Nyhed
Læsetid: 2 min.

Flertal vil have svar på SAP-anklage

PET mener, at Socialistisk Arbejderparti (SAP) har stået bag ulovligheder. Men justitsministeren vil ikke undersøge anklagen. Det skal han, mener et flertal i Folketinget
Indland
8. juli 2010

Det er en ommer. Sådan lyder det fra et politisk flertal, efter at justitsminister Lars Bar-foed (K) har afvist at undersøge anklagen om, at det trotskistiske Socialistisk Arbejderparti (SAP) i slutningen af 1980'erne og starten af 90'erne ikke blot overvejede en befrielsesaktion af Blekingegadebanden, men også stod bag en omfattende menneskesmugling.

»Det er jo et af de spørgsmål, som står ubesvarede hen efter PET-Kommissionens beretning,« siger formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF).

Selv om PET-Kommissionen nævner den opsigtvækkende anklage i sin beretning, har Politiets Efterretningstjeneste (PET) tilsyneladende aldrig fortalt politiet om de kriminelle handlinger.

Alligevel oplyser Lars Barfoed i et svar til Folketingets retsudvalg, at han ikke har tænkt sig at undersøge, om der er hold i anklagen.

»Efter justitsministeriets opfattelse er der ikke i den offentlige debat fremkommet oplysninger, der skaber behov for en yderligere undersøgelse af SAP's aktiviteter,« skriver Lars Barfoed.

Uacceptabelt

Ud over politikerne på Christiansborg har Folkebevægelsen mod EU's EU-parlamentariker og medlem af SAP, Søren Søndergaard, efterlyst, at justitsministeren enten frifinder partiet for anklagen - eller i det mindste forklarer, hvorfor sagen tilsyneladende blev henlagt.

»Det er ikke acceptabelt, at justitsministeren nu forsøger at afslutte sagen om registreringen af SAP for at have planlagt grove forbrydelser, uden at der tages stilling til, om partiet er skyldig i de handlinger, det anklages for, eller om anklagerne er det rene opspind,« siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

»Justitsministeren kan ikke bare henholde sig til, hvad der står i beretningen. Når Lars Barfoed gør det, siger det jo, at oplysningerne står til troende,« siger Socialdemokraternes fungerende retspolitiske ordfører, Maja Panduro.

Ifølge PET-Kommissionen var SAP involveret i indsmuglingen af 175 mennesker. Og PET fik endda oplysninger om, at der i en afdeling af partiet havde »været en diskussion om eventuelt at forsøge at befri nogle af medlemmerne af Blekingegadebanden i tilslutning til de forestående retssager«.

»Befrielsesaktionen skulle ifølge diskussionen omfatte et væbnet overfald på fangetransporterne. Efterfølgende ville man forsøge at bringe de befriede i sikkerhed i Mellemøsten. Disse overvejelser blev som bekendt ikke ført ud i virkeligheden,« hedder det i PET-Kommissionens beretning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her