Nyhed
Læsetid: 3 min.

Bent Jensen har ikke lavet sin slutrapport om forskerpenge

Bent Jensen fik i 2004-05 et millionbeløb til forskning i Den Kolde Krig og PET's arkiver. Ifølge videnskabsministeren er der ikke afleveret en slutrapport om, hvad pengene er brugt til
Indland
3. juni 2010

»Jeg er træt af al denne mistænkeliggørelse. Forestiller du dig, at jeg har ligget på sofaen og intet lavet for de midler,« skriver en oprørt professor Bent Jensen i en mail til Information. Baggrunden for professorens mail er et aktuelt svar fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K). Til Folketingets Videnskabsudvalg har hun oplyst, hvad en ekstraordinær og opsigtsvækkende bevilling i 2004-05 på fire millioner kr. til Syddansk Universitet blev brugt til. Bevillingen, som var øremærket til forskning i Den Kolde Krig, var et særligt krav til finansloven fra Dansk Folkeparti, der gerne havde set, at Jensen havde fået hver en øre. Det ville Syddansk Universitet ikke gå med til, så Jensen måtte, viser ministerens svar, sammen med David Gress nøjes med knap halvdelen af beløbet: 1.709.772 kroner. Jensen havde i samarbejde med Gress søgt midler til »forskning i materiale i PET's og Udenrigsministeriets arkiver« om emnet »indre danske konflikter«. Jensen blev frikøbt fra sit universitetsarbejde i 24 måneder, mens Gress modtog lektorløn i 11 måneder: »Det beløb har næppe overskredet en halv million brutto,« oplyser Gress til Information.

Et ubegavet spørgsmål

Videnskabsministeren understreger i sit svar, at der hverken fra Jensen eller Gress foreligger »en slutrapport på nuværende tidspunkt«. Det samme gælder en officiel slutdato for deres projekt. Heri adskiller makkerparret sig fra de øvrige modtagere.

Hvorfor gør der så ikke det, har Information spurgt.

Svaret fra Jensen er citeret, mens Gress svarer: »Projektet blev aldrig afsluttet dels på grund af sygdom hos mig, dels fordi Bent Jensen, som var hovedansvarlig, blev leder af Centret for Koldkrigsforskning, hvor han nu er fratrådt.«

Fra februar 2007 har Jensen arbejdet på en særlig treårig bevilling på 10 millioner til Center for Koldkrigsforskning. Gress tilføjer, at skal deres tidligere projekt fortsætte, »må Bent Jensen afgøre det.« Jensen er dog ikke til sinds at svare for sig: »Hvorfor spørger du og andre journalister og politikere ikke alle andre om, hvad de egentlig går og laver for den løn, de får,« skriver han. Han er »sådan set også ligeglad« med, »hvad de andre fire-fem personer fik tiden til at gå med for de midler, de fik, eller hvad der er kommet ud af det.«

Det kan offentligheden dog let få oplyst. Ministeren redegør således for, at en af de øvrige modtagere har brugt bevillingen til en ph.d.-afhandling, en anden har holdt 11 foredrag og bl.a. skrevet 14 artikler, mens en tredje gruppe har afsluttet et projekt om handelspolitik og Sovjetblokken i januar 2007. Ifølge en deltager i sidstnævnte gruppe, lektor Mogens Rüdiger fra Aalborg Universitet, har en bog om 'handelspolitikken som kampplads' været på trapperne, men er blevet forsinket, fordi en af deltagerne samtidig har skullet fungere som pro-dekan og dekan.

Derimod rummer ministerens svar ikke en linje om, hvad Jensen og Gress har brugt den største enkeltbevilling til. Svaret omtaler ikke, at Jensen offentliggjorde resultater af sin arkivforskning i en stor opsat artikel i Jyllands-Posten januar 2007. Det var den, hvori Informations-journalisten Jørgen Dragsdahl blev udskreget som tidligere KGB-agent - en anklage, som retten i Svendborg har fundet krænkende og injurierende. På den baggrund kunne det være en nærliggende tanke, om ekstrabevillingen fra Dansk Folkeparti på godt en million kroner til Jensen hovedsageligt blev brugt til at finde materiale til brug for den artikel?

Det ønsker Jensen ikke at svare på: »Jeg synes ikke, at dit sidste spørgsmål er særlig begavet,« lyder det blot.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

En interessant oplysning ,især når OVK ellers kræver kontrol med alt og alle.

Anders Henriksen

Jamen, når David Gress og Bent Jensen ikke har lavet det arbejde, de har fået penge af skatteyderne for, så skal pengene da betales tilbage.

Heinrich R. Jørgensen

Helt enig med Anders Henriksen i, at penge må betales tilbage, hvis det aftale ikke er blevet ydet.

Til gengæld fortjener Bent Jensen et klækkeligt forfatterhonorar fra Jyllands-Pesten, for de mange digterier han har underholdt avisens læsere med.