Baggrund
Læsetid: 3 min.

Foto: 1.250 gik med i sort blok

Ifølge et lysforstærket foto var der 1.250 deltagere i sort blok ved klimademonstrationen i december, sagde Kammeradvokaten i går. Billedet er manipuleret, lød det fra forsvarerne
Ifølge et lysforstærket foto var der 1.250 deltagere i sort blok ved klimademonstrationen i december, sagde Kammeradvokaten i går. Billedet er manipuleret, lød det fra forsvarerne
Indland
16. juni 2010

Kammeradvokaten fremlagde i går under COP 15-retssagen et helikopterfoto, der viser et udsnit af den store klimademonstration den 12. december 2009. Billedet er taget kl. 15.23, dvs. godt to minutter før politiet gennemførte en masseanholdelse af over 900 demonstranter på én gang.

På helikopterbilledet ses flere rækker af demonstranter umiddelbart før, de kommer til Amagerbrogade, hvor masseanholdelsen fandt sted. Hovedparten af demonstranterne på billedet er ifølge politiet deltagere i den sorte blok. De ser ud som mørke prikker på billedet. Hver enkelt sort prik på billedet er markeret med en rød prik, og ved at tælle alle de røde prikker har Kammeradvokaten regnet ud, at der mindst var 1.250 deltagere i den sorte blok.

Et afgørende spørgsmål

Når Kammeradvokaten den 7. juni, altså midt under den igangværende retssag, får Københavns Politi til, med hjælp fra et privat firma til at udvælge og teknisk forbedre et foto, der er egnet til at vise antallet af deltagere i den sorte blok, har det en særlig forklaring. Som det er fremgået af Informations dækning af sagen, har Kammeradvokaten allerede erkendt, at man ikke kan løfte et individuelt bevis mod hver enkelt masseanholdt den 12. december for at være en trussel mod den offentlige orden.

Men Kammeradvokaten har ikke ønsket at sætte tal på, hvor mange der blev 'uretfærdigt' masseanholdt, fordi de ikke havde noget at gøre med den sorte blok.

Flere steder i politiets materiale fra de betjente, der var tæt på begivenhederne, og som er fremlagt i retten, bliver den sorte blok anslået til at udgøre 2-300 deltagere, men ifølge det nye foto har der altså været mindst fire gange så mange.

Det giver sig selv, at der er betydelig forskel på, om politiet med sin knibtangsmanøvre kl. 15.26 administrativt tilbageholder 6-700 uskyldige ud af godt 900 anholdte, eller om antallet af demonstranter, der ikke havde noget med sort blok at gøre, var betydeligt lavere.

»Kvaliteten af billedet er forbedret, men der er stadig en lille usikkerhed,« understregede Mikkel Holm Nielsen fra Kammeradvokaten, da han gennemgik billedet med de 1.250 røde prikker, som politiet har opdelt i syv zoner. For, som Holm Nielsen bemærkede, »det er svært at se alle personer i tætte grupper.«

Fremlæggelsen af fotoet, der fik bilagsnummer 12AP, fik de beskikkede advokater til at protestere, og det udviklede sig til et længere mundhuggeri: »Er det et bevis? Vil man gøre gældende, at den sorte blok var 1.250 personer?« spurgte advokat Christian Dahlager formelt.

»Det er et papir,« svarede retsformanden Anne Grete Stokholm spidst.

Dahlager: »På mine klienters vegne er jeg nødt at sige, at det er uegnet.«

»Politiet er den sagsøgte, og sagsøgte må fremlægge, hvad man vil. Det er op til retten at afgøre bevisværdien,« sagde Benedicte Galbo fra Kammeradvokaten.

»Enten må papiret ud af sagen, eller også må vi have alle oplysninger frem,« sagde advokat Knud Foldschack, mens advokat Hanne Reumert var sarkastisk: »En af mine klienter havde en rød hue på. Hvordan skal jeg nu finde hende?«

»Det er mere eller mindre en angivelse af, hvem der er i sort blok,« mente Galbo.

Efter et møde enedes advokaterne om, at bilaget ikke kunne indgå i sagen. Og at de ville have en erklæring om, hvad der er gjort, og hvordan firmaet har hjulpet politiet med at forbedre billedet.

At det kan være svært at udpege, hvem der skal medregnes sort blok, kom også frem under afhøring af Bent Olsen fra Københavns Politi. Under topmødet havde han ansvar for »ekstremistdelen«, som han sagde, inden han rettede det til: »Altså ngo-delen.«

Olsen blandede venstrefløj, Ungdomshuset, græsrodsbevægelser, autonome, sort blok, påklædning og piercing rundt i én pærevælling, når han blev udfrittet af advokaterne om, hvordan politiet definerede 'autonome'.

»Det er sådan et politibegreb, vi bruger,« endte han med at sige.

Næste retsmøde er i morgen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Information fordi I følger sagen. Det er til at få kuldegysninger af at se det billede, som politiet ville bruge i retssagen samt læse referatet af Bent Olsens og politiets definition af autonome.

Der er et par ting jeg ikke forstår.

Gik den sorte blok ikke på den anmeldte rute?

Er det ikke den enkelte der ansvarlig for sine handlinger?

Hvad skal der til for ikke at blive indregnet i den sorte blok hvis den kommer i nærheden af en under demonstrationen?

Tom W. Petersen

Fremragende billede!
Her ser man jo tydeligt, hvem der bør arresteres, og hvem der ikke bør.
Dygtig mand, den kammeradvokat.

Næste gang vil politiet nok påbyde farvekodede tophuer, samt påmonterede håndtag på ryggen, så pågribelse kan foretages automatisk af politirobotter...

Men det er ellers en meget interessant indsats angående optælling af menneskemængder, der er foretaget her - politiet har det jo ellers med at underdrive deres skøn. Hvis de nu blot ville frigive billeder fra en hurtig overflyvning af hele området, kunne vi for første gang nå frem til noget der ligner et kvalificeret totalt antal.

Pionerarbejdet her blev foretaget af en professor Herbert Jacobs i 60erne, der på University of California i Berkeley lavede omhyggelige optællinger ved de lokale Vietnam-demonstrationer. Hans opmålinger af at der i tætpakkede forsamlinger komfortabelt kan stå fire personer per kvadratmeter benyttes fortsat.

Jeg diskuterede
antallet med en herre
, der havde fulgt med i demoen på sit fjernsyn, og derfor mente at kunne dokumentere, at der slet ikke var plads til 100.000 mennesker på Slotspladsen. Jeg målte op, og fandt rigelig plads - ikke mindst da vi i pletter stod som sild i en tønde den dag. Forhåbentlig er der nogen, der nu mere kvalificeret tæller videre på Slotspladsen ud fra politiets grundarbejde her!

Tom P.,

jeg kan hilse fra jernbane- og transportindustrien som i Vesten regner med 4 mennesker per kvm ståplads. I Asien regnes der med ni.

Hvad jeg undrer mig over i billedet er den meget ensartede sortlægning. Som endda spreder sig diffust fra menneskerne til det omgivende område...

Niels Mosbak

Man kan da ikke tage et luftfoto, forsyne det med røde prikker og så hævde - at det er "sorte bloks" demonstranter.
Det er dog det pinligste, fabrikerede bevis, siden Colin Powell fremlagde beviserne for Saddam Husseins masseødelæggelsesvåben i FN.

@Thomas , jeg ved godt, vi kan være flere på kvadratmeteren - og ser netop frem til at "nogen" måske lader sig inspirere til nogle mere tidsvarende opmålinger af danske forhold. En hel del amerikanere ville nu selv kunne fylde hver sin kvadratmeter...

Politiets prikker ser dog til at være ret gavmildt uddelt - prikkemanden vidste måske godt, at spillet gik ud på at skabe et højt tal her. Og på den slags billeder bliver alle katte grå - mit fine og meget store røde tørklæde vil blive overset fra den højde, og så blir jeg omgående indskrevet i sort blok. Som (tidligere politimand) @Mosbak skriver, er der ikke meget "bevis" over dette.

I det hele taget er dette en både bedrøvelig og meget nødvendig afklædning af politiets tankegang - med mindre resten af ledelsen nu tager skarpt afstand fra politikommissær(!) Olsens absurde vrøvlerier.