Nyhed
Læsetid: 4 min.

Filmfolk lækkede kontroversielt klip, før forsvaret havde sagt o.k.

Med en klar strategi, en topadvokat, en tidligere statsministerspindoktor og ved at udnytte forsvarets problemer fra tidligere sager lykkedes det holdet bag 'Armadillo' at få kontroversielle dele af filmen ud i biografen. Uden Jægerbog-sagen var det ikke lykkedes, siger filmens instruktør
Indland
5. juni 2010

Kommunikationseksperter, soldater og journalister har undret sig højlydt over, hvordan dokumentarfilminstruktør Janus Metz og filmselskabet Fridtjof Film har overtalt forsvaret til at lade særligt én passage slippe igennem i den omdiskuterede dokumentarfilm Armadillo om krigen i Afghanistan. I filmens klimaks ser man helt usminket en dansk deling soldater i kamp uskadeliggøre fjenden og efterfølgende omtale det som en 'likvidering'.

Kampen og den efterfølgende debriefing er uden sammenligning de mest direkte og brutale billeder, der er sluppet ud af Afghanistan og har givet anledning til en heftig debat herhjemme.

Blandt andet har soldaternes fagforening, Centralforeningen for Stampersonel, beskyldt forsvarets ledelse for at fejle ved at lade det slippe ud, men som det fremgår andetsteds i avisen i dag havde forsvaret ikke andet valg.

Lækket til Carsten Jensen

»I den version jeg så af filmen, var det klip slet ikke med,« siger oberst Lars Møller, der er chef for de Internationale Operationer i Forsvarskommandoen og har stået for den første såkaldte sikkerhedsscreening af filmen, der foregik i starten af foråret. Men på samme tidspunkt var der andre, der fik lov at se de voldsomme scener.

Forfatteren Carsten Jensen skriver et essay om filmen, hvor scenen og ordet 'likvidering' er omtalt allerede i april, ligesom dagbladet Politiken efter en fremvisning har været i stand til at skrive om det samme den 5. maj.

Ifølge filmens producer Sara Stockmann får forsvaret først den endelige version, hvor den kontroversielle scene indgår, til godkendelse den 10. maj, hvilket er dagen inden Cannes filmfestivalen åbner, hvor filmen får premiere. På det tidspunkt har offentligheden altså allerede hørt om scenerne, og det ville være meget problematisk for forsvaret at forsøge at trække noget tilbage så sent i processen.

»Det er ekstremt smart strategi filmholdet har valgt,« siger lektor Mark Black-Ørsten, der er ekspert i politisk kommunikation og har forsket i forholdet mellem forsvaret og journalister. Han har sammen med sine kollegaer undret sig meget over, hvordan det kunne lade sig gøre for Janus Metz at få så voldsomt materiale med i filmen.

»Det ville være virkelig dårlig PR for forsvaret at forsøge at trække noget tilbage på så sent et tidspunkt. De har i forvejen lidt ganske betragteligt med deres oversættelse af Jægerbogen ...

... og udmeldingen om, at den var enorm farlig for rigets sikkerhed til trods for, at man kan pege på udenlandske bøger og avisartikler, der røber endnu mere. Det samme gælder den såkaldte lækagesag, hvor de påstod, at de oplysninger ville koste danske soldaters liv, og der er ikke sket noget. De har virkelig slidt på troværdigheden og sætningen om 'rigets sikkerhed', så at skulle trække det kort en gang til ville være et selvmål,« siger Mark Black-Ørsten.

Klog af skade

Sara Stockmann og Janus Metz forklarer selv, at det kan være svært at vide, hvad der skal med i en dokumentarfilm, før det allersidste klip er lavet, men Metz medgiver, at det havde været svært at lave den film, han ville, hvis det ikke havde været for forsvarets problemer med Jægerbogen.

»Der er da ingen tvivl om, at forsvaret har været belært af skade,« siger han.

Janus Metz var på et meget tidligt tidspunkt klar over, at han med 'likvideringsscenen' havde noget potentielt brandfarligt materiale, så for at bevare styringen over filmen og for at sikre sig, at han ikke lå inde med dokumentation for, at der var foregået noget ulovligt, og at nogen kunne kræve båndene udleveret, kontaktede han som det første - efter at være vendt hjem fra militærbasen - menneskerettighedsekspert og topadvokat Tyge Trier. Siden blev Anders Fogh Rasmussen tidligere personlige rådgiver Michael Kristiansen via Filminstituttet koblet på filmen som kommunikationsrådgiver blandt andet for at undgå, at filmen skulle lide samme skæbne som Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm om Afghanistan 'Den Hemmelige Krig', der endte med at handle om alt muligt andet end krigen i Afghanistan.

Janus' film

»Det løb helt ud af hænderne for Christoffer Guldbrandsen, så det har været min hovedopgave på filmen at sikre, at det samme ikke skete her,« siger Michael Kristiansen, der dog ikke vil kommentere på filmens klipning og forskellige versioner.

»Jeg har skulle forholde mig til, hvordan forskellige folk vil reagere på det her materiale, så der har min rådgivning været at anbefale at lægge det hele frem på et ret tidligt tidspunkt, for på den måde bedre at bevare kontrollen over materialet. Så det har handlet om at gøre den her film til Janus' film. Det er ikke Carsten Jensens film, det er ikke forsvarets film, det er ikke politikernes film. Det Janus' film.«

Både presseofficer ved Hærens Operative Kommando Jakob Østerbye og oberst Lars R. Møller mener, at det ikke havde gjort en forskel, hvis de var blevet præsenteret for det kontroversielle klip tidligere.

»Vi skal vurdere sikkerheden - ikke kunsten,« siger Lars R. Møller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Larsen

Hvor bliver jeg dog glad over, at det via et stykke propert kommunikationsarbejde er lykkedes filmens producer og instruktør at drible uden om den militære censur. I er ordets egentlige betydning helte for ytringsfriheden. Militær censur! Det burde være kriminelt - hvem vil lige minde om, at det er den danske befolkning, der betaler for krigen, så vi har al mulig ret til at vide, hvad der foregår. Inden dele af statsapparatet bør kunne udøve forhåndscensur; det hører ikke hjemme i et demokrati.
Tak til Janus og Sara!

Søren Schnieber

Thyge trier =jægerbog=Afghanerfangesag

Peter Mogensen=Mogensen og Kristiansen=TV2=Rasmus Tandholdt (2007lækage, Udlevering af "pirater" 2007)

Hvis man Husker jægerbogen hvad er ods for at man ikke kunne finde 2007 lækagen hvis man ville?

Jægerbog=diskusioner her på stedet=bagudrettet

2007Lækage=Lækage af oplysninger om fremadrettet operationer?

Enhedslistens Beslutningsforslag B94 (negativt formuleret ? som bliver nestemt)

2007lækage der henlægges til civilt politi (uden Juristiktion Fremgår af FE samt Auditørs hjemmeside) Københavns Politidirektør som jo ikke engang kan finde videoer, samt var den "skyldige" i Tamilsagen

2007lækage=nu i processbevillingsnævnet?

Retsplejeloves 172.stk 5 jf Militær Straffelov §32 jf §6 Jf §2 litra 1

Jeg tillader mig at påprege at "spindoktore ikke er dækket af minsteransvarlighedsloven.

Livstid=Ret lang tid

At komme frem til at dommere ikke og slet ikke ikke i Højesteret skulle være i stand til at læse loven

You guys whant a tune with that?

Sam Cooke "Chain Gang"

Jacob Winter og Rasmustandholdt jeg har desværre ikke lavet landets love jeg følger dem blot

Hvem sagde man ikke kan begå karaktermord by proxy?

In the words of Rachel maddow "bring out the popcorns" ...og iøvrigt mener jeg at Karthago bør ødelægges

Have a nice day

coffemaker
Too4r

Kirsten Svejgaard

Det er jo ufatteligt, at man her i "ytringsfrihedens" højborg er nødt til at alliere sig med topadvokater og kommunikationsrådgivere for at få en dokumentarfilm ud til offentligheden.

»Send lawyers, guns and money, Dad, get me out of this … «

Warren Zevon