Nyhed
Læsetid: 5 min.

Hr. og fru Jensen bliver fremtidens energiproducenter

I en nær fremtid kommer forbrugerne til at producere en betydelig del af Danmarks el og varme selv, mener en række eksperter og energiselskaber
Niels Hougaard og Helle Bliddal har fået solceller på taget,   og tjener nu penge på el, når solen skinner.

Niels Hougaard og Helle Bliddal har fået solceller på taget, og tjener nu penge på el, når solen skinner.

Indland
29. juni 2010

»De sidste tre dage med solskin har vi tjent 30 kr. om dagen på overskudsstrømmen,« fortæller Niels Hougaard, der sammen med sin kone, Helle Bliddal, har fået installeret solceller på villaen i Valby: »Da vi alligevel skulle have nyt tag, besluttede vi at få lagt solceller i stedet for skiffer. Nu er vores elmåler begyndt at løbe baglæns.«

Civile producenter af energi såsom Niels Hougaard og Helle Bliddal kan komme til at spille en betydelig rolle i Danmarks energi- system inden for en nær fremtid. Det er meldingen fra danske energieksperter og energiselskaber.

Bæredygtige civile energianlæg falder i disse år i pris, samtidig med at prisen på el købt over nettet stiger. Og nye elmålere, der kan løbe både forlæns og baglæns, er i gang med at blive installeret over hele landet. Dermed vil forbrugerne uden tekniske problemer kunne producere strøm til det fælles net.

Som hårde hvidevarer

I den danske forskningsverden er der generelt enighed om et nært fremtidsscenario, hvor forbrugerne vil blive energiproducenter.

»De nye energiteknologier såsom solpaneler bliver billigere og billigere og vil snart blive solgt som hårde hvidevarer. Alt peger i retning af, at det om 10 år vil kunne betale sig for danske forbrugere at producere deres egen energi,« mener Jørgen Kjems, energikonsulent for EU-Kommissionen og danske ministerier.

Denne påstand bakkes op af teknologichef i Teknologisk Institut, Frank Elefsen.

»Hr. og fru Jensen bliver energiproducenter, og fremtidens huse bliver 'aktiv huse', som både producerer og lagrer energi,« siger han.

I energibranchen forbereder man sig på denne udvikling. HEF Net, der står for elnettet i Himmerland, vil således over de næste tre år skifte elmålere hos samtlige af selskabets 77.000 kunder til nye målere, der kan løbe både forlæns og baglæns.

»Vi ved godt, at der kommer mange nye decentrale produktionsanlæg inden for en årrække. Det er der bred enighed om i energibranchen,« siger Per Frederiksen, der er leder for afdelingen for energimåling i HEF Net.

Solceller vil boome

Også hos DONG Energy gør man sig klar til den nye fremtid. Her har man lanceret et nyt koncept, der tilbyder kunderne på én gang at få installeret flere forskellige former for grøn teknologi i huset. Konceptet betyder færre solgte kilowattimer for DONG Energy, fordi idéen er, at kunden skal blive selvforsynende med el og varme og i stand til at føre overskydende strøm ud i det fælles net. Men alligevel er det et led i virksomhedens strategi for at kunne tjene penge.

»Udviklingen sker, og vi kan ikke gøre noget ved det. Spørgsmålet er, om vi vil være med i den og lave nogle konkurrencedygtige tilbud,« siger seniorforretnings- udvikler i DONG Energy Klaus Baggesen Hilger.

Eksperterne og energibranchen forventer, at solceller bliver den første grønne teknologi til private husstande, som får forbrugerne til at fatte pengepungen. På globalt plan bliver der i disse år investeret store summer i udvikling af billige solceller til det marked, der er ved at forme sig.

»Prisen på solceller er nedadgående. I forhold til 2009-niveauet har vi set prisfald på 15-20 procent i år, og samtidig stiger elprisen år for år med cirka 4-5 procent, historisk set. Det betyder, at solcellernes tilbagebetalingstid begynder at blive interessant for boligejerne,« mener energirådgiver Mads Pedersen fra Energi Nord, Nordjyllands største elselskab.

Og måske går der ikke lang tid, før solcellerne bliver økonomisk interessante for forbrugerne.

»På et tidspunkt kan salget tage fart, som det gjorde for farvefjernsyn. Men det kan godt være, der går 10 år, før teknologien for alvor begynder at slå igennem,« mener Jørgen Kjems.

Produktionstallene taler deres eget tydelige sprog. I 2009 steg den mængde el, der produceres i verden af solceller, med 49 procent, oplyser EPIA, brancheorganisationen for europæiske solcelleproducenter. Om vores europæiske nabo fortæller civilingeniør fra Teknologisk Institut Kim Winther: »I Tyskland brager det frem med solceller hos forbrugerne. Men det har meget med politiske tilskudsordninger at gøre.«

Kombinationen af statstilskud og faldende priser kan betyde, at solceller bliver den billigste elløsning for tyskerne allerede om tre år, vurderer Jørgen Kjems. Hvis man medregner investeringsomkostninger.

Blot et supplement

Der kommer dog efter alt at dømme til at gå længere tid, før den økonomiske fordel ved at installere solceller vil være stor i Danmark. Niels Hougaard og hans kone Helle Bliddal fra Valby regner således med, at der går 15-20 år, før deres investering vil have tjent sig selv hjem. Og det er, hvis man medregner 70.000 kroner, som de har fået i tilskud fra Grøn Valby, og hvis man modregner de penge, et tag af skiffer ville have kostet.

Selvom et økonomisk tilskud har gjort Niels Hougaards og Helle Bliddals beslutning nemmere, er der ikke udsigt til, at danske politikere vil indføre tilskudsordninger på landsplan.

Men med en ny lov vil der komme nye regler på energimarkedet, som gør det lettere for private at sælge deres overskudsstrøm for en god pris. Loven vil også gøre det muligt at sælge overskudsstrøm fra tagvindmøller og private kraftvarmeværker. Indtil nu har det kun været muligt, hvis man har solceller.

Klima- og Energiminister Lykke Friis (V) er fascineret af de nye muligheder, men mener dog, at det giver bedst mening at producere strøm i store enheder.

»De nuværende kraftvarme- og fjernvarmesystemer i Danmark er nogle af de mest klimavenlige energiformer, som findes i verden - specielt de værker, som producerer el og varme på én gang. De mindre løsninger kan kun blive et supplement til det overordnede system,« siger Lykke Friis.

Energistyrelsen er da også overbevist om, at store anlæg vil spille den vigtigste rolle i fremtidens energisystem.

»De små teknologier vil aldrig blive lige så vigtige energikilder som kraftværker eller vindmølleparker. Hvis de små teknologier skal op over en tiendedel af den samlede energiproduktion inden for de næste 10 år, så kræver det nogle helt nye initiativer,« siger Anders Højgaard, civilingeniør i Energistyrelsens afdeling for energiforsyning.

De bedste teknologier

Solceller er ikke den eneste grønne teknologi, der ifølge eksperterne er på vej frem hos forbrugerne. Solfangere til opvarmning af vand, en ny generation af effektive tagvindmøller og elproducerende biogasfyr og biomasseanlæg vil konkurrere om forbrugernes pengepunge. Det altafgørende for hvilke teknologier, der får udbredelse, vil være, hvad der bedst kan betale sig for forbrugerne.

»Det skal ikke kun give mening i forhold til miljøet. Det skal også være økonomisk interessant,« siger Seniorforsker ved Risø DTU, Lars Henrik Nielsen.

»Men anlæggene skal også være nemme at have med at gøre,« mener Chef for Afdelingen for Systemanalyse ved Risø DTU, Hans Hvidtfeldt Larsen: »Det nytter ikke noget at kræve en livsstilsændring af danskerne, hvis vi skal blive mere klimavenlige og bæredygtige. Det skal være nemt og billigt, hvis folk skal forsøge sig med energiløsninger på egen hånd.«

Jørgen Kjems peger på let-anvendelig computerteknologi som et sted, hvor producenterne og elselskaberne kan lede efter inspiration:

»Hvis de nye decentrale anlæg skal blive populære, kræver det nogle 'plug and play'-løsninger, som gør dem nemme at bruge. Det skal være ligeså let som en iPhone.«

Men hvis scenariet bliver til virkelighed, og almindelige danskere vil kunne producere deres egen el og varme uden problemer og med økonomisk fordel, vil det danske elnet få svært ved at følge med.

»Eltransmissionsdirektør i statsejede Energinet.dk, Carsten Jensen, fortæller:

»Elsystemet er ikke designet til den her situation. Der ville skulle laves nogle investeringer i elsystemet og nogle forstærkninger undervejs. Det er helt klart.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her