Nyhed
Læsetid: 3 min.

Borgmestre er klar til robotter på plejehjem

Ældre mennesker kan lige så godt vænne sig til at få hjælp af robotter, fordi det vil være et nyttigt redskab i fremtidens ældrepleje, vurderer tre ud af fire af landets borgmestre
Støvsugerobotten Felix gør rent hos Anna. Flere danske kommuner har allerede indført robotstøvsugere, og tre ud af fire af landets borgmestre giver udtryk for, at øget brug af robotteknologi vil være et nyttigt redskab i fremtidens ældrepleje.

Støvsugerobotten Felix gør rent hos Anna. Flere danske kommuner har allerede indført robotstøvsugere, og tre ud af fire af landets borgmestre giver udtryk for, at øget brug af robotteknologi vil være et nyttigt redskab i fremtidens ældrepleje.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
14. juni 2010

Danmark er ved en skillevej, og det vil i fremtiden kunne mærkes hos en af landets allersvageste grupper: Mennesker på landets plejehjem og ældrecentre. I en ny undersøgelse foretaget af Kaas & Mulvad for Ugebrevet A4 giver tre ud af fire af landets borgmestre udtryk for, at øget brug af robotteknologi vil være et nyttigt redskab i fremtidens ældrepleje.

Halvdelen af borgmestrene oplyser, at de for tiden overvejer at indføre robotter i kommunens ældrepleje, og hver fjerde fortæller, at deres ældrepleje allerede bruger robotter.

I undersøgelsen, der er besvaret af 64 borgmestre, vurderer borgmestrene seks typer robotter, som kan tilpasses ældreområdet. Størst begejstring er der for at indføre robotstøvsugere og gulvvaskerobotter. De to teknologier er mere end ni ud af ti borgmestre i undersøgelsen villige til at indføre i ældresektoren. Over halvdelen af borgmestrene i undersøgelsen er positivt indstillede over for at indføre et robottoilet, der automatisk skyller og tørrer den ældre efter toiletbesøg. Vejens borgmester Egon Fræhr (V) er så begejstret for teknologi, at han er åben for at lade ældre blive bruset i en vaskerobot og madet af en spiserobot.

»Jeg har ikke de der etiske problemer omkring det. For mig er det en maskine, og hvis maskinen kan hjælpe, er det fint. Hvis man tager den situation, ældre er i nu - hvor der hver eneste dag kommer nogle og hjælper med at tage tøj på, med at vaske og med at få mad - hvilket betyder, at ældre får besøg af syv til otte personer hver dag, ville det være rigtig fint, hvis det kunne blive færre,« siger Egon Fræhr.

Robotbleer

Slagelses borgmester, Lis Tribler (S), har ligesom knap hver fjerde af sine borgmesterkolleger i undersøgelsen intet imod at lade ældre bruge specielle robotbleer, der ventes at komme på det danske marked inden for nogle år. Her 'pakkes' sengeliggende ældre ind i en ble, som via slanger automatisk skyller afføring væk.

»Man kunne frygte, at nogle ville blive efterladt liggende der, og det er ikke det, vi er ude på. Det er for at kun- ne skifte noget personale ud med teknologi. For hvad er alternativet? Hvis du ikke kan skaffe menneskehænderne, bliver det først svigt i forhold til de ældre. Det er lidt pest eller kolera,« vurderer Lis Tribler.

Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen (SF), ser en fordel ved robotbleer.

»Virkeligheden er, at vi har borgere, der har valgt at blive i eget hjem, men som ligger i deres seng i egen lejlighed hele dagen. Der er det klart, at vi som kommune ikke kan komme ud og skifte ble i løbet af fem minutter, hvis borgeren beder om det. Her kunne denne type ble være en løsning,« siger Ninna Thomsen og pointerer, at værdigheden for den enkelte borger er det vigtigste parameter for, hvad hun vil være med til at gennemføre som politiker.

Ældreboom på vej

Ifølge Finansministeriets fond for Anvendt Borgernær Teknologi, der med i alt tre milliarder kroner støtter forsøg med velfærdsteknologi, vil hver femte dansker om ti år være over 65 år. Og om 20 år vil knap hver tiende borger være 80 år eller mere - hvilket er næsten dobbelt så stor en andel som i dag. Især gruppen med 80-årige ventes at kræve øget pleje på grund af demens og andre komplekse sygdomme. Men udfordringen er så at sige dobbelt. I dag er der tre personer i den erhvervsaktive alder for hver indbygger over 65 år - om 20 år vil der blot være to.

Den markante stigning i plejekrævende ældre er nok en af årsagerne til, at næsten syv ud af ti borgmestre i un- dersøgelsen er klar til at indføre mere robotteknologi end i dag. Og halvdelen mener ligefrem, at frygten for robotter i ældreplejen er 'overdrevet'.

I betragtning af kommunernes øjeblikkelige økonomiske udfordringer skal det dog påpeges, at mere end halvdelen af borgmestrene i undersøgelsen forsikrer, at den ældres behov prioriteres frem for økonomien - ligesom knap syv ud af ti borgmestre afviser at indføre robotter, blot kommunen øjner en lille besparelse ved at automatisere ældreplejen.

Dette er en forkortet version af den oprindelige artikel, som kan læses i sin fulde længde på www.ugebreveta4.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Fredsted

Hold dog helt kæft - det bliver stadig mere klart for mig, at jeg bliver nødt til at sørge for at komme herfra ved egen hånd, før jeg bliver fanget i et sådant helvede.

Dorte Sørensen

Hvis den ældre/handicappede (herunder førtidspensionister) selv vælger hjælp fra en robot og det tidspunkt det passer den ældre/handicappede så ser jeg robotter, som et godt alternativ til ældreplejen. Herved kan de ældre og handicappede holdes i gang længere og derved beholde deres egen personlige valg og dermed beholde deres værdighed.
Men hvis robotterne KUN anskaffes for at spare og plejen af de ældre kun udføres med robotter for at spare hænder i ældre plejen så ser jeg det som en dårlig udvikling.

Marianne Mandoe

Robotter er en dejlig ting.
Allerede nu har jeg 3 af dem futtende rundt i mit hjem.
En robot betyder ikke MINDRE menneskelig kontakt, det betyder mere kvalitetskontakt med de mennesker der er omkring den ældre.
Når robotten laver det sure, så har menneskene tid til det menneskelige.

Slettet Bruger

Tja, robotsex er vel også snart på trapperne.

Marianne Mandoe

@ Henrik.

Du er for sent ude med den forudsigelse.
De findes allerede. Dukker i 1:1 format.
Suk.....

Slettet Bruger

Marianne,
Er de 'realistiske'?

Marianne Mandoe

I udseende ja. Funktionaliteten kan jeg ikke udtale mig om da dukkerne er af hunkøn. :)