Læsetid: 3 min.

Sygeplejersken fik ret

For to år siden strejkede sygeplejerskerne for ligeløn, men først i dag får de medhold i deres paroler, når Lønkommissionen dokumenterer løngabet mellem mande- og kvindefag. Nu står kampen om et system, der kan værdisætte fagene på ny
Ligeløn handler om vilje, råbte sygeplejerskerne, da de for to år siden strejkede og krævede lønstigninger i de offentlige kvindefag. I dag slår Lønkommissionen fast, at kvinder i omsorgsfag får mindre i løn end mænd med lige så lange uddannelser og tilsvarende job. Nu kræver sygeplejerskerne og de andre i omsorgssektoren et system, der kan værdisætte mande- og kvindefag. Får de ikke det, går de måske på gaden igen i 2011.

Ligeløn handler om vilje, råbte sygeplejerskerne, da de for to år siden strejkede og krævede lønstigninger i de offentlige kvindefag. I dag slår Lønkommissionen fast, at kvinder i omsorgsfag får mindre i løn end mænd med lige så lange uddannelser og tilsvarende job. Nu kræver sygeplejerskerne og de andre i omsorgssektoren et system, der kan værdisætte mande- og kvindefag. Får de ikke det, går de måske på gaden igen i 2011.

Brian Bergmann

28. maj 2010

Sygeplejersker og sosu-assistenter lammede det danske sundhedsvæsen, da de for to år siden strejkede for kravet 'om mandeløn til kvindefag'. Omsorgsarbejderne krævede et opgør med den markante lønforskel mellem mænd og kvinder i sammenlignelige fag, men blev mødt af arbejdsgivere, der ikke ville efterkomme de skrappe krav om lønstigninger.

Og mens parterne kappedes om overenskomsten, voksede ventelisterne på sygehusene. Debatten om ligeløn brusede sig så stor, at det fik regeringen til at nedsætte en ligelønskommission, der siden har arbejdet på at afdække, om ligelønsforkæmperne virkelig havde ret i deres anklager.

»Det var en velsignelsesrig konflikt. Det var den, der for alvor satte ligeløn på dagsordenen,« mindes Henning Jørgensen, der er forvaltningsprofessor og arbejdsmarkedsekspert på Aalborg Universitet.

I dag er ligeløn igen på dagsordenen, fordi Lønkommissionen, der nu i halvandet år har analyseret på lovgivning, fagmønstre og lønstatistikker, offentliggør sine resultater.

Konklusionen er entydig: Sygeplejerne havde en pointe.

Mere end en rettighed

Kvinder i Danmark tjener mindre end mænd, selv om de arbejder i job, der minder om hinanden.

Størst er lønforskellene i regionerne, hvor den gennemsnitlige timeløn for mænd er 329 kroner, mens den for kvinder kun er 246 kroner, afslører kommissionsrapporten.

»Nu bliver vi bekræftet i de meget stærke udsagn, vi kom med dengang i 2008,« siger Grethe Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og gentager sit krav.

»Vi vil ikke bare have ret til ligeløn, vi vil have ligeløn.«

I 25 år har der eksisteret en ligelønslov, og allerede i begyndelsen af 50'erne krævede fagbevægelsen ligeløn på dagsordenen under overneskomstforhandlingerne. Men kommissionens nye bidrag til debatten tydeliggør, at hverken jura eller arbejdsmarkedets parter har formået at indføre reel ligeløn.

Ofte er Grete Christiansen blevet mødt med et argument om, at en sygeplejerskes løn ikke kan sammenlignes med en håndværkers, fordi arbejdet er forskelligt.

»Vi har et lønefterslæb på 27 procent i forhold til nogen, der arbejder i mandedominerede fag, men som har samme længde uddannelse som os. Vi må sige, at det kan man sagtens sammenligne,« siger hun og henviser til rapporten, der opgør løn på tværs af job, der ikke er de samme, men som kan siges at være det samme værd, om end det er en svær vurdering.

Hvad er du værd?

Kommissionsrapporten dokumenterer, at en diplom- ingeniør tjener 53 procent mere end en sygeplejerske, og at en pædagog får 170 kroner for at arbejde en time, mens en bygningskonstruktør får 224 kroner for sit arbejde, selv om begge dele kræver en professionsbacheloruddannelse.

At rapporten så entydigt dokumenterer det kønsopdelte arbejdsmarked og lønforskellen, får advokat og ph.d i ligeløn, Byrial Bjørst til at komme i tanke om et af sine yndlingscitater:

»Det faktum, at en kul-lemper får mere i løn end en kvinde, der passer børn og tørrer næse, skyldes ikke, at jobbet som kullemper er hårdere. Det skyldes, at kvinden så ofte før har tørret næse uden at få penge for det,« siger han og kritiserer kommissionen for ikke at gå skridtet videre fra at dokumentere forskellene, til også at udvikle det system, der kan værdisætte arbejdet på ny.

Kommissionsrapporten indeholder kimen, men ikke modellen til et system, hvor forskellige job kan måles ud fra, hvad de kræver af alt fra ansvar til arbejdstid og uddannelse. Ud fra sådanne kriterier kan man opgøre værdien af arbejdet med et andet udgangspunkt, end det blev gjort, da omsorgsarbejdet oprindeligt gik fra at være ulønnet i hjemmet til at være lønnet i den offentlige sektor.

Også FOA-formanden, Dennis Kristensen, mener, at ligelønskampens næste slag står om et 'stillingsvurderingssystem'.

»Med ligelønsloven i 1976 fik vi redskaberne til at mænd og kvinder, der laver det samme, skal have det samme i løn. Men det, nutidens ligelønskamp kommer til at handle om, er at arbejde af samme værdi også skal lønnes ens,« siger han.

Dennis Kristensen er dog ligesom sygeplejerskeformanden begejstret over overhovedet at have bragt debatten op.

»Nu skal der både for parternes og politikernes vedkommende træffes et valg om, at vi reelt skal have ligeløn i Danmark,« siger Grete Christensen, der håber, at debatten og forandringerne kommer nu, så hun ikke skal have medlemmerne på gaden til næste år, når der igen skal forhandles mande- og kvindeløn på det kommunale og regionale område.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Var der nogen der ikke vidste, at sygeplejersken havde ret, da de stillede deres krav om ligeløn ved sidste overenskomst og betalte dyrt for det krav med en tømt strejkekasse.
Men noget fik de dog ud af deres besvær, de fik presset regeringen til at nedsætte en Lønkommission, der så kommer med en rapport der skulle konkluderer et løngab mellem kvinde og mandefag.
PS: For at tage DFs yndlings emne op så kan det nævnes, at et kristent samfund som det danske har en lønstruktur, der er kvindeundertrykkende, da det ikke sætter de almindelige kvindefag så højt som de almindelige mandefag.

Martin Kristensen

Debatten er forfejlet...løn fastsættes ikke ud fra hvor meget ansvar en person har (en buschauffør har rigtig meget ansvar midt inde i København) eller uddannelseslængde (i så tilfælde skulle en Kandidat i Sammenlignende Nordisk Litteratur tjene det samme som en læge, jurist etc.).

Løn fastlægges ud fra hvor mange der kan og vil gøre arbejdet. Hvis 3 personer kan gøre arbejdet som ingeniør og 17 kan gøre arbejdet som sygeplejerske så tjener ingeniørerne mere.

Dorte Sørensen

Ib Ling
Med din udlægning – ” Løn fastlægges ud fra hvor mange der kan og vil gøre arbejdet. Hvis 3 personer kan gøre arbejdet som ingeniør og 17 kan gøre arbejdet som sygeplejerske så tjener ingeniørerne mere.” – så burde sygeplejersken få mere i løn, dels fordi hun ofte har skiftende vagter, ofte har hun ansvar for meget syge mennesker hvor en fejl vurdering kan have risiko for patienten osv. Hvorfor tror du at sygeplejen bare er noget mange kan lave og ikke et ingeniør job, en ingeniør har ofte mange dygtige håndværkere til at udføre ingeniørarbejdet og er derved afhængig af andres arbejde.
Fejlen ligger i mine øjne i, at de forskellige uddannelser blev placeret forkert ved placeringerne, der er helt tilbage i slutningen af 1960érne. Var det ikke på tide at tage disse placeringer op til en kritisk genvurdering. Håber at Lønkommissionens rapport ender ud i en sådan genforhandling

Elsemarie Bach

Mens jeg strejkede i 2008, blev det mere og mere tydeligt for mig, at det ikke kun drejede sig om mere i lønningsposen, men om en principiel kritik af den manglende ligestilling på lønområdet. Og efterhånden som det blev klart at ingen ønskede at se i øjnene at der ikke er lige løn for lige arbejde i Danmark, blev det også mere vigtigt for mig at vi fortsatte strejken. Det er en stor tilfredsstillelse at det nu er dokumenteret at vores beregninger var rigtige.

Til Asbjørn og Ib - hvorfor vil I bagatellisere dette resultat?
At der er flere arbejdsløse mænd end kvinder ændrer jo ikke ved, at der ikke er lige løn for lige arbejde, og er vel ikke en grund til at undlade at gøre noget ved problemet?
Og hvorfor går Ib ud fra som givet at ingeniørens arbejde er så svært at kun tre kan udføre det, mens der er 17 der kan udføre arbejdet som sygeplejerske - sikken en fordom det er udtryk for! Desuden holder argumentet slet ikke; der har i mange år været stor mangel på sygeplejersker, og alligevel er lønforskellen der.

Claes Pedersen

Alt handler i dag om penge om skovle til sig uden at f¢le noget som helst menneskelige ansvar for samfunds ¢konomien eller alle de mennesker i Danmark der lever i ensomhed.

Og det er en pervers holdning at have at når de så i deres sidste år bliver syge skal der tjenes kassen på dem. Men at de hen til slutningen af deres liv har levet i fattigdom ensomhed, er der ikke mange der ser som et problem.

Men sundhedsarbejder i Danmark viser i disse år deres sande personlighed som sundhedsysttememt her på Philippinerne hvor det så bare et libralistisk system, så er det den samme udnyttelse af syge mennesker der finder sted.

Mennesker der tager sig af syge mennesker skal selvf¢lge have en l¢n for det, men når man på den måde bruger syge mennesker afhængighed af en til at ville skovle til sig er det perverst.

Da selv har været psykiatrisk patient kender jeg så ganske udmærket til denne udnyttelse af mennesker uden at ville den vel og skabe et milj¢ og en kultur hvor de kan udvikle selvstændighed.

Claes Pedersen Caloocan Metro Manila

Travis Malmzon

Dorte Sørensen:
Hvis lønnen betyder noget, så kan hun jo bare blive ingeniør.
Hvor svært kan det være.

Lad nu for en gangs skyld folk selv vælge.
Hvis lønnen som sygeplejerske er dårlig i forhold til arbejdet, så kan man jo bare vælge et andet fag.

Sådan klarer vi det ude i samfundet.

Hvad så med IT-folk ???
Skal de så sættes ned i løn ???

Martin Kristensen

@Elsemarie: Pointen er jo at det ikke er lige arbejde.

Selvom uddannelsen tager lige lang er tid er arbejdet jo ikke det samme.

Skiftende tider og natarbejde er besværligt, men metrostewarder, dørmænd og taxachauffører er jo heller ikke forgyldte.

Jeg skrev kan og VIL: Hvis der er relativt flere (i forhold til hvor mange vi skal bruge) der kan og vil være sygeplejerske end ingeniør så vil lønnen være lavere, ihvertfald over tid.

Derudover synes jeg det er nogle højere lønninger der skriver om i regionerne - ca. 49,000 DKK / måned for mænd og ca. 37,000 DKK / måned for kvinder ved fuldtid. Det er da ikke ligefrem sulteløn for de offentligt ansatte...

Martin Kaarup

Det holder ikke at folk selv blot kan vælge. Det er aldrig sådan.

Hvis jeg ikke husjker fejl, så måtte sygeplejerskene ikke selv vælge at strejke. Eh heller måtte de vælge at skifte job.
Begge handlinger blev kriminaliseret (dvs. forbundet med strafferetsligt efterspil) af arbejdsgiverne i Folketinget.

Under sådanne forhold giver det naturligvis ikke mening at tale om hvad sygeplejerskene frit kan. Samme fænomen gør sig gældende med arbejdsgivernes skruebrækkere, politiet, som også er tvungen ind i stavnsbunden lønslaveri a la Sydkorea.

Andre faggrupper er ikke bundet og her står det dem frit at skifte job, såsom de under-&fejluddannede IT-folk. Meget af deres arbejde kan med fordel udskfites med en abe (her eller i Indien).

Martin Kristensen

Ahh....Martin. Den må du vist lige tænke igennem en gang til!

At sygeplejerske skulle være blevet forhindret i at skifte job, med de opsigelsesfrister m.v. der nu er aftalt, er vist ikke tilfældet. Jeg husker endda historier om hvordan de forlod jobbet i massivis for at gå til vikarbureauer.

Og politiet skulle være skruebrækkere? Hvilket strejkeramt arbejde har de da udført?

Mikael Juel Jakobsen

Lige løn for lige arbejde. Det burde være absurd at forestille sig det anderledes. Men igår kom en opgørelse over ligelønsfordelingen mellem mænd og kvinder i samme fag (vist nok i Politiken, kan desværre ikke finde linket igen).
Det viste sig, at kvinderne tjener ca. 2% mere end deres mandlige kolleger med samme time antal i fx. sygeplejefaget. For ergoterapeuterne ansat i det kommunale var løngabet 8%. Se det er vel ikke just ligeløn!
Opgørelsen viste at lønforskellen i mændenes favør ofte skyldes at 51% af kvinderne var på deltid mod 21% af mændene. Så hvad er hoved og hale i den ligeløns kamp?
Jeg tror det primært har noget at gøre med at de såkaldte "kvinde-fag" ønsker sig en højere status og en løn der svarer til uddannelses og kompetanceniveau. Og det er da helt reelt, men drop den mand/kvinde-ligelønsretorik, for den er ikke retvisende.

Karsten Olesen

Den statslige lønskala er et af levnene fra enevælden.

Den er baseret på rangklasserne - med kors og bånd og stjerner - i toppen har vi generaler, admiraler osv., længere nede kommunaldirektører, kontorchefer m.m.

Lønnen følger kommandovejen.

Allernederst i bunden finder vi sygeplejersker og pædagoger, som betjener det almindelige folk.

https://www.borger.dk/Emner/samfund-og-rettigheder/fakta-om-danmark/det-...

Troels Ken Pedersen

@ Asbjørn Andersen:
At der OGSÅ er ANDRE problemer på arbejdsmarkedet end kønsuligeløn, opvejer sguda ikke, at kønsbaseret ulige løn er et problem som skal gøres noget ved.

@ Claes Pedersen:
Det er en moderne klassiker at fremføre, at lærere og plejere skal betragte deres job som et kald, og derfor må de ikke fremsætte og kæmpe for lønkrav, for det ville jo være smagløst og umoralsk. Det er imidlertid en afpresning af lærere og plejere, som er både uheldig og uretfærdig. Fordi man vil have ordentlig betaling betyder det ikke, at man er ligeglad, men uden konflikt kommer der sjældent ordentlig betaling.

@Mikael Juel Jakobsen:
."Jeg tror det primært har noget at gøre med at de såkaldte “kvinde-fag” ønsker sig en højere status og en løn der svarer til uddannelses og kompetanceniveau. Og det er da helt reelt, men drop den mand/kvinde-ligelønsretorik, for den er ikke retvisende."

Værdisættelsen af kvindefagene har en direkte historisk linje tilbage til den kommission, som dekreterede lav løn for plejefag, fordi kvinder alligevel gjorde den slags gratis hjemme. Siden er lønnen i de forskellige sektorer blevet fremskrevet procentvis, men den oprindelige, kønsbaserede skævhed er der aldrig blevet rettet op på. Så der er (desværre) en meget reel kønssammenhæng her.

@ Travis: Det er sjovt, at du som mand synes, du er en større del af samfundet end Dorte Sørensen ("Sådan klarer vi det ude i samfundet"). Og det er jo det, der er hele problemet - kvinder er en lige så stor del af det her samfund som mænd, også når de er sygeplejersker

Martin Kaarup

Det er værd at huske hele historien,... da sygeplejerskerne brugte deres frie valg til at forlade deres stillinger, i massevis, over i vikarbureauerne, sagde regeringen det var forbudt (jeg tror vistnok de truede med fængselsstraffe). Desværre "udfordrede" sygeplejerskerne ikke stavnsbåndet, men krøb på alle fire tilbage til jobbet. Det vil jeg ikke have gjort - men den handling var ikke mit "frie" valg.
Jeg er sikker på der findes elektroniske kopier af dagsblandene fra dengang som dokumenterer sagen som beskrevet.

Martin Kristensen

@Martin Kaarup: De elektroniske kopier kommer du nok til at skulle finde hvis jeg skal tro dig.

At regeringen skulle have truet nogle med fængselsstraf for at sige deres job op, med de gældende opsigelsesvarslinger, betragter jeg som temmelig usandsynligt.

Claes Pedersen

Troels Ken Jensen om man vælger sit job ud fra kald eller ej, så det ikke problem stilling når vi taler om sygeplejekernes l¢n forhold.

Men det handler om når man skaber overfl¢dige jobs som ses inde for vores behandling system og råber op om h¢jrel¢nninger og i virkeligheden ikke hjælper de mennesker som har det svært i livet, så er det at gået penge i det at hjælpe sine medmennesker, og det er indstilling og holdning, der mere og mere vinder frem inde for vores behandling system.

Så smuler hele grundlaget for de værdier der blevet kæmpet for i Danmark og de der svært i livet eller ingen penge har bliver fanget i det spil, når omsorgssektoren mere kommer til være der på de ansattes præmisser og ikke for hjælpe de mennesker til et bedre liv men de bliver fastholdt i rollen som den der skal have hjælp livet igennem.

Det er ganske enkelt det vi ser inde for vores behandling system og som varetages af faggrupper hvor kvinderne er i flere tal og man på ingen måde vil se der andre der skal betale regningen, og et sådan menneske syn er ikke hvad vi har brug for at opbygge et bedre samfund.

Claes Pedersen caloocan Metro Manila

Lars Højsted Nielsen

Claes Pedersen skriver igår 13.38 af det er perverst at ville tage sin ordentligt betalt for plejearbejde, da man så vidt jeg forstår tjener på folks ulykke eller pasningsbehov. Efter samme tankegang vil det vel også være perverst, at tage sig ordentligt betalt for at opfylde folks behov for tag over hovedet eller mad på bordet.
Da lønforskellene inde for det offentlige blev fastlagt, var brancerne endnu mere end nu delt op i mande og kvindefag. Dengang var der ikke ligeløn, og lønstigningerne har så udviklet sig fra det urimelige niveau. Vi har brug for en revurdering snarest.
Mvh. Lars

Peter Nygaard

Claes Pedersen

Et bedre samfund er vel der hvor kvinderne bare holder mund og gør hvad der bliver sagt?

Mit spørgsmål til dig er så, hvis man ikke må tjene på andres ulykke, hvorfor går du så ikke efter lægerne?

De har allerede en høj løn, de er allerede deroppe hvor det er pengene og ikke kaldet der har afgjort uddannelses valget!

Det er sjovt/tragisk hvordan få faggrupper skal betragte deres arbejde som et kald, bare for at andre faggrupper kan tjene lidt mere og at staten kan spare penge!

Prøv at søg lidt og find ud af hvad din egen læge tjener!(imellem 50.000 og 120.000 pr måned)

Jens Sørensen

Undersøgelsen viser endnu en gang at der er lige løn for lige arbejde.
Hvis man virkelig ønsker at manden eller kvinden IKKE får lige løn for lige arbejde, viser det sig nu, at det rent faktisk er manden der får for lav løn.

At traditionnelle kvindefag får mindre end traditionelle mandefag er der intet nyt i.
Men det har bare INTET at gøre med lige løn for lige arbejde
Lige løn for lige arbejde betyder, ikke overraskende, lige løn hvis man præcist laver det samme arbejde. Endda i samme kvantitet, kvalitet osv.
Er der virklig nogen her der vil påstå, at en brandmand laver det samme som en bankdirektør, en frisør, sygeplejerske eller skraldemand.

Så hold op med at manipulere med fakta.
Der er ligeløn for lige arbejde. Det er nu endeligt bevist. (Dog viser det sig at kvinder er lidt "overbetalte" i forhold til mænd, men lad gå med det)

Hvis man ønsker at diskutetere om hvor meget et erhverv skal tjene i forhold til andre erhverv er noget helt andet, og en langt mere kompliceret diskussion.
Hvordan skal lønniveauet f.eks. være mellem følgende erhvervsgrupper :
skraldemand, direktører i industrien, direktører i den financielle sektor, elektriker, lærer, SOSU-assistent, lærer, sygeplejersker, bogholder, designer?
God diskussion siger jeg bare. Og skal der virkelig lovgives om dette emne ?
At tage uddannelsens længde ind i denne diskussion er ikke relevant.
Hvad med den hårdtarbejdende ikke uddannet person, der via sine evner bliver udnævnt til administrende direktør. Skal vedkommede så aflønnes dårligere end en direktør-kollega med en lang uddannelse ?
Eller hvad med juristen der ender som almindelig kontormedarbejder i kommunen, skal han/hun have en høj løn i forhold til måske bedre kollegaer ?

Tag endelig diskussion, men det har intet med lige løn for lige arbejde at gøre.

Vi har lige løn for lige arbejde. Det er nu endegyldigt bevist.
At påstå andet er direkte manipulation.

Peter Nygaard

Jens Sørensen

"At tage uddannelsens længde ind i denne diskussion er ikke relevant.
Hvad med den hårdtarbejdende ikke uddannet person, der via sine evner bliver udnævnt til administrende direktør. Skal vedkommede så aflønnes dårligere end en direktør-kollega med en lang uddannelse ?"

En administrerende direktør har fået en titel og et ansvarsområde, som han selvfølgelig får en løn der matcher.

At du ikke kan sammenligne forskellige fagområder, skal vel ikke ligge os andre til last?

Fakta er at der er "kvindefag", der får en lavere løn end "mandefag". Hvad vil du gøre ved det?

Jens Sørensen

Peter Nygaard,

Du er ude på dybt vand.

En ingeniør har også fået en titel og et ansvarsområde og derfor også en løn der matcher.
En kontorchef i en virksomhed har også fået en titel og ansvar samt en løn der matcher.
En elektriker har også fået en titel og ansvar og en løn der matcher
Vi har vel alle en titel, ansvar og en løn der matcher.
Ellers bør vi jo søge andre græsgange.
Du er inde en helt anden diskussion. Nemlig hvad burde diverse fag tjene i forhold til hinanden. Hvad eer en passende løn får en spekulant i en bank, en rimelig løn for en direktør, en rimelig løn for en bankfuldmægtig, en rimelig løn for en soldat, en rimelig løn for en politibetjent, en rimelig løn for en sygeplejerske.
Et interessant emne, der dog intet har med en debat om lige løn for lige arbejde at gøre.

Fakta er at en bager, blikkenslager, soldat, SOSU assistent, bankassistent, sygeplejersker osv. IKKE udfører lige arbejde.
Og vi taler jo om lige løn for lige arbejde!!!

Hvad jeg vil gøre ved at trad. mandefag er bedre betalt end trad. kvindefag. Ja det er såre simplet :
Jeg vil foreslå kvinderne at søge over i disse åbenbart overbetalte erhverv. Min lokale skraldemand smiler ALTID bredt når jeg møder ham kl. 05.00 om morgenen i regnvejr en sur, mørk november morgen før f..... får sko på.
Jeg er sikker på at han gerne vil have flere kvindelige kollegaer.

Hvad med svaret på mit spørgsmål :
Hvad vil du gøre ved at mænd beviseligt er dårligere betalt end kvinder indenfor de samme erhvervsområder ?
Altså at kvindlige SOSU-ass. får mere end mandlige SOSU ass. At kvindlige sygeplejersker får mere end mandlige sygepålejersker osv. ?

Her er der jo klart tale om ulige løn for lige arbejde !!

Peter Nygaard

Jens Sørensen

Som jeg har skrevet i en anden tråd, så mener jeg ikke at 2 % lønafvigelse imellem kvinder og mænd, indenfor samme fag, er inde for mit interessefelt.

Jeg giver dig jo ret i din mening om lige løn for lige arbejde er korrekt. Dette er dog bare ikke den vinkel jeg antager.

Jeg prøver nok på at sætte denne undersøgelse ind i en større kontekst, for at imødegå det problem den offentlige sektor vil få.

Nemlig som du selv skriver, at kvinder og mænd i kvindefag flygter til andre jobs, hvor de lønmæssigt bliver værdsat. Det at man har en stor gruppe af offentlig ansatte, der har en følelse af at de ikke får hvad de fortjener og at de ovenikøbet er hindret i at strejke, som andre faggrupper. Netop fordi, deres arbejdsgiver, bilder dem ind at deres arbejde er et kald og at de dræber mennesker ved at strejke.

Nu du bringer lønnen op for sosu assistenter, så er det jo interresant at der i grundløn ikke er mere til forskel end 2000 kr på en sygeplejerske og en sosu assistent, der lige er startet.

Sosu assistenten har fået løn(dobbelt af SU, ca.) lige siden hun startede på uddannelsen, som hun kan starte på efter 10 kl. Den varer 3 år og 3 mdr.

Sygeplejersken, skal derimod gå på gymnasiet i 3 år og derefter bruge 3 år og 6 mdr. på at blive færdig. I alt den tid står den på en indtægt fra SU'en.

Det vil du sige at det ved de i forvejen og alt det bavl.
Jo det gør de, men det sender også et signal, fra samfundets side og viser hvad man egentlig mener om sygeplejersker.

Sygeplejersken er jo i dag, langt fra den sygepasser, som mange tror. Mange af dem er jo nærmest blevet assisterende læger.

Min vinkel er forskel på fagene i løn og din er forskel indenfor fagene! Så hvad diskuterer vi lige?

Jens Sørensen

Peter Nygaard

Når man taler om lige løn for lige arbejde, er der kun een definition. Nemlig at vi taler om det samme arbejde, samme kvalitet, samme out-put osv. Hvilket i praksis er umuligt at vurdere.

Det du taler om er hvor meget et erhvev er værd (løn) i forhold til andre erhverv. Og det er en helt anden diskussion, der ikke slutter med med en sygeplejerske får i forhold til en skraldemand, politibetjent eller SOSU assistent.
Denne diskussion åbner for en sammenligning for alle erhverv og er således ikke forbeholt et erhverv som f.eks, sygeplejersker.

Det der er problemet er at man bevidst har manipuleret med ordene "lige løn for lige arbejde" Hvem kan være imod det ? INGEN.

Det reelle havde været at argumentere for at sygeplejersker (eller andre grupper) burde være bedre lønnet.
Men det har altså intet at gøre med diskrimination mod kvinder.

Jeg mener stadig at kvinder burde søge væk fra de jobs som de åbenbart synes er dårligt lønnet. Dermed vil vi en en mangel indenfor disse fag med medfølgende lønstigning. Det så vi jo så sent som for mindre end 2 år siden, hvor flere kommuner gav tillæg til SOSU-assistenter.
Problemet er jo bare at kvinder, når de skal vælge mellem f.eks. skraldemand og sygeplejerske, vælger sygeplejerske. Dette valg er selvfølgelig foretaget efter nøje vurdering af alle elementer, herunder løn, arbejdsvilkår, mødetider, jobindhold osv. Og her vælger kvinder altså mandefag fra. Det er ikke noget mænd tvinger dem til, det er noget de selv vælger.
Så kære kvinder, hvis i virkelig synes skraldemandens job er så meget bedre ( alt taget i betragtning) så søg et job som skraldemand.

Peter Nygaard

Overordnet er jeg da enig i at det i værste tilfælde er en manipulation af begrebet ligeløn for begge køn.
Dog vil jeg dog stadigvæk mene at man ser en klar tendens til at "kvindefag" er dårligere lønnet end "mandefag".

"Det reelle havde været at argumentere for at sygeplejersker (eller andre grupper) burde være bedre lønnet.
Men det har altså intet at gøre med diskrimination mod kvinder."

Ved ikke helt om man kan sige det, hvis kvindedominerede fag er lavere lønnet end mandefag!

"Dermed vil vi en en mangel indenfor disse fag med medfølgende lønstigning. Det så vi jo så sent som for mindre end 2 år siden, hvor flere kommuner gav tillæg til SOSU-assistenter."

Manglen på sygeplejersker var jo før strejken på 12-13000 personer. Dette ændrede da ikke ved lønnen! - jeg ville hellere se på hvordan det kan være!

Til slut vil jeg da sige at personer med en bachelor, vil kunne få et mere interressant job end skraldemand hvis de ville og det vil de og det gør de!