog udeladt i al materiale fra Klaus Hansens hånd!).

Hvad med f.eks. at arbejde med betinget frakendelse af autorisation og solide bøder.
Det skulle nok få de mest kreative i lægestanden til at være mindre grænsesøgende, hvilket jo også må være i de mere professionelle kollegers interesse.
Måske kunne sådanne håndfaste tiltage være med til at genskabe tilliden til systemet - og dets "selvkontrol"!

Action nu, please!

Christian Frismodt

Nattens gennemgang har, desværre, vist tab af dokumentation for orienteringen af Sundhedsministeriet (delvis tabt historik).
Dermed kan jeg ikke opretholde ovenstående påstand mht SUM - og trækker den hermed tilbage,

SSI og SST foreligger der dokumentation for orientering af.
Patientklagenævnet og Dagens Medicin modtog kopi.

Interesse desangående, har patientgruppen dog ikke modtaget meget af. Der er blevet stillet et utal af spørgsmål, der er forblevet ubesvaret.

Nu vejrer vi morgenluft for en saglig diskussion af 1. økonomisk uredelighed, 2. antistof-testens kvaliteter samt 3. en handleplan for de patienter, der har været konstateret "falsk negativ" (som vi kan dokumentere). Og, ikke mindst, en opdatering af dansk klinik vedr. Borrelia.
Og, patienterne er blevet lovet taletid nu!
Tak for det!

Christian Frismodt

For god ordens skyld, vil jeg lige henvise til den anden blog - og "private økonomiske interesser i Borrelia ..."

For der ER andre tests, hvis kvalitet signifikant overgår Klaus Hansens egen - anbefalede - test.

Endvidere, så er en en-strenget diagnostik med ELISA-testen i strid med IDSA/CDC's vejledning, som både Klaus Hansen, teamet bag klaringsrapporten og Statens Serum Institut ellers hævder at følge inden for Borrelia-diagnostik !?

Der synes at blive givet alt for meget plads til lægers personlige holdning, forældede doktriner og prestige - i den videnskabelige debat.

Det lugter af rigtig dårligt "håndværk", foruden manglende ansvarlighed og etik.