Nyhed
Læsetid: 2 min.

Gades pressechef får delvis oprejsning

Pressenævnet kritiserer DR for et indslag, hvor DR på misvisende facon afspillede klip fra en samtale med daværende forsvarsminister Søren Gades pressechef
Indland
24. juni 2010

Det var misvisende og ikke i orden, da DR tilbage i februar bragte optagelser af en samtale mellem en DR-journalist og tidligere forsvarsminister Søren Gades (V) daværende spindoktor, Jacob Winther.

Det konkluderer Pressenævnet og udtaler dermed kritik af DR i sagen, der er en del af den penible lækagesag om udsendelse af danske jægersoldater til Irak.

En sag, som foreløbig er endt med, at Søren Gade har trukket sig ud af politik.

I DR-indslaget fremstod det, som om Jacob Winther i den 20 minutter lange telefonsamtale med DR-journalisten havde fastslået, at TV 2 tilbage i 2007 fik oplysningerne om udsendelsen af de danske jægersoldater fra Jægerkorpset selv.

Dermed kunne det se ud til, at spindoktoren i samtalen havde forsøgt at fjerne mistanken om lækage fra Forsvarsministeriet og ham selv. Men i indslaget så DR bort fra andre dele af telefonsamtalen, hvor Jacob Winther rent faktisk gør opmærksom på, at han ikke ved med sikkerhed, at lækagen stammede fra Jægerkorpset, fastslår Pressenævnet.

»Dette skete på trods af, at han (Jacob Winther, red.) gjorde opmærksom på, at han ikke havde en konkret viden,« skriver Pressenævnet i afgørelsen.

Hos DR hæfter souschef på TV Avisen og redaktør på 21 Søndag Jacob Kwon Henriksen sig først og fremmest ved de ting, som DR ikke får kritik for.

»Som udgangspunkt glæder jeg mig over, at Pressenævnet har frifundet langt størstedelen af vores dækning, som var meget omfattende. Men samtidig erkender jeg, at der er begået nogle fodfejl, som Pressenævnet har valgt at kritisere, og det beklager jeg selvfølgelig.«

- Er det ikke lidt bagvendt, at når DR får kritik, så glæder du dig over det, I ikke får kritik for?

»Nej, for man skal huske på, at vi har været under anklage for nogle meget alvorlige ting som manipulation, inhabilitet og for ikke at have ladet modparten komme til orde. De ting er vi blevet frifundet for.«

- Selv om du kalder det fodfejl, kunne det så ikke ligne en bevidst udeladelse?

»Da vi vurderede interviewet, mente vi jo, at der var dækning for det. Og vi tog også det forbehold, at vi sagde, at han tilsyneladende havde en nøjagtig viden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her