Læsetid: 4 min.

Ulige lønvilkår begynder allerede på uddannelserne

I traditionelle mandefag inden for politiet og forsvaret får de studerende løn under uddannelse. Mens de studerende på lærer- sygeplejerske og pædagoguddannelsen må nøjes med SU
Politielever får 23.000 kr. pr. måned under hele uddannelsen, mens sygeplejersker får 5.300 i SU under deres.

Politielever får 23.000 kr. pr. måned under hele uddannelsen, mens sygeplejersker får 5.300 i SU under deres.

2. juni 2010

Ulige lønvilkår starter allerede på uddannelserne. En stikprøve, som Dagbladet Information har foretaget af flere mellemlange videregående uddannelser, viser, at det kun er i politiet og forsvaret som er typiske mandefag at de studerende får løn under hele uddannelsen.

På andre mellemlange videregående uddannelser som sygeplejerske, lærer og skuespiller må de studerende nøjes med SU. Mens en politielev har 23.000 kr. får skal hver måned, må en sygeplejeelev nøjes med 5.384 kr.

Det svarer til en årlig lønforskel på 211.396 kr.

På journalist-, pædagog- og diplomingeniøruddannelserne får de studerende løn i deres praktikperiode.

I sidste uge dokumenterede Lønkommissionen, at lønningerne generelt er højere i de traditionelle mandefag og den tendens ses altså allerede inden de studerende bliver færdige.

Ligestillingsforsker og lektor på Institut for Samfund og Globalisering ved RUC, Karen Sjørup betoner, at flere af de traditionelle kvindefag har lagt mere vægt på det teoretiske, hvorfor de studerende bruger mere tid på skolebænken.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Aaen

Og således bidrager organisationerne selv til at kvindefagene f.eks. sygeplejerskerne, lærerne mv - og snart også måske pædagog-uddannelsen? er med til at skævvride lønnen til fordel for mændene på det danske arbejdsmarked.

Og begrundelsen er altså totalt helt hen i vejret. Netop ved at indgå som en arbejdskraft på lige fod med ældre sygeplejersker mv. lærer de studerende deres fag. deres håndværk. Og det er sådan set også et problem, at lærer-studerende kun observerer undervisningen, ikke bliver kastet ud i undervisningen med det samme.

Det er nemlig det man lærer mest - ikke at sidde stille og observere hvordan andre gør det. Især når det drejer sig om at undervise handler det om at få noget praktisk erfaring i en klasse - ud og mærke det rigtige liv - det levende liv. Og så koble praksis sammen med teori - ikke den måde som det fungerer på nu - hvor teorien kommer først og så de praktiske eksempler bagefter.

Pointen er at man ikke lærer at blive en god sygeplejerske eller en lærer af at sidde på en stol; man skal ud i det levende liv - og selv prøve at stå med ansvaret for en patient eller en klasse.

Og jeg forstår ganske enkelt ikke, hvorfor BUPL vil have afskaffet elevlønnen for de pædaog-studerende? Ja, de indgår i arbejdet på lige fod med andre pædagoger, og hva så? Kun på den måde kan de lærer, hvad arbejdet går ud på...

Peter Jensen

»Man betragter mænds arbejde som mere værd end kvinders"

Nej, man betragter noget arbejde som mere værdifuldt end andet, med rette .
Det er IKKE det samme at svejse rør på bunden af Nordsøen som at skifte ble .
Det er meget simpelt : Kvinderne må til at vælge nogle andre jobs . Sjovt nok er det de færreste kvinder der synes det er sjovt at have jobs hvor man risikerer skidt under neglene, eller endnu være : Knækkede negle .
Og når så den foreslåede "løsning" er at "mændene
skal holde igen" må man jo spørge sig selv om ikke ham der professoren faktisk har en pointe når han siger mænd er klogere end kvinder .

Karsten Aaen

Ja, og sjovt nok er det de færreste mænd, der syndes det er 'sjovt' at have en job, hvor man får lort på hænderne. Ja, undskyld udtrykket, men som sygeplejerske og sosu-assistent skifter du gamle fru Hansens ble eller gamle hr. Jensens kateder.

Svend Nielsen

Man skal heller ikke glemme at en politimand eller officer er at regne som ufaglært hvis han/hun forlader korpset. Man får altså ingen civile kompetancer som en bachelorgrad eller lignende.

Niels Mosbak

Det er i høj grad de forskellige forbund der selv er skyld i ulighederne.

Helt tilbage i starten af 1980'erne befandt både politifolk og sygeplejersker sig i den samme centralorganisation.
Fra statslig side blev der foreslået en stillingsvurdering, hvor man bedømte lønindplacering i forhold til kompetancer og ansvar.

Dansk Sygeplejeråd udviste manglende solidaritet og hoppede fra - de ønskede ingen stillingsvurdering.

Dansk Politiforbunds medlemmer der blev stillingsvurderede, endte med en højere indplacering i statens lønrammesystem og rykkede derfor fra sygeplejerskerne lønmæssigt.