Læsetid: 5 min.

For den enkelte familie er én dræbt altid én for meget

Hvad enten det er med udviklingsbistand eller soldater er Danmark parat til at gøre en forskel i verden, siger forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V). Hun mener, danskerne er klar til at gå i krig igen uden FN-mandat, hvis det er det, det kræver
'Vi er klar til at gøre det, vi tror på. Men lige nu er Forsvaret spændt så hårdt for, og ingen ved præcis, hvor den næste store konflikt kommer, og om det bliver med eller uden FN-mandat', siger forsvarsminister Gitte Lillelund Beck.

'Vi er klar til at gøre det, vi tror på. Men lige nu er Forsvaret spændt så hårdt for, og ingen ved præcis, hvor den næste store konflikt kommer, og om det bliver med eller uden FN-mandat', siger forsvarsminister Gitte Lillelund Beck.

Kristine Kiilerich

27. juli 2010

Flaget i Finansministeriet hænger 20 cm fra toppen. Ovre i Forsvarsministeriet, på den modsatte siden af Slotsholmens Kanal, får Gitte Lillelund Bech (V) øje på miseren, netop som fotografen er færdig med at fotografere hende i vinduet.

»De har ikke fået flaget helt op derovre. Men kan jo ikke se, om de flager på halvt eller helt,« siger forsvarsministeren og beder en sekretær ringe til Finansministeriet og få dem til at rette op.

»Vi hejser jo flaget på halvt, når der er faldne. Så det er mere, hvis nogen kigger herover, så skal det være i orden,« fortsætter hun.

Siden den første danske soldat faldt i Afghanistan for otte år siden, har Gitte Lillelund Bech fulgt Forsvarsministeriets flag op og ned 38 gange. Hun havde direkte udsyn til det fra sin plads på Christiansborg.

Selv nåede hun at stå ved roret i tre måneder som Danmarks første kvindelige forsvarsminister, inden Danmark fik sin første dræbte kvindelige soldat. Siden er én mand fulgt efter.

Statistisk set vil endnu fem soldater dø, inden året er omme. Hvordan er det at træffe beslutninger på det grundlag?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvor jeg dog savner, at journalisten spørger mere kritisk ind til forsvarsministeren! F.eks. om Danmarks forhold til FN, der jo kraftigt undergraves af holdningen om, at vi kan angribe suveræne stater uden mandat fra Sikkerhedsrådet. Det ville være interessant at få formuleret regeringens konkrete forsvarspolitik på det område. Hvis vi ikke er sammen med FN længere, hvem er vi så sammen med?
Og helt ærligt: småkager til soldaterne...! Alt tyder på, at de har mere brug for nogle bedre mandskabsvogne.

"Hvis der bliver behov for det, er vi også klar til at gå i krig igen uden et FN-mandat, som det skete i Kosovo og i Irak, mener Gitte Lillelund Bech."

Nu var det faktisk Serbien der blev angrebet, altså en suveræn europæiske stat, der ikke havde udvist agression over for andre nationer.
Men ministeren må jo gøre sig klart, at hun kan ende på anklagebænken i den Haag, såfremt hun fremover orkestrerer dansk deltagelse i ulovlige angrebskrige.

Det burde jo mane til eftertanke hos ministeren, at filmen Armadillo viste mere om virkeligeheden, end hun havde erfaret under sine tilsyneladende mange besøg.
Hun bør jo gøre sig klart, at når ministeren kommer er alt forberedt og pudset - alt hvad der ligger inden for den militære chefs kontrol er enten i orden, eller gemt væk.

I sin egenskab af minister, vil hun ikke blive i stand til at møde soldaterne på lige fod, hvilket hendes overraskelse over den rå tone til fulde er udtryk for.

Birgitte Albrechtsen

"Danskerne elsker krig", skriver militærekspert Peter Viggo Jacobsen, lektor på KU, i sin artikel i Ekstra Bladet 2. aug. Noget kan desværre tyde på det. Holland trækker sine trupper hjem fra Afghanistan, andre lande har også fået nok, men Danmark fremstår igen, igen øverst på listen med ødelæggende rekorder: her med større folkelig opbakning til engagement i Afghanistan end andre NATO lande.

Hvem er så naiv at tro på, at denne krig kan vindes? Jo mere krig, jo mere terror! Og er det i det hele taget Danmarks opgave at ændre regeringsstyre i andre lande?

Så klistermærkerne på bilerne med STØT SOLDATERNE skal udvides med ordene: TRÆK DEM HJEM. Desuden er det næsten uudholdeligt, at regeringen igen, igen er klar til igen at gå i krig igen udenom Folkeretten, uden om FN som i Irak i 2003. Hvad skal vi så have FN for, Gitte Lillelund?

Jeg flager på halvt for dine og regeringens forsvars- og krigsholdninger.