Læsetid: 3 min.

Beklagelse dulmer ingen vælgervrede

Lars Løkke Rasmussens (V) beklagelse af, at han 'fejlvurderede' reaktionerne på placeringen af et nyt supersygehus i Gødstrup ved Herning mildner ikke de mange vrede vestjyske vælgere, siger udkantsdanmarks parti, Fælleslisten
Når Lars Løkke (V) påstår, at vælger-utilfredsheden i Jylland 
 i høj grad skyldes en generel utilfredshed med konjunktur-erne dér, er det noget, han har 'opfundet til lejligheden', mener Leif Hornshøj, Fælleslisten.

Når Lars Løkke (V) påstår, at vælger-utilfredsheden i Jylland
i høj grad skyldes en generel utilfredshed med konjunktur-erne dér, er det noget, han har 'opfundet til lejligheden', mener Leif Hornshøj, Fælleslisten.

Nikolai Linares

5. juli 2010

Det var efter alt at dømme ment som en indrømmelse til vrede vestjyske Venstre-vælgere. Men Lars Løkke Rasmussens beklagelse af, at han har »fejlvurderet bekymringen og utrygheden« ved placeringen af det omdiskuterede nye vestjyske supersygehus i Gødstrup ved Herning, ændrer ikke ved den vælgervrede, som beslutningen udløste.

Det siger formand Leif Hornshøj fra protestpartiet Fælleslisten, der i det forløbne år har støvsuget en stor mængde utilfredse venstrevælgere i den traditionelle V-højborg i Nordvestjylland.

»Det ændrer overhovedet ingenting - og det er næsten ynkeligt, at han siger sådan noget. Han ved godt, hvad der er galt herovre. Og en undskyldning eller en bortforklaring ændrer ikke nogen som helst, hvis han ikke har tænkt sig at ændre på sin bommert« siger Leif Hornshøj.

Beklagelsen faldt i et interview med Jyllands-Posten i går. Her tager statsministeren det fulde ansvar for den vrede, der er ført til medlemsflugt blandt Venstres lokalforeninger, hvor op mod 25 procent visse steder har meldt sig ud i protest.

Et hold-kæft-bolche

Men hvor Løkke erkender at have undervurderet utilfredsheden med, at han i sin åbningstale i Folketinget i oktober sidste år bakkede op om placeringen af sygehuset i Gødstrup og ikke i Aulum, der ligger tættere på Holstebro, så vil han ikke gøre beslutningen om.

I stedet henviser han til, at regeringen »ikke har været gode nok til at forklare« de tiltag, der følger med centraliseringen - nemlig bl.a. en akutplan på 600 mio. kr., som regeringen og DF vedtog tidligere på året.

Men akutplanen betegner Leif Hornshøj som »det, vi herovre kalder et hold-kæft-bolche«.

»Vi har ikke hørt andet, end at det skal være en helikopter og et forsøg med en ambulance. Og det redder ingen verdens ting,« siger han - og gentager sit krav om en genåbning af en akutfunktion i Holstebro.

Lars Løkke Rasmussen fastslår i interviewet, at utilfredsheden i Vestjylland »handler om andet og mere end placeringen af sygehuset« og henviser til, at den økonomiske krise »i høj grad er placeret i et bælte op igennem det jyske«.

Men dén forklaring - at vælgerutilfredsheden altså i høj grad også skyldes en generel utilfredshed med konjunkturerne - har statsministeren »opfundet til lejligheden«, mener Leif Hornshøj.

»Det er en undskyldning, som han selv burde vide, ikke passer. Der var protestmarcher og underskriftsindsamlinger allerede lang tid før, at krisen kom. Modstanden mod sygehusplaceringen startede allerede i slutningen af 2007,« siger han.

Leif Hornshøj tror ikke, at Venstre vil få særligt stort held med at lokke frafaldne vælgere tilbage i folden.

Føler sig snydt

Han henviser til, at borgerne i Lemvig inden regionsrådsvalget i november blev lovet, at akutfunktionen skulle tilbage til Lemvig.

»Det resulterede i, at hvor vi i Fælleslisten fik 47,9 pct. af stemmerne her i Holstebro, så fik vi kun godt 32 pct. i Lemvig. Men da det efter valget viste sig, at der var tale om én læge og to sygeplejersker, så følte man sig rigtig snydt. Nu tror man ikke på noget mere. Der er en grænse for, hvor meget man lader sig snyde og narre,« siger Leif Hornshøj.

Statsministerens beklagelse fik i går flere andre partier på banen.

Den nyindmeldte kristendemokrat, folketingsmedlem Per Ørum Jørgensen, der er tungen på vægtskålen under regeringsblokkens 90 mandater, kræver direkte, at regeringen omgør sin beslutning og bygger det nye sygehus i enten Aulum eller Holstebro. Det kan få betydning for, hvem Kristendemokraterne pege på i forhold til næste valg.

»Det har vi ikke besluttet os for, om vi peger på blå eller rød stue,« siger Per Ørum Jørgensen til Ritzau.

Også SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl, kræver en ny sygehusplacering.

»Når statsministeren erkender, at han har undervurderet vestjydernes vrede over placeringen, så erkender han jo også, at vreden har en årsag,« siger han til Ritzau.

DF: For sen erkendelse

I Dansk Folkeparti beklager næstformand Peter Skaarup, at Løkkes erkendelse er kommet så sent.

»Det havde været bedre, hvis han var kommet frem til det, inden han gik på Folketingets talerstol og pegede på Gødstrup,« siger han.

Dansk Folkeparti vil ikke kræve beslutningen omgjort, men vil i stedet »følge tæt«, om de 600 mio. kr., som udkantskommunerne har fået til at sikre akutberedskabet, bliver brugt efter hensigten.

»Jeg opfatter mest statsministerens udmelding som rettet til sine egne partimedlemmer,« siger Peter Skaarup.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hvor mange helikoptere og top ambulancer med udstyr til førstebehandling vil Løkke Rasmussen og DF få for 600 mio. kr. og hvor lang tid kan de drives for det beløb?
Efter løftet om at akutfunktion skulle tilbage til Lemvig og løftet kun blev indfriet med en læge og to sygeplejersker, så kan jeg godt forstå at tilliden til Løkke Rasmussen er meget minimalt. For ikke at tale om alle de gange regeringen og DF tidligere har lovet de samme penge ud til flere formål så dette løfte er desværre ikke en enlig svale.
Derudover har Danmark penge til de lovede supersygehuse når vi pt. ifølge regeringen mangler 24 mia. kr. I forvejen har Løkke Rasmussen allerede halveret sit løfte om at supersygehusene skulle bygges og etableres for 80 -90 mia. kr. men nu taler Løkke Rasmussen om kun 40 mia. kr. Hvad er det der her skal ændres i de oprindelige planer, det har Løkke Rasmussen ikke meldt ud.
Hvis Løkke Rasmussen virkeligt vil gøre noget god for Danmark så udskrev han valg nu så vi kan få et arbejdsdygtigt og samarbejdende Folketing, der kan foretage en genopretning.

Preben Michelsen

Statsministeren undskyldte fordi det var en beslutning han havde indflydelse på. Muhammedkrisen fik lov at eskalere fordi statsministeren "kun" ville retteligt beklage fordi han ved en undskyldning dermed ville anerkende at han havde magt over hvad dagbladene trykte.

Informations leder bidrager til at udvaske forskellen mellem de to ord undskyldning og beklagelse. Det mener jeg er yderst kritisabelt.

Vagn Buch-Pedersen

Åbenbart overser såvel diverse politikere fra SF, Fælleslisten og KD, at statsministeren ikke bare lige kan placeret sygehuset i Vestjylland et andet sted, uden at det vil få omfattende demokratiske konsekvenser. Beslutningen om sygehusets placering er nemlig vedtaget i regionsrådet i Region Midt og hviler dermed på en beslutning i et demokratisk valgt organ. Den kan ikke umiddelbart tilsidesættes, med mindre man vil underkende regionsrådenes demokratiske beslutninger. Og gør man det, så er de ligegyldige. Konsekvensen vil være, at de må nedlægges, men det vil givet kun føre til yderligere centralisering af magten på Christiansborg. Vil det være ønskeligt?

Vagn Buch-Pedersen

En rettelse: Det er såvel diverse politikere som pressen, der overser, at statsministeren ikke bare kan flytte det vestjyske eller for den sags skyld andre sygehuse.

Chris David Bonde Henriksen

denne fejlvurdering bliver Venstres "Waterloo". Nu har man mistet kernevælgere i det jyske. Det var den logiske konsekvens af Anders Fogh Rasmussens strategi; man tog socialdemokraternes monopol på velfærdssamfundet, men svigtede Venstres grundprincipper. Det er ikke til at udelukke at Fælleslisten kan opsamle frustrerede - tidligere - venstrevælgere.
At regionerne hele tiden har været en fejltagelse understreges kun af denne sag.

Heinrich R. Jørgensen

Chris Henriksen:
" Det var den logiske konsekvens af Anders Fogh Rasmussens strategi; man tog socialdemokraternes monopol på velfærdssamfundet, men svigtede Venstres grundprincipper."

Det har altid været en bred palette af "grundprincipper" i Venstre, forfægtet af forskellige grupper. Men den politiske vision om det nære samfund, det decentrale osv., er kategorisk blevet svigtet.

Men det er ikke blot udkantsdanmark-segmentet, der er blevet svigtet i Venstre. Også højskole-Venstre er blevet svigtet totalt.

Robert Kroll

Supersygehuse giver bedre behandlingsresultater, end små lokalsygehuse - så hvis man vil væære rask, så er det vejen frem.

Iøvrigt, så klynker "udkantsdanmark alt for meget.

Det er ikke i udkantsdanmark, man skaber de værdier, som betaler vores samfunds funktioner.

Tvært i mod - så "malker" udkantsdanmark alle os, der bor i by- og erhvervsområderne og skaber værdierne.

Når politikerne begynder at falde over deres egne ben for at "købe stemmer" i udkantsdanmark, så betaler de faktisk med de skatte- og afgiftskroner, som leveres af by- og erhvervsområdernes beboere.

åske skal man som by-beboer til at stemme defensivt for at undgå at blive malket yderligere af udkantsdanmark ?

slap af Løkke,.. på billedet til artiklen ligner du en der har en citron for hårdt op i nummerer, alle ved du taber næste valg, nu mangler det bare at det går op for lille LLR

Kenneth Pedersen

Robert Kroll:

En uddybelse af, at "udkantsdanmark" malker by-boere kunne være rart...

For det er da absolut ikke min vurdering!

Marianne Mandoe

En beklagelse om at "man ikke har forklaret sig godt nok" er det samme som at sige til Vestjyderne at de er så dumme at de ikke har fattet det første gang.

Niels Østergård

Robert Kroll,

Du har aldeles ret. De rådne (banan)bønder kan da bare flytte til Byerne i stedet for al det brokkeri.

Robert Kroll

Kære Kenneth Pedersen.

Du kan f eks gå ind på nettet og søge på kommunal udligning - der er flere kort, der viser hvilke områder der får penge fra de andre , og hvilke, der betaler til de andre.

Så kan man bl a også se på trafikpolitikken, hvor udkantsdanmark begunstiges stærkt.

Det er altså urimeligt, at folk, der bor i udkanten , kræver samme faciliteter og services, som man har i byerne , og at byboerne skal betale hele gildet .

Og det er skrupskørt, når politikere vil bruge byboernes penge til at købe stemmer i udkantsdanmark.

Os der bor i byerne og skaber Danmarks rigdom bør undlade at stemme på politikere, der fedter for udkanten på vores regning.

Claus Damsgaard

Hvis der skal være et super-hospital i midten af Jylland ligger Herning meget centralt, men akutfunktioner skal der være med 50 km afstand. Hvis man ikke lukker de huller, går det ud over sundhedsvæsenets og dermed hele samfundets troværdighed. Ambulancerne skal også kunne nå frem, også selvom man forsøger at skabe et netværk af førstehjælpere. Der er ingen vej uden om. Hvis man kigger på indfaldsvejene til Herning er Gødstrup meget centralt, men der er 100 km til Thyborøn, derfor en form for akutfunktioner med en minimal afstand.

Marianne Mandoe

@ Bo

Sjovt nok er der mennesker der godt kan lide at bo hvor man ikke bliver skubbet til. Faktisk så er de "tyndt befolkede" områder ENDNU tydere befolket end de kunne være da der ikke er:
Uddannelsesmuligheder
Infrastruktur
Statslige og Offentlige arbejdspladser
Og nu heller ikke nem adgang til hjælp ved sygdom

Hvad kom først. Hønen eller ægget?

Blev lidt nysgerrig efter tesen om at 'Udkantsdanmark' malker alle i byområderne. Det er muligt at finde kort over den kommunale udligning, og der kan det da også ses, at nordvestjylland ikke står for andet end ingen eller mindre tilskud.

Skal man gå på Danmarks Statistik og sammenligne lidt, kan det da ses at en familie i Holstebro faktisk har en større årlig indtægt end en familie i Frederiksberg. Der udover kan det ses, at de to byer ligger lige ved sammenligning af offentlige ydelser og overførselsindkomster. Man kan jo finde tal til belæg for sine holdninger, og derefter benytte dem som man vil, så det er vel naivt, at tro den danske økonomi og indtægt skabes i storbyerne.

At ytre at borgere i Danmark ikke bør forvente lige servicetilbud er jo uforståeligt. Samfundet bør vel ikke fokusere sine ydelser til storbyboerne.