Nyhed
Læsetid: 2 min.

V og K: Stress er ikke samfundets problem

Stress koster Danmark 14 mia. kr. hvert år, og det kan samfundet ikke gøre noget ved, mener V og K. Men det holder ikke, siger førende stressforsker. For tre år siden påpegede Familielivskommissionen forgæves, hvordan det offentlige kan forbedre sin stresshåndtering
Stress koster Danmark 14 mia. kr. hvert år, og det kan samfundet ikke gøre noget ved, mener V og K. Men det holder ikke, siger førende stressforsker. For tre år siden påpegede Familielivskommissionen forgæves, hvordan det offentlige kan forbedre sin stresshåndtering
Indland
21. maj 2010

I dag er 35.000 danskere blevet hjemme med stress. Men de skulle selv have sagt fra i tide og talt med deres arbejdsgiver, mener Venstre og konservative. For samfundet kan ikke hjælpe dem.

»Når folk udvikler stress, er det forbundet med deres livsstil og levevilkår. Derfor må det være op til det enkelte individ at reagere på alarmklokkerne,« siger Preben Rudiengaard (V), der er formand for Folketingets Sundhedsudvalg.

Ifølge en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed koster stress samfundet 14 milliarder kroner om året i form af sygefravær, tidlig død og udgifter til sundhedsvæsnet. Sygdommen er blevet en af de største trusler mod danskernes middellevetid på linje med alkohol, rygning og manglende motion. Men selv om en forhøjet middellevetid er udnævnt til en af statsminister Lars Løkke Rasmussens ti visioner, mener regeringspartierne ikke, man fra centralt hold skal gøre noget ved problemet.

»Vi kan ikke lave en overordnet lovgivning, der hindrer, at folk får stress. Hyppigt er det noget på arbejdet, og så må den enkelte snakke med arbejdspladsen om, hvad der skal gøres,« siger sundhedsordfører for De Konservative, Vivi Kier.

God forretning

Langt hen ad vejen er stress et virksomhedsproblem, men samfundet kan sagtens hjælpe, påpeger stressforsker Bo Netterstrøm, der er overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

»Det holder ikke bare at kalde stress et privat problem. Man kan blive stresset af mange årsager, og nogle er private, som samfundet måske ikke skal blande sig i, men derfor kan man godt gøre det lettere at løse problemet,« siger Bo Netterstrøm, der også har siddet med i regeringens Familie- og Arbejdslivskommission.

Der findes kun få specialiserede offentlige tilbud om stressrådgivning og -behandling, og det efterlader især folk uden private sundhedsforsikringer i en svær situation. Derfor anbefalede kommissionen for tre år siden, at det offentlige og særligt kommunerne ser det som en investering at bruge flere penge på området.

»Kommuner af en vis størrelse kan sagtens afsætte en million kroner om året til rådgivning og behandling. Det ville hurtigt blive en god forretning i færre sygedagpenge, for mange går hjemme med stress i ugevis og månedsvis,« siger Bo Netterstrøm.

Kommissionens anbefaling er ikke blevet fulgt, men det er ikke regeringens ansvar, mener Vivi Kier (K).
»Det står kommunerne frit for. Der er allerede masser af indsatser i Beskæftigelsesministeriet for at nedbringe det alt for høje sygefravær. Menneskeligt og økonomisk set er det helt klart værd at gøre noget ved stress, men som politikere kan vi kun italesætte problemet,« siger Vivi Kier.

Det er SF’s sundhedsordfører Jonas Dahl uenig i. I første omgang er det arbejdsgivernes ansvar at håndtere stress, men samfundet har også et ansvar for et ordentligt arbejdsmiljø og en bedre behandling, mener han.

»Vi har en række muligheder som samfund også for at tage fat på problemet. Første skridt, mener vi, er en bedre efter- og videreuddannelse af de privatpraktiserende læger,« siger Jonas Dahl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alex Jensen

Befolknings velfærd er vel så heller ikke samfundets problem? Jeg håber i alle derude forstår hvor ufattelig kolossal asocial denne udtalelse er! V og K burde alle deporteres til Tuvalu. Punktum!

Bernhard Dragsbjerg

Det er for pænt et sted for dem. Vi har en feriepark i Nord-Øst Grønland. Det er stedet.

Slettet Bruger

Folk skal bare sige det på jobbet og så siger den flinke eventyr arbejdsgiver, at man bare skal sætte tempoet ned. Og de enorme omkostninger til druk er heller ikke samfundets problem. Men hvis der derimod er tale om et konkurrerende og afstressende (!) rusmiddel som hash, så er det meget farligt for samfundet. Arbejd, arbejd.

Mogens Solgaard

Stress, hvor folk går ned med flaget, sker typisk i situationer hvor den der bliver ramt af stress forsøger efter bedste evne at klare opgaverne. Når de faktorer, der udløser at man går ned med flaget på grund af stress, ikke ændrer sig, så er man ude på glidebanen hvor det kan gå galt. - Det mener VK er et individuelt problem. Kynismen når nye højder, når man ikke vil betale for de skader folk udsættes for. Lad os håbe at arbejdsgiver-Danmark ser på problemet med et mere humant syn.

Dorte Sørensen

Det er virkeligt forunderligt, V og K mener ikke at stres er et samfundsproblem, når meget af den stigende stress er opstået i forbindelse med OVKs stigende trang til at styre og kontroller alt og alle. Fx kan her nævnes at en socialrådgiver i dag bruger godt 80 pct. af sin arbejdstid til kontrolopgaver.
Udover omkostninger til sygedage i forbindelse med stress kan også nævnes de store omkostninger samfundet har ved arbejdsulykker. Her brillerede Fogh Rasmussen medat skære ned i Arbejdstilsynet i sin første Grønhøster kørsel samt ophævede bøderne for arbejdsgiverne for ikke at overholde Arbejdstilsynets regler. Var det ikke bedre at sætte ind her og spare mia. af kr. her i stedet for at lade de folk der har været udsat for stress og en arbejdsulykke betale for samfundets nedtur.

Jesper Wendt

Vivi Kier har nok ikke en puls, så hun kan nok ikke få stress. Men godt at vide hvor V og K står i forhold til folkesundhed. Det næste bliver vel sygdom er folks eget problem, eller vent, stress er en sygdom.

Peter Lauritzen

Der bør skæres yderligere ned på Arbejdstilsynet.
De har åbenbart tid til at kontrollere cykelsmede og forlange udluftningsanlæg fordi, der bruges lim til lapninger.Et typisk eksempel på, hvordan et af de statslige råd/tilsyn/udvalg har så stor overkapacitet, at deres arbejde bliver til chikane i stedet for en hjælp.

soren majgaard

Håndtering af stress er naturligvis i høj grad den enkeltes opgave, men de ved blot intet om emnet ,så det fritager absolut ikke staten til at tage alvorlige initiativer til at oplyse og vejlede de mange, der ikke har skyggen af forståelse, hvad de er oppe mod. Her kan enorme resourcer spares, for folkesundhed ved vi koster svimlende summer.
Så om igen regering- og folketingsmedlemmer.

Lykke Johansen

Ufatteligt kynisk menneskesyn fra V & K åbenbares i uhyggelig grad i disse dage! OG DET SKAL DE VIRKELIG HAVE TAK FOR!!!

I dag er det de stressramte, der kan rende og hoppe.
I går var det asylansøgerne, Venstre ikke ville røre en finger for at hjælpe.
- Og så er der jo lige alle de nedskæringer, som de svageste skal udættes for, så Løkke fortsat kan forgylde sig selv og "Vennerne".

MÅ VI SÅ SNART FÅ DET FOLKETINGSVALG!