Nyhed
Læsetid: 3 min.

SF skifter holdning til køb af kommunale velfærdsydelser

S og SF foreslår at indføre brugerbetalte kommunale velfærdsydelser, selv om SF for få år siden advarede mod ydelserne, som de frygtede ville være en glidebane mod brugerbetaling. Den bekymring er nu forsvundet
SF åbner nu op for, at borgere udover den almindelige offentlige hjemmehjælp skal kunne købe kommunale ekstraydelser som for eksempel mere rengøring

SF åbner nu op for, at borgere udover den almindelige offentlige hjemmehjælp skal kunne købe kommunale ekstraydelser som for eksempel mere rengøring

Søren Bidstrup

Indland
17. maj 2010

I det nye udspil 'En Fair Løsning' fra S og SF åbner partierne op for, at fru Jensen skal kunne købe kommunale ekstraydelser. Hun skal kunne vælge at betale for mere rengøring eller særlig mad, når hun er på hospitalet. Dermed indtager SF en helt anden holdning, end partiet gjorde for tre år siden, da daværende kommunalordfører Kresten Touborg i Information advarede mod tilkøbsydelser, som en glidebane mod brugerbetaling.

SF's politiske ordfører, Ole Sohn, afviser at partiet har skiftet holdning:

»Vi har ikke skiftet mening,« siger han og påpeger, at forslaget skal gøre kommunerne i stand til at giver borgerne den service, de har krav på:

»I dag er kommunerne bundet af regler, som den nuværende regering har indført. Det er kun private, som må sælge ekstra ydelser, men med dette forslag vil vi få en mere fair konkurrence« siger han.

Touborgs frygt for brugerbetaling via tilkøbsordningen er forstummet. Sohn mener nemlig, at en kommende S-SF regering vil kunne forhindre, at brugerbetaling bliver udbredt til andre områder end de ekstra tilkøbsydelser. Det skal ske ved, at kommunerne og regeringen i fællesskab fastlægger præcise rammer for, hvilke ydelser det kan accepteres, at borgerne selv betaler for. Der vil blive helt klare linjer for, hvornår der er tale om tilkøb, og hvornår der er tale om velfærdsrettigheder, forsikrer Sohn:

»Borgerne skal have helt klar besked om, hvad deres krav er. Vi er meget bevidste om, at der er en fare for en udvikling mod mere brugerbetaling på velfærdsydelserne.«

Politisk ordfører for Socialdemokraterne, Henrik Sass Larsen, garanterer også, at velfærdssamfundets kerneydelser ikke vil blive omfattet af købeordningen.

»Der er en række områder, hvor vi ikke vil tillade tilkøbsydelser. Det gælder for folkeskolen og en række behovsbestemte ydelser. Alle skal have ret til behandling og operationer,« siger han.

Individuel velfærd

Lektor på Center for Velfærdsstudier på Syddansk Universitet, Jacob Christensen, er en smule overrasket over, at de to centrum-venstre partier på den måde invitere til egenbetaling af velfærdsydelser:

»De to partier har traditionelt stået stejlt på, at velfærd skal være for alle. Socialdemokraterne har tidligere haft svært ved at acceptere private aktører på det kommunale marked. Men nu er de åbne for, at man kan købe sig til yderligere service i det offentlige,« siger han.

Jacob Christensen mener ikke, at udspillet i sig selv er et udtryk for snigende brugerbetaling, men snarere et skifte væk fra den lighedstanke, som traditionelt har kendetegnet venstrefløjen.

»Jeg mener, at udspillet er et udtryk for en stigende individualisering. Tidligere havde man et meget ensartet tilbud i det offentlige, men nu efterspørger borgerne mere individuelle løsninger.«

Udvanding

I Venstre er politisk ordfører, Peter Christensen, forundret over den nye linje fra SF, men hilser den velkommen:

»Det er helt nye toner fra SF på et område, hvor de tidligere har været meget skingre i retorikken. Men det er en fornuftig vej at gå, fordi det kan gøre det nemmere for den ældre,« siger han.

For Venstre er det afgørende, at kommunerne ikke ender med at udkonkurrere de private udbydere på grund af skæv konkurrence, og Peter Christensen ser med spænding frem til, »hvorvidt SF også vil være med til at sikre, at kommunerne vil konkurrere på fair præmiser, hvis forslaget bliver en del af de kommende kommuneaftaler«.

Derimod er de konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, meget imod forslaget om kommunale tilkøbsydelser. Hun mener, at velfærdssystemet skal tilgodese de private udbydere, så de leverer alle ekstraydelser. Det vil både sikre en stærk privat sektor og forhindre, at den eksisterende offentlige sektor ikke bliver svagere:

»Hvis det offentlige skal til at levere ekstra ydelser, vil det udvande den offentlige sektor. Medarbejderne vil komme til at spilde tiden på en række opgaver, som de er overkvalificerede til,« siger hun og mener, at fremtidens mangel på hænder i den offentlige sektor vil blive forværret, hvis S og SF får vedtaget forslaget.

Tidligere har debatten om tilkøbsydelser også handlet om, hvorvidt det vil føre til øget ulighed, at de, der har råd, kan købe ydelser, mens andre må nøjes med gratistilbudene.

I dag mener ingen af partierne, at det vil føre til øget ulighed.

Sass Larsen påpeger, at mange pensionister allerede i dag har forskellige økonomiske forudsætninger, og som Henriette Kjær siger, så »er der allerede stor forskel på folk i dag, og dem med penge køber sig i høj grad til ydelser.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er overskriften ikke lidt misvisende, da regeringen og DF i forbindelse med vedtagelsen af Strukturreformen stemte et lovforslag igennem, hvor kommunerne ikke måtte udbyde ekstraydelser mod brugerbetaling i ældreplejen. Den lov var oppositionen direkte imod, da det betød at brugeren der gerne ville have ekstrahjælp af sin kommunale hjemmehjælper ikke kunne få det og brugeren skulle ud til et privatfirma for at kunne få ekstrahjælp mod ekstrabetaling. Oppositionen og her under SF var meget kritiske over denne lov som DF og regeringen tromlede igennem, da den ikke gav brugerne et frit valg og ikke gav kommunerne en lige konkurrence. I mine øjne er det den lov som SF gerne vil ændre og det kan vel ikke kaldes at skifte holdning.

Alex Jensen

"»Vi har ikke skiftet mening,« siger han og påpeger, at forslaget skal gøre kommunerne i stand til at giver borgerne den service, de har krav på"

Øm, ja, borgerne får så ikke det de har krav på, de får lov til at betale for det. Forskellen ligger i at betale for at få og få fordi man allerede har betalt...

Tiden er vist inde til brugerudbudte velfærdsydelser, de er - sjovt nok - gratis!

Lykke Johansen

Mon I er klar over, hvor LIDT tid, der gives til den enkelte gamle, der har brug for rengøring i deres hjem?

Det er latterlig lidt tid, der bliver sat af. Kun nok til at holde det værste skidt fra døren - og så er det KUN hver 14. dag.

Har du penge, så kan du få al den ekstra hjælp, du vil betale for. Har du ingen - udover en den bare folkepension, så må du finde dig i den kommunale almisse.

Med de forestående forringelser i den kommunale økonomi (f. eks. fyringer af ansatte og personalestop), så bliver det for alvor et helvede for mange gamle mennesker at leve.