Læsetid: 3 min.

Skader bloktilskud Færøernes økonomi?

Den pose penge, som Danmark hvert år sender til Færøerne, skaber rekordhøje priser på Færøerne. Men fjerner man bloktilskuddet, frygter mange færinger en ny folkevandring
Skærpekød på lige rækker i Tórshavns største og eneste shoppingcenter - 847 kroner for en kølle. Både prisen og lugten af det vindtørrede fårekød er overvældende for en dansker. Færøerne har lige indtaget førstepladsen som Europas dyreste land.

Skærpekød på lige rækker i Tórshavns største og eneste shoppingcenter - 847 kroner for en kølle. Både prisen og lugten af det vindtørrede fårekød er overvældende for en dansker. Færøerne har lige indtaget førstepladsen som Europas dyreste land.

Sara Hartmann

17. juni 2010

Går man på indkøb i Tórshavns største og eneste shoppingcenter, SMS, og besøger kødafdelingen, vil man som dansker undre sig over en ganske særlig lugt. Den stammer fra det færøske skærpekød - lufttørret fårekød. Efter flere måneders lagring er lugten fra kødet overraskende stram, men endnu mere overraskende er prisen - 847 kroner for én kølle. Og tager man et hurtigt pristjek i resten af butikken, er det tydeligt, at priserne slår de danske med flere længder.

På Færøerne er leveomkostningerne 14 procent højere end i Danmark, og Færøerne har europarekorden i høje priser. Det viser en ny undersøgelse, der er lavet af den færøske økonom Heri á Rógvi med støtte fra blandt andet Aarhus Universitet og Konkurrencerådet på Færøerne. En af forklaringerne på de rekordhøje priser er det årlige økonomiske bloktilskud, som Færøerne modtager fra Danmark, fordi bloktilskuddet forhindrer Færøerne i at føre en rationel økonomisk politik. Det viser rapporten, 'På vej mod en selvbærende økonomi', af ph.d. i Økonomi Jóannes Jacobsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu