Baggrund
Læsetid: 2 min.

Femølejren fylder 40

Kvindelejren på Femø er i gang for 40. gang. Der bliver sunget, snakket og mediteret. Netop nu er jubilæumsugen i gang - vi tester en række myter om lejren, som f.eks. ikke er ren lesbisk
Femø.

Femø.

Indland
23. juli 2010

De første teltpæle til kvindelejren blev slået i jorden i 1971. Det var året efter rødstrømpebevægelsen for alvor var begyndt at flyve.

Brysterne hang frit og kønsbevidstheden havde overtaget. Denne sommer er teltene rejst for 40. gang, men hvordan står det til med kvinderne på øen - og holder myterne om Femølejren?

Anne Larsen er 52 år og har været med siden 1983. Hun er lesbisk, ligesom mange af de øvrige lejrdeltagere.

»Oprindelig var det en kvindelejr, men nu er det mest en lesbisk lejr. Der er et fantastisk sammenhold. Vi har de gode snakke, hvor vi kommer i dybden. Vi har tid til at lytte til hinanden om de ting, der rører sig i vores liv.«

- Ok, vi tester lige en række myter: Drenge over 12 er ikke velkomne, for deres adfærd er kvindeundertrykkende?

»Det handler ikke om, at de er kvindeundertrykkende men om, at de er kommet i puberteten. Ø-lejren er for kvinder, og vi vil også gerne beskytte de piger, der er over 12, og som måske har det lidt svært med drengene - det skal være et frirum.«

Barbering til debat

- Der er masser af lesbisk sex?

»Jo, det er der vel - der er vel også sex i heterolejre. Vi har private telte, så vi kan gøre, hvad vi vil. Men der kommer også heterokvinder her og homokvinder med deres børn, og gruppesex har jeg i løbet af de mange år aldrig set hernede - så det er en myte.«

- Alle render rundt med bare bryster?

»Absolut ikke. I denne uge, hvor det har været varmt, er der mange, der har gjort det. Og det er skønt. Men det er bestemt ikke et krav,« siger Anne Larsen.

I baggrunden bryder en række kvinder ud i sang.

»I denne uge er der korsang,« >annoncerer hun.

Vi fortsætter:

- Det er forbudt at barbere sig?

»Det har faktisk været et tema, vi har talt om. Da lejren startede, var det ikke noget, man gjorde. Man ville ikke ligge under for normerne, men i dag er der mange, der barberer sig.«

- Hvorfor er det ikke undertrykkende i dag?

»Det kan det også være, men det vigtigste er, at vi er bevidste om, hvad vi gør. Desuden ligner vi jo resten af samfundet; der skal være plads til mangfoldighed.«

- Så de, der barberer sig, bliver ikke set ned på?

»Nej. Det er måske snarere os, der ikke gør det mere, som bliver kigget lidt på.«

- Gennemsnitsalderen er 50+?

»En myte. Set over alle ugerne vil jeg tro, at gennemsnitsalderen er nede på mellem 35 og 40. Der kommer mange unge, som gerne vil høre de gamle fortælle om, hvordan det var engang.«

- Skal du tilbage næste år?

»Ja, vi er nogle, der er klar til at stå som ansvarlige for en af ugerne. Det er en kultur, at de, der har energien, skal være med til at fortsætte lejren. Det er vigtigt, at det bliver ved.«

Mangt og meget har ændret sig siden 'dengang': Således gentager lejren sidste års succes med - en skønhedssalon.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

René Jansen

???

Nå nå...jo jo...

Der gik ikke mange sekunder før Anne Larsen bekræftede mine værste anelser.

Intervieweren spørger: "Ok, vi tester lige en række myter: Drenge over 12 er ikke velkomne, for deres adfærd er kvindeundertrykkende?"

Anne Larsen svarer: »Det handler ikke om, at de er kvindeundertrykkende men om, at de er kommet i puberteten."

Så er den myte afkræftet og knæsat som sandhed. I følge Anne Larsen, har drenge over 12 en adfærd som er kvindeundertrykkende og deres pubertet er en farlig destruktiv størrelse. Der er ikke meget der er rykket sig, siden jeg selv for mere end 30 år siden var i Femø lejren som 9 årig.
Anne Larsen giver udtryk for præcis det forstemmende og krænkende menneskesyn som jeg husker var fremherskende i lejren dengang.

Niels-Holger Nielsen

"Oprettet 1971 på Femø nord for Lolland. Rødstrømperne besluttede at afholde denne lejr med henblik på, at kvinder kunne være et sted uden mænd til at kommandere med dem. Lejren blev endvidere en del af den fremtidige strategi i kampen mod ‘mandssamfundet’. Der var bred enighed om, at kvinderne skulle være naturlige og i pagt med naturen. Det var derfor naturligt, at rødstrømperne boede i telte og var nøgne."

Sikke noget vrøvl! Fenmølejer holdes om sommeren og grundlagdes i en tid med alment opbrud mod ældgammelt hengemt snerperi. Nok lagde de rænker op mod det etablerede, men dumpet ned fra månen med tumpede ideer var de i hvert fald ikke. Denne fodnote er lige så enfoldig som tanker, der regner vores forfædre (i antropologisk forstand) som en slags primitivere væsener. Enhver tid er blind for sine egne fordomme, som den til gengæld flittigt projicerer ud på alle mulige andre tider. Syndefald eller Crown of Creation?

olivier goulin

Øv - de vulgære 70'ere, i sit hæsligste udtryk.
Billedet taler helt for sig selv.

Og kære søstre: Der findes ingen kvindeundertrykkende mænd; kun selvundertrykkende kvinder. Alle kvindens problemer bunder i hendes lave selvrespekt. Indse det, og rejs jer med "civiliseret" værdighed.

/O

Troels Ken Pedersen

."Der findes ingen kvindeundertrykkende mænd..."

Det er da vist en sandhed med modifikationer!!!

René Jansen

Jeg har en kammerat, som var med sin mor på nogle af disse ø-lejre. Han har ofte nævnt, at de ture på Femø var et mareridt for ham, fordi han tydeligt kunne fornemme, at kvinderne "nød" at irettesætte de små drenge - som en pædofil sadist, der endelig fik en fornemmelse af overtag, i en ellers stor sø af personlige nederlag.

Jeg husker, at han fortalte, at en af disse langpattede rejekællinger havde lænet sig ind over ham og råbt...RÅBT (!) "Du bliver ALDRIG en voldtægtsforbryder!"

Hvis nogen feminist formastede sig til at overfalde min søn på den måde....så ville hun blive behandlet som en mand af mig.