Interview
Læsetid: 3 min.

Regeringen udelukker al snak om en exitdato

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech afviser rygter om, at de danske styrker i Afghanistan skal flyttes til den endnu vanskeligere Kandahar-provins
'Jeg har godt bemærket, at oppositionen fremlægger det sådan, men det er en komplet misforståelse,' siger forsvarsminister Gitte Lillelund Bech om påståede forhandlinger om en exitdato i Afghanistan til efteråret.

'Jeg har godt bemærket, at oppositionen fremlægger det sådan, men det er en komplet misforståelse,' siger forsvarsminister Gitte Lillelund Bech om påståede forhandlinger om en exitdato i Afghanistan til efteråret.

Indland
4. maj 2010

Oppositionen kan godt opgive sine våde drømme om at få en exitdato, når den næste Afghanistan-aftale skal forhandles på plads til efteråret. Det slår forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) fast i et interview med Information.

Til gengæld lover hun, at de danske styrker skal væk fra fronten og afviser den seneste tids rygter om, at styrkerne skal rykkes til den endnu vanskeligere Kandahar-provins.

»Jeg regner ikke med, at de danske styrker skal til Kandahar,« siger Gitte Lillelund Bech.

»Tværtimod skal de trækkes væk fra fronten og gradvist overgå fra en kamprolle til en træningsrolle i løbet af det kommende år,« siger ministeren til Information.

Flere britiske aviser rapporterede ellers i sidste uge, at USA i øjeblikket presser Storbritannien for at få de britiske styrker flyttet til Kandahar, hvor 2.800 canadiske soldater om få måneder trækkes hjem. Den britiske regering er imod at flytte styrkerne til et endnu farligere område end Helmand, hvor 275 briter allerede har mistet livet. Den endelige beslutning er foreløbig udskudt til efter det britiske valg den 6. maj, men flere militæranalytikere vurderer, at de danske styrker næppe bliver i Helmand, hvis deres nære britiske samarbejdspartnere flytter.

Kandahar-provinsen, der er Talebans fødested, ventes i det kommende år at blive kamparena nummer ét.

Bliver til det sidste

Oppositionen har fremstillet den netop indgående Afghanistan-aftale som et løfte fra regeringen om at forhandle en exitdato til efteråret, når den næste Helmand-aftale skal på plads. Men det afviser Gitte Lillelund Bech.

»Jeg har godt bemærket, at oppositionen fremlægger det sådan, men det er en komplet misforståelse,« siger hun.

»Der bliver ikke forhandlet om nogen exitdato til efteråret, for det vil vi ikke være med til. Det afhænger udelukkende af udviklingen i Afghanistan, hvornår de danske styrker skal trækkes ud. Vi trækker os ikke ud, før af-ghanerne er klar til at tage over.«

Til gengæld lover forsvarsministeren, at de danske styrker skal overgå til mindre farlige opgaver i løbet af det kommende år. Planen er, at de danske soldater i Helmand gradvist skal overlade kampopgaverne til de afghanske styrker, som så småt er ved at ankomme til det danske ansvarsområde.

»Meningen er, at de af-ghanske styrker gradvist skal overtage patruljeringen, og danskere have en mere tilbagetrukken trænerrolle,« siger hun.

Det er planen, at omkring 500 afghanske soldater skal ankomme til det danske ansvarsområde i løbet af foråret, men endnu er styrken ikke fuldtallig.

Vendepunkt

Gitte Lillelund Bech understreger, at hun mener, det går den rigtige vej, både i Helmand og i Afghanistan som sådan. Også selv om 10 danske soldater og en fotograf den seneste uge er blevet såret af Talebans vejsidebomber.

»Vi har nået det vendepunkt, som alle har ventet på,« insisterer forsvarsministeren.

»Det fremgår bl.a. af, at vi nu er nået til transitionsfasen i Helmand. Det var ikke tilfældet sidste år, der handlede det stadig kun om at kæmpe mod Taleban,« siger hun.

For mange danskere kan det være svært at få øje på sejren i et land, hvor de internationale og afghanske styrker dagligt er i kamp med Taleban.

Det forstår Gitte Lillelund Bech godt, men en sejr i Afghanistan ligner ikke en traditionel sejr, siger hun.

»Målet er ikke at slå Taleban som i en konventionel krig. Målet er at vinde freden, dvs. at presse Taleban så meget, at afghanerne føler sig trygge, og den civile genopbygning kan komme i gang over hele landet« siger Gitte Lillelund Bech og understreger, at det fortsat er målet at forhandle fred med de dele af Taleban, som er indstillet på at acceptere den afghanske forfatning. I det hele taget er regeringens politik i Afghanistan nøjagtig den samme i dag som før ministerskiftet, understreger Gitte Lillelund Bech.

»Og det gælder også resten af den aktivistiske udenrigspolitik. Det kan godt være, der er kommet en ny fisk i akvariet, men akvariet er det samme som før,« siger Danmarks nye forsvarsminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Jongberg

"Vi trækker os ikke ud, før afghanerne er klar til at tage over. "

" Vi har nået det vendepunkt, som alle har ventet på,« insisterer forsvarsministeren. "

... så er vejen banet for et brev fra Afghanistans præsident : Vi kan klare os selv ! Tak for hjælpen.

Ligesom i Irak i 2007

PS : Hun er Venstremand. Jo mere en Venstremand peger mod "nord", skal man kigge sig over skulderen mod "syd".

Peter Pedersen

Jongberg

Der er faktisk for en gang skyld en del fornuft i, hvad krigsministeren udtaler, da det da klart må ses som et vendepunkt, at de danske styrker i Gereskh nu er ved at få støtte af en hel bataljon af afghanske soldater (ANA) - dvs. 450 mand med udrustning, køretøjer mv..som trinvis - omend sikkert langsomt - skal overtage ansvaret for at opretholde stabilitet og sikkerhed for deres eget land- se fx. :

http://forsvaret.dk/HOK/Nyt%20og%20Presse/ISAF/Pages/DenDanskeKampgruppe...

http://forsvaret.dk/HOK/Nyt%20og%20Presse/ISAF/Pages/ANASOLDATERANKOMMET...

At Krigsminister, Gitte, dog ikke vil eller kan give nogen exitdato er dog tilsvarende god fornuft i, da ingen reelt aner noget som helst om, hvor egnede disse ANA'er rent faktisk er som soldater og som mennesker - svs. om de overholder gældende normer for grundlæggende menneskerettigheder, ubestikkelighed, disciplin oma.

Seneste eksempel på umulige exit-tidspunkter ses fra Ex-Jugoslavien, hvor DK har haft soldater, uafbrudt, de seneste 19 år.

At AFR trak Irak-styrken ud, var ikke på baggrund af nogen fornuftig sikkerhedsmæssig vurdering, men alene et led i, at hans regering skulle genvælges.

I den nuværende situation i Afghanistan må det dog anses tæt på udelukket, at LLR skulle slippe godt af sted med et tilsvarende "stunt", og det er jeg sikker på, at LLR er fuldt ud klar over.

Per Jongberg

@ Peter Pedersen

Sidste gang var det primært VK, dvs Rasmussen (II), der havde interesse i at komme ud af Irak ... før valget.

Denne gang er der flere politikere, der har fingrene i klemme, og som nok gerne ville være den forsatte militære tilstedeværelse foruden i valgkampen.

Tror jeg, og tror så også, at "Krigsministeren" nok skal få den på plads. Der er sikkert mange finurlige måder at gøre det på ... måske simpelthen ved at henvise til, at landets egne styrker er på plads..

Lars R. Hansen

Jongberg,

Det er naturligvis svært at spå, men jeg tror ikke Danmark trækker sig ud af ISAF før næste valg - og ej heller i næste valgperiode - ligegyldigt hvem der måtte vinde valget.

Mens der var et stabilt befolkningsflertal IMOD dansk deltagelse i Irak - er der et stabilt befolkningsflertal FOR dansk deltagelse i ISAF.

Mens oppositionen ville bruge irakkrigen mod regeringen i sidste valgkamp - er oppositionen og regeringen enig om den danske afghanistanpolitik, hvorfor det spørgsmål næppe vil indgå i valgkampen eller den løbende blokpolitiske debat.

Alex Jensen

Det er ikke kun det at vi er med i en krig men også det faktum at det koster tonsvis af penge. Gitte Lillelund Bech, Venstre og regeringen vil fortryde bittert at de kommer med denne udtalelse.