Nyhed
Læsetid: 3 min.

Madpakkeordning risikerer sparekniv

Den omstridte madpakkeordning er i fare for helt at lade livet i de kommende forhandlinger om kommunernes økonomi, frygter børne- og ungdomsborgmester i København
Den københavnske børne- og ungdomsborgmester, Anne Vang, frygter, at den del af bloktilskuddet, som kommunerne i dag får til den såkaldte madpakkeordning på 400 mio. kroner, vil blive sparet væk forhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Finansministeriet. Model

Den københavnske børne- og ungdomsborgmester, Anne Vang, frygter, at den del af bloktilskuddet, som kommunerne i dag får til den såkaldte madpakkeordning på 400 mio. kroner, vil blive sparet væk forhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Finansministeriet. Model

Torben Klint

Indland
7. juni 2010

Kommunerne står over for nogle hårde økonomiske forhandlinger, og regeringens stort anlagte madpakkeordning, der endte med at blive gjort frivillig, står til at blive så dårlig, at forældrene ikke vil have den.

Det siger Københavns socialdemokratiske børne- og ungdomsborgmester Anne Vang, der har satset stort på at give de 0-6 årige et sundt og nærende måltid mad.

Hun frygter, at den del af bloktilskuddet, som kommunerne i dag får til børnemaden på 400 mio. kroner, vil ryge eller falde efter kommuneforhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Finansministeriet.

»Nu hvor det er blevet et forældrebestyrelsesvalg, om man vil have madordningen eller ej, så er det klart, at jeg frygter for de 400 mio. kroner,« siger Anne Vang.

»Det eneste rimelige, vil dog vær, at give kommunerne pengene, for uanset om det er en forældrebestyrelse, der vælger madordningen til, eller om det er regeringen, så koster den penge,« siger hun og forklarer, at de 400 mio. kroner i forvejen ikke var nok, og at de derfor måtte skyde ekstra penge i ordningen.

Også direktør for Københavns Madhus Anne Birgitte Agger er nervøs for madordningens fremtid. Københavns Madhus har haft ansvaret for at implementere madpakkeordningen i 500 daginstitutioner i Københavns Kommune.

»Det, jeg er bange for, er, at dem, som sidder hos KL, har så mange andre ting at slås for rent økonomisk, at pengene forsvinder i glemslen. Hvis de gør det, er de eneste, der kan finansiere børnemaden mor og far, og så bliver ordningen derefter,« siger Anne Birgitte Agger, som mener, der er et behov for tilskud til de fattigste børn og som support til at sikre madkvaliteten. Hun har indtil nu ikke kunnet få et klart svar på, om der vil blive rørt ved tilskuddet.

DF: tilskuddet kan falde

Venstres finansordfører Jacob Jensen kan ikke garantere, at pengene til ordningen fortsat er der efter forhandlingerne, og han vil ikke udtale sig yderligere.

Liberal Alliance (LA), der står bag forslaget, vurderer imidlertid, at tilskuddet vil blive mindre.

»Grunden til, at man gav tilskuddet, var, at der skulle etableres køkkener. Min forventning er derfor, at der ikke skal etableres så mange køkkener fremadrettet, fordi flere er lavet. Jeg forudser derfor, at tilskuddet vil falde i fremtiden,« siger LA's politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Han påpeger, at han ikke har tænkt sig at gå yderligere ind i sagen, fordi LA mener, det primært er forældrenes opgave at sørge for mad til deres børn.

Dans Folkepartis gruppeformand Kristian Thulesen Dahl, som også er formand for Folketingets finansudvalg mener, at det er klart tilskuddet vil falde, hvis flere vælger madordningen fra.

»Hvis halvdelen af institutionerne vælger ikke at have ordningen, så vil det alt andet lige svare til 200 mio. kr. af de 400 mio. kroner. Så skal der selvfølgelig ikke udbetales penge til dem, som ikke laver ordningen,« siger Kristian Thulesen Dahl, som ikke kan se mening i bekymringerne:

»Jeg tror, det her drejer sig om, at Anne Vang og Anne Birgitte Agger forsøger at lave en pressehistorie om, at 'nu kommer den store stygge stat og tager pengene fra os igen', som kommunerne altid gør.«

Ikke grund til bekymring

Står det til KL, bliver der ikke rørt ved tilskuddet.

»Der er ingen grund til bekymring. Man har udregnet, hvad det koster kommunerne at købe og løbe madordningen, og der er givet den kompensation, der skal gives. Det er en aftale, der er lavet én gang. De penge er givet, og sådan er det,« siger KLs næstformand Erik Fabrin.

- Der vil altså ikke blive rørt ved bloktilskuddet?

»Nej, det er slet ikke på dagsordenen,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her