Nyhed
Læsetid: 2 min.

R opfordrer til at bruge smuthul i udlændingeregler

Radikale Venstre opfordrer i en ny manual til at udnytte EU-reglerne for familiesammenføring, som er lempeligere end de danske. Illoyalt og dumt, mener Venstre og DF, der kalder initiativet 'grotesk'
Indland
6. maj 2010

Flyt til Sverige, få en familiesammenføring og flyt så tilbage til Danmark. Så kan din partner få permanent ophold meget lettere, end hvis I bare bor i Danmark og søger familiesammenføring via de stramme danske regler.

Sådan lyder opfordringen til at udnytte EU's lempelige udlændingeregler i en ny guide, som Radikale Venstre sammen med Dokumentations- og rådgivningscentret for racediskrimination offentliggør i dag.

»Det er god, gedigen folkeoplysning, som vi har følt os foranlediget til at lave, for ministeriet varetager ikke deres vejledningsforpligtelse godt nok,« siger integrationsordfører Marianne Jelved (R).

Hun påpeger, at EU-borgere paradoksalt nok har bedre rettigheder end danskere, som ikke har bevæget sig rundt i EU og derved 'aktiveret deres EU-borgerskab'. EU-reglerne, som blandt andet følger af den omdiskuterede Metock-dom, giver EU-borgere rettigheder, som mange desværre ikke kender til, mener Jelved:

»Når par søger om familiesammenføring, fremgår det ikke klart af det materiale, de får, at der er betragtelige fordele ved at søge som EU-borgere.«

Derfor lægger partiet nu en 30 sider lang vejledning i reglerne op på deres hjemmeside, mens Dokumentations- og rådgivningscentret for Racediskrimination deler guiden ud til medlemmer og dem, der henvender sig for at søge råd, når de farer vil i familiesammenføringsreglerne.

V og DF: Undergravende

Når Radikale Venstre egenhændigt forsøger at vejlede indvandrere og danskere, der vil familiesammenføres, så grænser det til at være udemokratisk, mener venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen:

»Det er fair nok, at de radikale ønsker en anden udlændinge og integrationspolitik, men de bør respektere de regler, som et flertal i folketinget har vedtaget. Derfor er det meget kedeligt, at de gør det her,« siger han og tilføjer, at det også kan have uheldige konsekvenser for dem, som følger de radikales råd.

»Jeg kan levende forestille mig, at nogle af de mennesker, som så læser folderen bliver svært skuffede, når de kommer tilbage fra Sverige og finder ud af det måske alligevel ikke fungerer sådan,« siger Karsten Lauritzen, der mener, at myndighederne bedst varetager oplysningsopgaven.

»Integrationsministeriet vejleder allerede på deres hjemmeside i, hvordan reglerne er, og alle, der retter henvendelse, får også oplysninger om familiesammenføring efter EU-regler,« siger han og bakkes op af Dansk Folkepartis Martin Henriksen. Han kalder folderen et 'grotesk og useriøst stunt.'

»De ved udmærket, at myndighederne allerede vejleder, så det kan kun opfattes som et forsøg på at undergrave den danske udlændingepolitik, og det er grotesk,« siger han.

De Radikales kampagne »lugter af en opfordring til snyd og proforma,« mener han.

Men »det er dog vitterligt vås«, mener Marianne Jelved, der svarer igen af samme skuffe:

»Det er fuldt ud legalt, og i virkeligheden er det Venstre og DF, der ikke respekterer Danmarks medlemskab af EU. De vil åbenbart ikke have, at borgerne skal kende deres rettigheder.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er sjovt. I gamle dage var Venstre saa EU begejstrede at det halve kunne vaere nok.
Gad vide hvor det er blevet af...

Rasmus Haugaard Langkilde

Det kan godt være det er mig der læser det forkert, men det virker som om venstre manden siger, at det er noget forfærdeligt udemokratisk de radikale gør og at integrations ministeriet i øvrigt har gjort det længe.

Det hænger ikke helt sammen for mig.

Lars Hansen

Ja Venstre mener åbenbart, at det er "udemokratisk" at oplyse folk om den gældende lovgivning, som Venstre selv har været med til at vedtage.

Hvis det ikke var så sørgeligt, så ville det være lige til at slå sig på lårene af grin over.

Paul Gram-Hansen

Tak til Marianne Jelved
De danske familiesammenføringsregler er efterhånden så omfattende, at den besværlige vej
via andet EU-land er nødvendig for mange.
Nyeste forhindring er så indvandringsprøven til 3000 kr. udover den urimelige sikkerhedsstillelse på 62000 kr. i 7 år, der i følge Udlændingeservice skal anvendes, hvis ansøgeren søger kontanthjælp eller starthjælp. Kontanthjælp kan man dog først få efter 7 år i Danmark.Så gad vide hvor tit kommunerne skal bruge sikkerhedsbeløbet??
R og Ø er nu de eneste partier med en anstændig
udlændingepolitik.

Per Thomsen

Marchen Neel Gjertsen:

»R opfordrer til at bruge smuthul i udlændingeregler«

Det er da noget underligt noget, at Marchen Neel Gjertsen kalder borgernes rettigheder for et "smuthul". På den måde kommer det til at lyde som om det er odiøst grænsende til snyd, når borgerne benytter sig af deres rettigheder.

Det er at vende timgene på hovedet, da det i denne sag må stå klart for enhver, at det er VKO der snyder og bedrager.

Lars Hansen

@Poul Gram Hansen

Det er værre endnu. Så længe den udenlandske ægtefælles opholdstilladelse kun er midlertidig, så er det en forudsætning, at hverken den udenlandske ægtefælle eller den danske statsborger benytter sig af det sociale system.

Gør de det alligevel, så kan opholdstilladelse som udgangspunkt ikke forlænges. Så gad vidst, hvor mange dansk-udenlandske par, der mon beder om starthjælp, bistandshjælp eller revalidering, når det som udgangspunkt medfører, at den udenlandske part mister sin opholdstilladelse?

Det er nok ikke ret mange. Og derfor tjener den økonomiske sikkerhedsstillelse heller ikke noget som helst andet formål end at forhindre mindrebemidlede og lavtlønnede danskere i at bo i Danmark med deres udenlandske ægtefælle.

Paul Gram-Hansen

@ Lars Hansen

enig- så Udlændingeservice misinformerer omkring sikkerhedsstillelsen. Jeg har nu henvendt mig til KL: hvor ofte og til hvad bruges garantien.Jeg afventer svar

Thomas Struer

Karsten Lauritzen skulle prøve at komme ud i det virkelige liv, få et rigtigt arbejde, og prøve at takle alle de hovsalove og paragraffer der er indført.
Kan slet ikke tage den drengerøv seriøst. Verden består ikke af tørre tal, men af mennesker. Det glemmer rigtigt mange af de unge politikere.
Mvh