Læsetid: 2 min.

Hjemmehjælpsskandalen breder sig

Afsløringerne af hjemmehjælperes fusk i København fortsætter. Også handicappede og psykisk syge er blevet snydt. Overborgmester bebuder kulegravning
7. juli 2010

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) bebuder nu en tilbundsgående undersøgelse af hele den kommunale hjemmepleje.

Det sker efter TV2's afsløringer af systematisk snyd på Plejecentret Håndværkerhaven og hjemmeplejen på Lærkevej.

»Jeg har fulgt sagens udvikling, og jeg er lige som mine borgmesterkolleger både rystet og vred over de svigt, der har fundet sted,« siger Frank Jensen i en pressemeddelelse.

Skandalen er ikke længere isoleret til Håndværkerhaven. Nye optagelser fra TV2 viser, at timelange pauser, private ærinder og indkøb midt i arbejdstiden er også hverdag for hjemmehjælpere fra hjemmeplejen på Lærkevej i København.

Denne gang er det psykisk syge og handicappede, der bliver snydt for den pleje de har krav på.

»En større del af hjemmeplejen i København er nu under mistanke for at have en usund arbejdskultur, og det kan hverken vi eller medarbejderne naturligvis leve med. Derfor er vi nødt til at undersøge forholdene til bunds og på tværs af forvaltningerne,« siger overborgmesteren.

Han har sammen med sundhedsborgmester- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) og socialborgmester Mikkel Wammen (Ø) bedt forvaltninger, om Økonomiudvalget på første møde efter sommerferien den 17. august får en samlet redegørelse og et oplæg, der kan danne grundlag for handling.

DF kræver skærpet tilsyn

Skandalen i København får nu Dansk Folkeparti til at kræve, at regeringen skærper tilsynet med kommunernes hjemmehjælp. Og så skal regeringen hjælpe kommunerne med at gøre ledelsen af hjemmehjælpen dygtigere. Det siger partiets kommunalordfører, Martin Henriksen, som har indkaldt socialminister Benedikte Kiær (K) til et samråd om sagen.

»Det er kommunerne selv, som skal føre tilsynet. Men vi mener, at der kan være behov for, at Folketinget opstiller nogle bedre retningslinjer for, hvordan kommunerne gør det,« siger Martin Henriksen.

Han afviser på forhånd at give et bud nøjagtigt på, hvordan retningslinjerne bør udformes.

Regeringen og folketinget bør også sørge for, at kommunerne får bedre værktøjer til at styrke ledelsen af hjemmehjælpen og gøre ledelsen mere synlig, siger Martin Henriksen.

»Dårlig ledelse er øjensynligt en af grundene til, at det er gået galt,« siger han om sagen fra København.

Martin Henriksen siger, at det er Dansk Folkepartis opfattelse, at de offentligt ansatte i det store hele gør deres arbejde.

Han oplyser også, at Dansk Folkeparti har fået henvendelser fra flere steder i landet om svigt, og at han også vil høre, hvad socialministeren vil stille op for at få klarhed på landsplan.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

mariann offersen

I bund og grund fører hjemmehjælperne blot ud i livet det, som en rum tid har været den overordnede politiske strømning: egoisme, pengemagt. Enhver hytter sine og Fanden tager de sidste.

Det er umoderne at tage sig af de svageste.

Grunden til at det alligevel (stadig) skaber overskrifter kan man så filosofere over.