Nyhed
Læsetid: 3 min.

Jens Rohde: Lene Espersen ødelægger dansk EU-formandskab

Den i forvejen upopulære udenrigsminister Lene Espersen (K) bliver nu kritiseret for en fejlslagen strategi om det næste danske EU-formandskab. DF advarer mod ny borgerkrig mellem regeringspartierne, mens ministeren undrer sig over kritikken
Indland
22. juni 2010

Venstres EU-parlamentsmedlem Jens Rohde retter nu en skarp kritik mod udenrigsminister Lene Espersen (K), som i sidste uge bedyrede, at en afskaffelse af landbrugsstøtten vil være højt på dagsordenen, når Danmark overtager EU-formandskabet i 2012.

Den strategi er ifølge Jens Rohde helt hen i vejret og direkte skadelig:

»At gøre afskaffelse af EU's landbrugsstøtte til succeskriterium for dansk EU-formandskab i 2012, som udenrigsministeren vil, svarer til at indkalde til topmøde på Mars. En tredjedel tør ikke komme, en tredjedel har ikke råd, og den sidste tredjedel kommer - men kun for at se, hvem disse skingrende tossede danskere er,« skriver Rohde på Facebook og afslutter:

»Formandskabet bliver tabt på gulvet - og der er langt ned fra Mars. Det er uanset holdning den politiske virkelighed.«

Skidt for VK's fremtid

Dermed må udenrigsministeren, som gennem de seneste måneder har måtte indkassere kritik for både sit afbud til det arktiske topmøde og sin efterfølgende undskyldning, lægge ryg til en undsigelse fra en Venstremand.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt er medlem af EU-Parlamentets landbrugskommission, og han er enig med Jens Rohde i substansen, men:

»Det er ikke særlig optimerende for hverken Jens Rohde eller regeringens fremtid at erklære endnu en borgerkrig mellem V og K,« siger han med henvisning til de mange interne uenigheder mellem de to regeringspartier, der strækker sig fra burkaforbud over efterlønsreformer til børnecheck og brugerbetaling.

Og senest i går et konservativt ønske om at nedlægge sygehusregionerne - som pure blev afvist af Sundhedsminister Bertel Haarder (V), der med egne ord »havde andet at tage sig til« oven på en kommunalreform, som først nu er ved at falde på plads.

De mange interne slagsmål mellem V og K har ført til, at oppositionen i langt de fleste målinger står til at vinde næste valg. Samtidig ytrer det konservative bagland utilfredshed med Lene Espersen, som ikke har formået at indkassere den ventede vælgersucces, og som tidligere på måneden blevet kåret som den mindst populære minister.

Selv om Morten Messerschmidt hellere havde set, at Rohde havde givet sit budskab videre til Espersen 'under fire øjne', er han enig i at det let kan føre til et nederlag for et danske formandskab, hvis landbrugsstøtten sættes op som succeskriterium.

Ny kommissær siger nej

Kritikken fra Jens Rohde undrer Lene Espersen. I et skriftligt svar til Information påpeger udenrigsministeren, at målsætningen om at udvikle EU's landbrugspolitik i en mere markedsorienteret retning har været fast politik for skiftende danske regeringer:

»Og den politik agter jeg bestemt at videreføre,« lyder det fra Lene Espersen, som betoner, at hun i sidste uge understregede, at EU-budgettet skal bidrage til, at EU høster de fulde fordele af globaliseringen.

»Det kræver, at budgettet reformeres, og her ser vi helst den direkte landbrugsstøtte afviklet på sigt, og at EU's fælles landbrugspolitik i den næste finansielle perspektiv-periode 2014-2020 fokuseres på at sikre f.eks. fremme af miljø, økologi og høje fødevaresikkerhedsstandarder,« skriver Lene Espersen.

Den tidligere danske landbrugskommissær Mariann Fischer Boel (V) plæderede da også i årevis for en reduktion af støtten, men måtte nøjes med mindre reformer af sukker-, frugt- og vinsektorerne. I 2008 var landbrugsstøtten på 300 mia. kr. eller cirka 31 procent af EU's budget. Heraf modtog Danmark ca. ni mia. kr. Og de mange støttekroner bliver ifølge Morten Messerschmidt næppe færre lige foreløbig.

»Lysten til at reducere EU's støtte til landbruget eksisterer nærmest ikke uden for Skandinavien,« siger han.

For nylig stillede DF'eren spørgsmål til den nyudnævnte landbrugskommissær, rumæneren Dacian Ciolos om netop støtten.

»Hans ret chokerende svar var en afvisning af, at der under Mariann Fischer Boel overhovedet havde været en formuleret politik, der gik i retning af at reducere støtten. Hans synspunkt er, at hvis EU skal klare sig i en globaliseret verden, er man nødt til at fastholde støtten og måske sågar hæve den,« siger Messerschmidt og tilføjer:

»Hvis man fra dansk side lægger hele sin politiske kapital i at afvikle landbrugsstøtten, går man et meget stort nederlag i møde ved formandskabet.«

Venstres politiske ordfører Peter Christensen påpeger, at en afskaffelse af landbrugsstøtten ikke er regeringens eneste punkt på dagsordenen for formandskabet i 2012:

»Men hensigten er, at få støtten til at fylde mindre,« >siger han og tilføjer

»Hvis man ikke siger, at man gerne vil til Mars, kommer man heller aldrig derop.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lykke Johansen

Hvordan er det overhovedet lykkedes Lene Espersen at komme til tops i dansk politik?
- Jo mere hun åbner munden og fremkommer med det ene "visdomsord" efter det andet, des dummere og politisk ude af trit med virkeligheden fremstår hun.

At hun nu sidder som både leder af sit parti og som udenrigsminister er en af de største politiske jokes i nyere tid.

Hvornår er nok nok for de konservative og for Lars Løkke? Hvor længe kan han holde til denne farce?

Heinrich R. Jørgensen

Det er De Konservative selv, der må tage opgøret internt, og sadle om. Problemet er så vidt jeg kan se, at de i den aktuelle folketingsgruppe ikke har talenter der er markant bedre.

Hvis partiet vælger en ny formand, og får valgt denne og andre talentfulde og opvakte personer i Tinget for partiet, kan der nok komme nye boller på suppen. Ergo har det lange udsigter.

Henrik Jensen

Jamen - det er da yndigt, at Lene vil afskaffe støtten til de store landbrugskoncerner og prins J. Det ville Marianne Fischer Boel jo også.

Men jeg glemmer ikke, hvordan støtten gik gennem sidst. Schröder og Chirac blev enige om at forsætte frem til 2015, på et formøde i Berlin. Og ultraliberalisten Fogh - when push came to shove - klappede hælene sammen og købte det fransk-tyske udspil.

Mette Hansen

Lykke Johansen: Det er mig en gåde! Hun har ikke substans overhovedet..det er reen overflade, selvros og tomme oneliners!!
Ikke at jeg har noget imod folk roser sig selv,men her følger virkeligheden ikke med.

Hans V. Madsen

OK, forslaget er måske nok relativt utopisk, men landbrugsstøtten er den mest stupide foranstaltning vi har i Europa. Den holder Afrika i et jerngreb de aldrig slipper ud af, presser dem væk fra deres eget land i søgen efter et håb, og gør det Europæiske landbrug ineffektivt. Vi betaler derudover et gigantisk beløb i administration.

New Zealand afskaffede den i 90'erne med stor succes. Hvis vi nu vovede at se Afrika som en potentiel samhandelspartner, og vovede at konkurrere med dem på lige vilkår, så ville Afrika få langt bedre mulighed for at skabe arbejdspladser og vækst, og vi ville alle bliver rigere og gladere på lang sigt.

Hans V. Madsen

OK, forslaget er måske nok relativt utopisk, men landbrugsstøtten er den mest stupide foranstaltning vi har i Europa. Den holder Afrika i et jerngreb de aldrig slipper ud af, presser dem væk fra deres eget land i søgen efter et håb, og gør det Europæiske landbrug ineffektivt. Vi betaler derudover et gigantisk beløb i administration.

New Zealand afskaffede den i 90'erne med stor succes. Hvis vi nu vovede at se Afrika som en potentiel samhandelspartner, og vovede at konkurrere med dem på lige vilkår, så ville Afrika få langt bedre mulighed for at skabe arbejdspladser og vækst, og vi ville alle bliver rigere og gladere på lang sigt.

Alexander Carolinus

Der bliver virkelig lagt i kassen til et regeringskifte, men det var jo også hvad der blev lagt op til med Helles Bilderberg deltagelse

Marianne Mogensen

Det har ingen relevans, hvad Lene Espersen har af planer for formandskabet i 2012.

Til den tid har vi en anden regering - og en anden udenrigsminister.....

Johannes Nielsen

Hold da mule hvor er der mane ironiserende og perfide bemærkninger -

Er der nogen her på forumet som synes det er et dårligt forslag?!?!?!?!?

Heinrich R. Jørgensen

Johannes Nielsen:
"Er der nogen her på forumet som synes det er et dårligt forslag?!?!?!?!?"

Det er et ualmindeligt tåbelig ambition for at formandskab, da det er dertil et urealistisk ønske at søge gennemført.

Ambitionen om at få afviklet landsbrugsstøtten derimod, er ganske fornuftig.

Med de mange stridigheder, der er mellem V og K, tegner der sig et nyt makkerpar i dansk politik: Venstre og Dansk Folkeparti. Det er sjældent, at de to partier skændes (i hvert fald ikke offentligt), de er enige om det meste - indvandrere, efterløn, miljø, skat osv.
Der er sikkert mange i Venstre, der gerne vil slippe af med de illoyale konservative, og erstatte dem med Pia K's klakkører.
De konservativehar ikke andre valg, end at stemme for hvad V+DF kommer med - hvor ellers kan det reducerede konservative parti gå hen?

Hold, hold, hold. Ingen og jeg gentager INGEN skal drage landbruget ind i finanskrise og genopretningspakker og alt det fis.
Landbruget hverken kan, skal eller vil være med til det svineri.
Nu har vi investeret, udviklet alle mulige former for pesticider og dyrevelfærdsmedicin.
NU HOLDER DET
Enhver med bare nogenlunde omløb i pæren kan forstå, at landbrug overhovedet ikke kan drives uden støtte med de klimaforhold det får stillet til rådighed.
En cykel uden hjul er jo ikke nogen cykel.
Landbrugsrådet takker udenrigsministeren for hendes hjælp til at sikre, at denne debat lukkes med 7 segl.

Dorte Sørensen

Det er ret sjovt , at uenigheden bliver mere og mere tydelig inden for selve regeringen –( ja selv de konservatives tidligere højt profilerede miljøordfører Ørum Jørgensen er nu i frustration flytte over til Kristdemokraterne så han kan igen føre politik med hjerte, som han selv udtrykte sig i P1 i går.) – når OVK selv gør et stort nummer ud af at ville fremstille oppositionen som en gruppe med uenighed.
Ang. EU's landbrugsstøtte, som Lene Espersen mener skal helt afskaffes, så er det bare underligt at OVK har stemt en landbrugsjords skattenedsættelse igennem Folketinget , hvorved landbruget fik kompensation kr. for kr. for den del EU's landbrugsstøtte allerede er sat ned.

ellen nielsen

Jeg synes,
at kunne huske, at der for få år siden i DK var bred politisk enighed om at få afskaffet landbrugsstøtten i EU så hurtigt som muligt,
men jeg kan selvfølgelig huske forkert!

Dorte Sørensen

ellen nielsen
Det var der .Derfor virker det også MEGET underligt, at OVK trumfede en skatte nedsættelse af landbrugs jorden igennem så den gav kombination kr. for kr. af nedsættelsen af EU's landbrugsstøtte . Hvorfor skal samtlige danske borgere betale landbruget for en mindre støtte til landbruget, som den danske regering selv var gået ind for. Jeg forstår ikke den logik.

Slettet Bruger

Man må give Rhode ret. Det er dybt urealistisk og svarer til at afholde miljøtopmøde med en venstreformand.

Bernhard Dragsbjerg

Tæven fra Hirtshals har talt igen og igen, stadig uvidende og helt tomt. Må det få en ende snarest.

Man bliver sgu' i så godt humør når venstre og konservative mundhugges.

Gadedrengen og fiskerpigen savner den patriarkalske stramme leder.

Mona Blenstrup

Når landbruget i den grad IKKE kan overleve (?) uden bitandshjælp er det blot at lade skrabet dø af sig selv.

Det er ikke ok at holde svin på en måde, der medfører en trussel for folkesundheden.

Det er ikke ok at poste sprøjtegift ud over afgrøder, der blot brændes af, fordi prisen ikke kan opveje udgifterne.

Det er slet ikke nødvendigt med det industrilandbrug i Danmark.