Interview
Læsetid: 3 min.

Grønland håber på den første olie i år

Den grønlandske regeringschef vil forhindre, at oliefund udvikler sig som i Den Mexicanske Golf - eller som da hans barndomsby blev lukket, fordi minen lukkede
Indland
30. juli 2010
Den grønlandske regeringschef vil forhindre, at oliefund udvikler sig som i Den Mexicanske Golf - eller som da hans barndomsby blev lukket, fordi minen lukkede

Mens Den Mexicanske Golf blev sølet ind i olie efter eksplosionen på en boreplatform i april, begyndte nye prøveboringer efter olie i Grønland denne sommer. Det skotske selskab Cairn Energy borer cirka midt på vestkysten ud for øen Disko.

Sikkerheden i det arktiske farvand er i orden, forsikrer regeringschefen, landsstyreformand Kuupik Kleist fra det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit. Og der er nok at bruge pengene til i det grønlandske samfund, hvis dette ottende forsøg på at finde olie giver pote. Danmark giver årligt over tre milliarder kroner i bloktilskud til Grønland.

»Vi skal udfylde vores aftale med Danmark om at udvikle Grønlands økonomi, så den kan stå på egne ben. Det grønlandske samfund er ikke noget rigt samfund. Hvis man bevæger sig rundt i landet, kan man se de åbenlyse behov, der er for investeringer på det sociale og sundhedsmæssige område,« siger Kleist, som blev regeringschef for et år siden.

Kontrollen af boresikkerheden foretages af en uafhængig kontrolinstans, som er hyret til det i henhold til loven, forklarer han. Den canadiske regering har observatører med.

»Jeg tror objektivt bedømt, at de sikkerhedsstandarder, der er krævet i den grønlandske olielovgivning, er nogle af de højeste i verden. Vi forholder os delvist til norske standarder. Og vi lærer selvfølgelig også af, hvad der sker rundt omkring. Katastrofen i Den Mexicanske Golf har påvirket os meget,« siger Kleist.

- Vil sådan en katastrofe ikke blive endnu værre her, hvor man også sejler rundt mellem isbjerge, måske i storm?

»Hvis det fuldstændigt usandsynlige skulle ske, at man mister kontrollen, så vil det selvfølgelig være til stor skade. Det er der ingen tvivl om,« siger Kleist.

Fokus på økonomi

I kontrakterne med olieselskaberne forsøger den grønlandske regering at sikre, at et overskud fra olie bliver fordelt jævnt i befolkningen.

»Overskudsandele og royalties går til en fond, som efter fastlagte procedurer kan udlodde andele til det almindelige budget, så der er styr over, at man ikke pludseligt pumper milliardvis af kroner ud i et samfund, hvor man mister kontrollen,« siger Kleist.

Den venstreorienterede landsstyreformand er selv vokset op i byen Qutdligssat, som lukkede, fordi kulminen gik neden om og hjem i 1972. Beboerne blev spredt i boligblokke i andre byer, hvor nogle begyndte at drikke. Sådan en slutning på et råstofeventyr vil Kleist ikke have gentaget med eventuel olie.

»Jeg er formet over den læst. Selvfølgelig har jeg på krop og sind erfaringer med sådan noget, siger Kleist. »Vi har også kigget på Alaska, hvor overskudsandelene går direkte til enkeltpersoner. Nu hvor olieindustrien er på tilbagetog i Alaska, føler de små samfund, at de er tilbage til tiden før olieeventyret.«

Mange unge i Alaska fik ingen uddannelse, fordi de brugte tiden til at tjene store, hurtige penge.

»Der er mange, mange faldgruber, som kræver en meget stærk fokus på de konsekvenser, som sådan en økonomisk aktivitet kan få. Om det er om 10 år eller om 30 år, ved vi ikke,« siger regeringschefen.

- Hvem skal sørge for Grønlands militære sikkerhed som olieland?

»Jeg forestiller mig at fortsætte med den situation, vi har i dag, med de aftaler, vi har med Danmark og med NATO og den kommende reorganisering af den arktiske militære sikkerhed, som Danmark er i gang med sammen med Canada.«

»Reorganiseringen betyder stærkere fokus på det arktiske område, ikke alene på grund af råstofferne, men hovedsageligt på grund af konsekvensen af klimaforandringerne i det arktiske område med hensyn til trafik og anden sikkerhed,« siger han.

- På den anden side vil olie fra Grønland bidrage til klimaforandringerne?

»Jeg har svært ved at forestille mig, at verden skulle gå i stå i morgen og behovet for olie ville stoppe, hvis man ikke udvinder olie ved Grønland. Det argument har jeg svært ved at forholde mig realistisk til. Jeg tror, at det er et fantasifoster at diskutere sagen på den måde,« siger Kuupik Kleist. Ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her