Baggrund
Læsetid: 4 min.

Else fløjter efter en ny regering

Sammen med titusindvis af demonstranter fra hele landet var den 57-årige førtidspensionist Else Stokholm fra Skive i går til sit livs første protestdemonstration foran Christiansborg. Den oplevelse var hele turen værd
Sammen med titusindvis af demonstranter fra hele landet var den 57-årige førtidspensionist Else Stokholm fra Skive i går til sit livs første protestdemonstration foran Christiansborg. Den oplevelse var hele turen værd
Indland
9. juni 2010

Allerede i går formiddags ved halvtitiden kørte en stopfyldt turistbus fra Skive med kurs mod Christiansborg Slotsplads. LO-Skive havde arrangeret og betalt for turen, og med om bord var den 57-årige førtidspensionist Else Stokholm. I godt 20 år har hun været medlem af SF, alligevel var det Elses første protestdemonstration på slotspladsen. Hun fulgtes med to andre SF'ere i røde vindjakker.

Lars Løkke, Lars Løkke luk vinduet op
og hør, hvor det blæser herude

»Jeg har været skolelærer, før jeg blev syg. Inden for det fag var det ikke så almindeligt at demonstrere,« forklarer hun. Men nu er Else her, og det tegner rigtigt godt: »Vi har skrålet den ene sang efter den anden i bussen hele vejen,« smiler hun.

Lige bag hende er rækken af fagforeningsfaner opmarcheret foran Christiansborgs grå facade, og ud over pladsen fløjter, råber og drikker ifølge arrangørerne omkring 80.000 demonstranter sig hæse i sollyset. Metalarbejderne har panggule t-shirts, medlemmer af fødevareforbundet bærer selvlysende orange veste, HK'erne kridhvide undertrøjer med et rødt flag, mens FOA'ernes trøjer er grumset karrygule.

Et flertal af danskerne siger sgu stop
og derfor kan vi nu bebude

»Jeg havde sådan en klar fornemmelse: Nu er det nok, og derfor måtte jeg med i dag,« fortsætter Else: »Vi har haft en masse år, hvor det hele drejede sig om mig, mig, og hvad jeg kunne få ud af det. Nu kommer der en periode, hvor de menneskelige værdier kommer i højsædet, og det tror jeg, at mange mennesker kan spejle sig i.«

at Pias og din grimme nedskæringsplan
er helt ud' i skoven og slet ikke sag'n.

»Især børnechecken vil ramme de børnerige familier, og det vil navnlig gå ud over flygtningefamilier,« siger Else.

Hun bruger meget af sin tid på ulønnet frivilligt arbejde, både som lektiehjælp for børn og som kontaktfamilie for to flygtningefamilier. Og så er hun reservemormor for endnu en flygtningefamilie, der har børn i den lokale børnehave.

»Jeg gør det, jeg kan, mens jeg kan,« opsummerer hun.

»På udlændingeområdet kan vi ikke indgå forlig med Dansk Folkeparti. Det kommer aldrig til at ske,« siger hun bestemt.

Lars Løkke, Lars Løkke luk vinduet op
og hør, hvad vi siger herude

Pludselig opstår der uro og bølger i menneskehavet tæt på. En kreds af tv-fotografer med snurrende kameraer kommer trippende baglæns, mens solbrændte Villy Søvndal og nyklippede Helle Thorning skridter fronten af, som var de et royalt par på statsbesøg i et u-land.

Det må Else lige hen og have et billede af på sin mobiltelefon.

»Hej Helle,« drøner det imens fra en rødmosset bygningsarbejder.

Han er på størrelse med en dør og vinker med dåseøllen, så den skummer over. Helle smiler forsigtigt tilbage.

Men skidt med en smutter, blot enden er god
og din kommer snart på komedie

Else vil være med til at løse landets økonomiske problemer, også hvis hun selv skulle klare sig med lidt mindre: »Men det skal være en plan med job og fremtid i. Det er der ikke i en beskæring af børnechecken. Især skal de unge i arbejde.«

For Else har selv været arbejdsløs:

»Jeg var ledig i to år fra 1979-81, så jeg kender følelsen af at være udenfor, selv om man allerhelst ville være indenfor og i arbejde. Men når der ingen job er, så gør det ikke folk mere motiverede at tage dagpengene fra dem. Det gør dem bare fattigere. Mange af dem har hus og er gift, så de kan ikke engang få kontanthjælp.«

Regeringen prøved', men ingen bestod
så snart bli'r I al' sammen ledi'e

Fra talerstolen brøles der: Hvad så, København? Der pustes i de udleverede fløjter, så det skingrer i ørerne.

»Meget hænger på Villy, det er klart, men jeg synes, de har været dygtige til at få kørt de unge folk i stilling. De har øvet sig i at tale klart og tydeligt og forklare problemerne på en human måde, det kan jeg mærke.«

Du stoled' på Pia. Hvor dum kan man vær'?
Hun er sgu da godt nok for kold og for tvær

En ny regering vil gøre det bedre for alle de kriminelle, der har en psykisk diagnose eller et misbrugsproblem. Selv om SF skal tiltrække en masse nye vælgere, så vil afstanden til Dansk Folkeparti også på det område være klar og tydelig, håber Else.

»Det nytter ikke noget bare at sige højere straffe. Det virker ikke på folk, der i forvejen er koblet fra inden i hovedet.«

Men snup blot en fadbamse midt i dit rod
dit jobskift bli'r ingen tragedie

LO-formanden Harald Børstings provinsielle stemme høres svagt over højttaleranlægget, selv om ansigtet på taleren er blæst op på storskærm: »... sørge for at Danmark aldrig bliver et klassesamfund igen.«

Else er begejstret: »Det er fantastisk, kan du mærke stemningen? Folk er samlet om noget fælles, endelig er der noget nyt at se frem til. Det glæder en som mig med et rødt hjerte.«

Sangen om statsministeren er skrevet af Steen Krarup Jensen og er sammen med andre sange afprøvet på busturen fra Skive til København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er der ikke nogen der lige gider poste hele sangteksten herinde? :-)

Steen Jensen

Her er den sang, som er citeret i stumper i artiklen:
http://www.facebookteam.mono.net/upl/8847/skillingsviselarsloekkelukvind...
Her er den 55 vers lange sang, som blev skrevet kollektivt på Facebook:
http://www.facebookteam.mono.net/upl/8845/loekkeogkjaersgaardogespersen.pdf
Og her ligger de begge sammen med nogle flere:
http://www.facebookteam.mono.net/