Nyhed
Læsetid: 3 min.

SF'er kræver afstemning om EU-sanktioner

Flere af SF's folketingsmedlemmer er imod at give EU nye straf- og kontrolmuligheder over for dansk finanspolitik. Jonas Dahl kræver en folkeafstemning. SF-ledelse vil ikke at tage stilling
Flere af SF's folketingsmedlemmer er imod at give EU nye straf- og kontrolmuligheder over for dansk finanspolitik. Jonas Dahl kræver en folkeafstemning. SF-ledelse vil ikke at tage stilling
Indland
24. juni 2010

I kølvandet på sidste uges EU-topmøde er der nu lagt op til en større diskussion i SF om de nye straf- og kontrolmuligheder, EU-Kommissionen tegner til at få over for dansk finanspolitik.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) erklærede sig i sidste uge klar til, at Danmark fremover skal indberette nøgletal og dele af det kommende års finanslov til EU-Kommissionen - og at vi for første gang skal kunne idømmes sanktioner, hvis ikke Danmark lever op til økonomiske henstillinger fra Bruxelles. Og dé udsigter møder nu markant modstand fra flere af SF's folketingsmedlemmer.

Sundhedsordfører Jonas Dahl kræver direkte en folkeafstemning om planerne.

»For mig at se er det her en grundlæggende ændring, hvor EU får nogle beføjelser, der går længere end det, som danskerne har sagt ja til. Hvis man går videre ad den vej, så bør man også lægge det ud til befolkningen og få en offentlig debat og en folkeafstemning om det,« siger han.

Afgørende grund til nej

To eksperter fastslog i lørdags i Information, at regeringen ikke har nogen juridisk pligt til at udskrive en afstemning om stramningerne, der ligger inden for de juridiske rammer af euroforbehold og grundlovens paragraffer. Alligevel er en afstemning på sin plads, mener Jonas Dahl.

»Det kan godt være, at man kan diskutere juraen. Men vi har bare altid haft et fornuftig grundprincip om, at når man flyttede nogle milepæle i det økonomiske samarbejde, så hørte man befolkningen,« siger han bl.a. med henvisning til, at Danmark - på trods af, at kronen er bundet op på euroen - hidtil ikke har kunne straffes, hvis vi ikke levede op til EU's henstillinger. Også SF's fødevareordfører Kristen Touborg er stærkt skeptisk over for planerne.

»Det her mener jeg ikke, at jeg har sagt ja til, så jeg vil have det på møde, så snart vi får lejligheden til det. Vi har et forbehold over for ØMUen - og jeg kan ikke se nogen grund til, at vi skal sende nogen dele af vores finanslov til godkendelse,« siger han.

Kulturordfører Pernille Frahm (SF) »advarer meget imod, at man forsøger at snige euroen ind ad bagdøren« - og til Jyllands-Posten erklærede skatteordfører Jesper Petersen (SF) i weekenden sig som klar modstander af, at Danmark skal være underlagt de nye strafmuligheder:

»Jeg synes, at det er en klar pointe, at vi har nogle større politiske friheder ved at stå uden for ØMU'en, og det var en afgørende grund til, at SF og Danmark sagde nej til at være med i 2000,« sagde han.

Jesper Petersen står ved sine udtalelser, men ønskede i går ikke at uddybe dem.

Hypotetisk diskussion

SF's medlem af Europa-udvalget Anne Grete Holms- gaard har bakket op om de nye planer - men fra gruppeformand Ole Sohn er meldingen henholdende.

»Det en lidt hypotetisk diskussion at tage allerede nu,« siger han med henvisning til, at de endelige regler er ved at blive udarbejdet af en hurtigarbejdende 'task force' af EU-finansministre under ledelse af EU-præsident Herman Van Rompuy. Først op til et EU-topmøde i efteråret skal Folketingets partier tage stilling til de nye regler, og inden da vil Sohn ikke forholde sig til, om Danmark for første gang skal eller ikke skal kunne idømmes sanktioner for økonomisk uansvarlighed.

»Når vi ser de endelige regler, vil vi forholde os til, om de ligger inden for skiven af, at Danmark ikke er med i euroen. Men jeg har da den holdning, at når man melder sig ind i en forening, så må man også følge foreningens vedtægter,« siger han med henvisning til, at Danmark som deltager i valutasamarbejdet ERM2 i forvejen har en række forpligtelser - dog uden sanktionsmuligheder fra kommissionen.

Hos Enhedslisten undrer Per Clausen sig over, at SF-ledelsen ikke siger klart nej allerede nu.

»Hvordan man i SF kan være tilhænger af, at man skal udsættes for yderligere kontrol fra EU, og samtidig stadig være modstander af euroen - det forstår jeg simpelthen ikke,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niklas Monrad

Nå, det forstår Per ikke ...

Det kunne jo skyldes, at SF i fremtiden bekvemt vil kunne bruge disse nye regler som begrundelse for at være nødsaget til at føre ansvarlig økonomisk politik. Med andre ord, bruge den gode gamle Europæiske national hymne : "Det er EUs skyld"