Nyhed
Læsetid: 1 min.

Forsvaret ser på lækkede papirer

Tilhængere og modstandere af krigen i Afghanistan advarer om, at lækkede dokumenter kan koste folkelig opbakning. Forsvaret ser nu selv på oplysningerne
Indland
28. juli 2010

Forsvaret gennemgår nu de mange tusinde hemmelige dokumenter, der er offentliggjort på internetsiden Wikileaks, for at finde frem til de tilfælde, hvor den danske indsats i Afghanistan er omtalt. Det sker samtidig med, at både tilhængere og modstandere af krigen advarer om, at de lækkede dokumenter kan skade den folkelige opbakning til krigen.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) er allerede kaldt i samråd i Folketingets forsvarsudvalg for at redegøre for dokumenternes indhold. Men Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, konstaterer allerede nu, at meget tyder på, at »man ikke har ruttet med sandheden og lagt alle oplysninger åbent frem«. En lukkethed, som i hvert fald ikke hjælper den folkelige opbakning, som forsvarsordføreren udtrykker det.

»Men det værste er måske, at dokumenterne afslører et omfattende samarbejde med de lokale såkaldte warlords (krigsherrer, red.). Jeg har forståelse for, at det kan være nødvendigt en gang imellem. Men hvis det sker i stor udstrækning, så kan man blive bekymret for, hvad der så vil ske, når vi trækker os tilbage,« siger Dyrby Paulsen.

Sammen med regeringspartierne, Dansk Folkeparti og De Radikale står Socialdemokratiet bag den danske Afghanistan-styrke.

Demokratisk problem

En af modstanderne af Af-ghanistan-krigen, Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen, mener, at lækagen afslører et 'mønster', hvor politikerne og offentligheden ikke har fået fyldestgørende oplysninger.

»Det er et alvorligt demokratisk problem, hvis vi ikke kan regne med de oplysninger,« siger Frank Aaen.

Til gengæld advarer Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, mod at tro, at de lækkede dokumenter tegner det fuldstændige billede af den nu snart 10 år lange krig.

»I en krig er sandheden altid et af de første ofre. Lad os nu se, hvad forsvaret kommer frem til, og så tager vi den derfra,« siger Nonbo. ritzau

Læs også side 6-7

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her